• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Vize kalksın, kapılar açılsın

Vize kalksın, kapılar açılsın
Marmaris yakınlarındaki Simi adasında buluşacak Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan'daki mevkidaşı Alexis Tsipras'tan vize uygulamasının kalkması, yeni gümrük kapılarının açılması istenecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan'daki mevkidaşı Alexis Tsipras'la burnumuzun dibinde, Bozburun Yarım adasına sadece 6,5 kilometre uzaklıktaki Simi  adasında buluşacak. Dostluk zirvesinin tarihi belli değil ama Simi Belediye Başkanı Elefterios Papakaladoukas önderliğinde, buluşma öncesi iki ülkenin de turizm hareketliliğine katkı sağlayacağı düşünülen talep ve projeleri içeren dosyalar hazırlanmaya başlandı bile.. Buna göre, Davutoğlu ve Tsipras'a “Vize kalksın, yeni kapılar açılsın” çağrısı yapılacak. Tsipras'tan Türklere uygulanan vizenin kaldırılması, Davutoğlu'ndan ise Bozburun Gümrük Kapısı'nın yılın 12 ay açık kalmasının yanısıra Orhaniye'de de yeni bir kapı açılması istekler arasında yer alacak..

Ender TÜRKKAN/Marmaris GÜNDEM

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleştirdiği ziyaret sırasında mevkidaşı Ahmet Davutoğlu'nu Simi adasına tatile davet ettiğini açıklamıştı. GÜNDEM, ikilinin Türkiye'deki görüşmelerine ilişkin haberlerin satır aralarında kalan teklifin ayrıntılarına ulaştı. Buna göre, iki Başbakan, Muğla'nın Marmaris ve Datça ilçelerinin yakınlarındaki Simi adasında, tatil için değil, tarihi henüz netleşmeyen, zirve niteliğindeki dostluk buluşmasında bir araya gelecek. Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde daha önce iki kez gittiği, Tsipras'ın ise hiç uğramadığı belirtilen, sadece 3 bin nüfuslu turistik ada Simi'de, iki lider ile kurmayları, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ekonomik, sosyal ilişkileri geliştirmek amacıyla da temaslarda bulunacak.

ADA'YA 'GELECEĞİZ' TEBLİGATI YAPILDI

İki ülkenin hükümetleri tarafından söz konusu buluşmanın gerçekleşeceği yönünde yazışmaların kendilerine ulaştığını açıklayan Simi Belediye Başkanı Elefterios Papakaladoukas, GÜNDEM'in sorularını yanıtlarken, “Bizi, Türkiye ve Yunanistan halklarını bir birimizden ayıran hiçbir şey yok. Biz, bir aileyiz. 13 yıldır bu buluşmanın adamızda gerçekleşmesi için uğraş veriyorduk. Bu sebeple, Sayın Davutoğlu'nu bir kez daha adamızda ağırlamaktan, ayrıca ülkemizin bir Başbakanını da ilk kez Simi'de görecek olmanın mutluluğunu yaşıyor, geleceğe daha umutla bakıyoruz” dedi.

Elefterios Papakaladoukas, Ege'nin iki yakasındaki diğer yöneticilerin, turizmcilerin de görüşlerini alarak, buluşma öncesi özellikle iki ülkenin de turizm hareketliliğine katkı sağlayacaklarını düşündükleri talep ve projeleri içeren dosyaları, Davutoğlu ile Tsipras'a teslim edeceklerini kaydetti.

“BÜROKRASİ ENGEL OLUŞTURMASIN”

Başkan Papakaladoukas, halen hazırlık aşamasındaki dosyalar aracılığıyla hem Davutoğlu'ndan, hem Tsipras'tan en önemli taleplerinin vize, gümrük kapıları ve bürokratik işlemler konusunda olacağını ifade etti. Yunanistan'ın komşusuna vize uygulamasını kaldırmasını, Türkiye'nin de Ege kıyılarında daha çok gümrük kapısı açmasını  istediklerini ifade eden Papakaladoukas, şöyle konuştu:

“ORHANİYE'YE DE

GÜMRÜK KAPISI AÇILSIN”

“Örneğin, Marmaris'ten Simi'ye deniz yoluyla ulaşım, Orhaniye mahallesinde açılacak yeni bir kapıyla 15-20 dakikaya kadar inebilecekken, mevcut gümrük dolayısıyla 1 saat kadar sürüyor.Ayrıca, gümrük kapılarında hayli vakit alan bürokratik işlemler, belgeler azaltılmalı. Taleplerimizin hayata geçmesi halinde, dünyanın dört biryanından aralarında çok çok ünlü sanatçı, devlet adamı, dolar milyarderi işadamları, siyasetçi, sporcuların da bulunduğu yüzbinlerce turist, iki yakada da tatil yapma imkanı bulacak, iki ülke de bu durumdan karlı çıkacaktır. İnşallah taleplerimiz hayata geçer, dostluk bağı daha da artar.”

TÜRKLER DAHA ÇOK İLGİ GÖSTERİYOR

Simi Belediyesi'nin Meclis Üyesi Mihalis Tsavaris de adalarına Türk siyasetçi ve devlet adamlarının, Yunan meslektaşlarından daha çok ilgi gösterdiğine dikkat çekti. Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı'yken gittiği Simi'ye, Tansu Çiller'in de Başbakan olduğu dönemde tatil için defalarca geldiğini kaydeden Mihalis Tsavaris, “Adamız, yılın 8 ayı Türk tatilcileri ağırlıyor” dedi.

ÜNLÜLER ADASI

Tsavaris, ABD eski Devlet Başkanı George W. Bush, dünyaca ünlü sinema oyuncuları Michael Douglas ve Monica Belluci, moda dünyasının en önemli markasının sahibi Versace ailesinin üyeleri, geçtiğimiz Günlerde hayatını kaybeden Mustafa Koç, podyumların kraliçesi Naomi Campell, Türk Sinemasının Sultanı Türkan Şoray, Türk futbolunun süper lig ekipleri Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın sporcularının da birer Simi'ye gelenler arasında olduğunu sözlerine ekledi.

ÜÇ TARAFI TÜRKİYE'YLE ÇEVRİLİ

Simi, Osmanlı dönemindeki adıyla Sömbeki, 12 adalar grubunun önemli tarihi değerlere sahip en küçük üyelerinden birisi.  Üç tarafı Anadolu'yla, Bozburun ve Datça yarım adasıyla çevrili. Bozburun yarımadasına sadece 6,5 kilometre mesafedeki  adanın nüfusu 3 bin kadar ancak, çoğu deniz yoluyla gelen zenginlerden oluşan 500 bine yakın ağırlıyor. Bunların önemli bir ölümünü de Türkler oluşturuyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141