• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 26 °C
  • Aydın 27 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Vahdettin Sorun Oldu

Vahdettin Sorun Oldu
Sultan Vahdettin'in Fotoğrafı Burdur'un Çavdır İlçesine Bağlı Dengere İlköğretim Okulu'na "Türk Büyüğü" Olarak Asıldı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son padişahı olan ve Milli Mücadele başladıktan sonra İstanbul işgal orduları Başkomutanı Harrington'a başvuran ve ardından da bir İngiliz savaş gemisiyle yurdu terk eden Vahdettin'in fotoğrafı Burdur'un Çavdır İlçesine bağlı Dengere İlköğretim Okulu'na "Türk büyüğü" olarak asıldı.


Tartışmalı padişahın fotoğrafı Eğitim-İş Burdur Şube Başkanı Hasan Cengiz ve sendika yönetimi tarafından okul ziyareti sırasında tesadüfen görüldü. Cengiz ve arkadaşları sendikal faaliyet için gittikleri Dengere İlköğretim Okulu'nun duvarlarında Türk büyüklerinin fotoğraflarının ve yaşam öykülerinin yazılı olduğunu ve bunlar arasında Vahdettin'in de teşhir edildiğini gördüler.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Burdur Eğitim-İş Şube Başkanı Hasan Cengiz, olaya tepki göstererek Türkiye'nin yakın tarihinde Vahdettin'in "hain" nitelemesine en uygun isim olduğunu belirterek, "Çünkü Vahdettin, İngiliz ordusunu hilafet ordusu ilan etmiş, Yunan ordusuna direniş gösterilmemesini halife olarak buyurmuştur. İngiliz mandasını istemiştir. Sevr antlaşmasını kabul etmiş, Mustafa Kemal'in idamını onaylamış, Milli Mücadeleye karşı ayaklanmaları kışkırtmış ve desteklemiştir. 1922 yılında da bir İngiliz gemisiyle yurttan kaçmıştır. Üstelik kimilerinin bir siyasi polemik olarak gördüğü Büyük Nutuk'ta Atatürk, Vahdettin'i "soysuz, alçak ve hain' olarak nitelemiştir, Üstelik Kasım 1922'de TBMM'nin Vahdettin'in hain olduğuna ilişkin kararı vardır Vahdettin'i kahraman göstermenin tek bir amacı var. Bunu bizim insanımız hala anlamadı. Atatürk'ün başarılarına gölge düşürüp onu karalamak" dedi.

-"TEKİL BİR OLAY DEĞİL"-

Eski TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi Mustafa Gazalcı, olayın tekil bir olay olmadığını birçok okulda bunun benzeri olayların yaşandığını söyledi. Okullara Vahdettin'in fotoğrafının asılmasının AKP iktidarı tarafından hazırlanan bir ortam sonucu olduğunu ifade eden Gazalcı, "Okullardaki kadrolaşma, ders kitaplarının ve kaynak kitaplarının içeriklerinin değiştirilmesi, milli eğitim ilkelerinden uzaklaşma bunu doğurdu. Kimi okullarda köşelerde, kimi okullarda da okulların kurduğu internet sitelerinde Vahdettin övülüyor. Hatta Devrim Tarihi kitabının içeriğini değiştirerek bunlar yapılıyor. Yani balık baştan kokuyor" dedi.

-HAİN Mİ DEĞİL Mİ?-

Osmanlı İmparatorluğunun belki de en tartışmalı ve son padişahı olan Vahdettin kimileri tarafından hain ilan edilirken kimileri tarafından da Atatürk'ü Anadolu'ya göndererek milli mücadeleyi başlattığı ileri sürülüyor. En son eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in başlattığı tartışmada tarihçiler ve siyasetçiler ikiye bölündü.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141