• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Uzun süreli bayram seyahatinin püf noktaları

Uzun süreli bayram seyahatinin püf noktaları
Prof. Dr. Şendur: "Uzun süre otomobil kullanmak, sırt ve boyun ağrılarına siyatik ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklarına neden olabilir, o nedenle uzun yola çıkacak olanlara ara ara dinlenmelerini tavsiye ediyoruz"- "Şehirlerde yaşayan ve vaktinin büyük kıs

SUAT DENİZ - Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, Kurban Bayramı tatili nedeniyle yolculuk yapacak olanlara uyarıda bulunarak, "Uzun süre otomobil kullanmak, sırt ve boyun ağrılarına, siyatik ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklarına neden olabilir, o nedenle uzun yola çıkacak olanlara ara ara dinlenmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Şendur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle günlük hayatta uzun süre otomobil kullananlarda boyun ve sırt ağrılarının oluşabildiğini söyledi.

Uzun yola gidecek sürücülerin boyun ve sırt ağrılarına karşı dikkatli olmasının önemine değinen Şendur, 9 günlük Kurban Bayramı tatiline çıkacakların saatlerce aralıksız araç kullanmaması gerektiğini bildirdi.

"Uzun süre otomobil kullanmak, sırt ve boyun ağrılarına siyatik ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklarına neden olabilir, o nedenle uzun yola çıkacak olanlara ara ara dinlenmelerini tavsiye ediyoruz" diyen Şendur, şunları kaydetti:

"Bu tür durumlarda hareketsizlik, kaslarımızın zayıflamasına ve eklemlerimizin daha çabuk zarar görmesine yol açıyor. Sadece tatil için değil, normal yaşamlarında da uzun süre otomobil kullanmak zorunda kalanların düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmaya, otururken doğru pozisyonu seçmeye dikkat etmesi gerekir. Bu nedenle özellikle şehirlerde yaşayan ve vaktinin büyük kısmını otomobilde ve masa başında geçiren bireylerin her gün en azından yaklaşık 5-6 kilometre yürümesi şarttır."

- "Oturma şekli önemli"

Prof. Dr. Şendur, otomobilde doğru oturma şekliyle olası bel, sırt ve boyun problemlerinin önlenebileceğini ifade etti.

Şendur, otomobilde koltuğun yerden 100 derece açı yapacak şekilde, dik hale getirilmesi, dizlerin kalçadan hafifçe yüksek tutulması, sırtın dikey pozisyonda tutulup, başın, koltuk başlığının ortasını desteklediğinden emin olunmasını gerektiğini anlattı.

- "Sigara bel ağrısını etkiliyor"

Yapılan birçok çalışmada sigara kullanımı ile bel ağrısı ilişkisinin ortaya çıktığına değinen Prof. Dr. Şendur, "Toplumun yüzde 80'i yaşamları boyunca en az bir kez bel ağrılarından yakınır. Bel ağrıları tanı, tedavi ve iş gücü kaybı açısından çok önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bel ağrıları, doktora başvuru sebepleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. 45 yaşın altındaki kişilerde aktivite kısıtlamasına yol açan en önemli hastalıktır. Yatarak tedavi edilen hastalıklar içinde 5. sırada, ameliyat edilen hastalıklar arasında ise 3. sırada yer almaktadır" diye konuştu.

Ağırlık taşımanın da bel ve sırt ağrılarına neden olduğuna değinen Ömer Faruk Şendur, "Alışverişten dönerken yükü bir elinizde taşımayın. İki ayrı çanta ya da torbaya eşit miktarda malzeme koyun ve öyle taşıyın" dedi.

Muhabir: Suat Deniz
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141