• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Muğla 25 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Uydudan anlık yük denetimi için cihaz geliştirildi

Uydudan anlık yük denetimi için cihaz geliştirildi
Uşak Üniversitesince geliştirilen ve yük taşmacılığı yapan araçlardaki ağırlığın uydudan takip edilmesini sağlayan "ağırlık denetleme cihazı" için patent alındı- Yük taşıyan araçların kantar görme zorunluluğunu ortadan kaldıran cihaz, anlık yük denetimi y

SONER KILINÇ - Uşak Üniversitesince üç yıl süren çalışmanın ardından karayollarında yük taşımacılığı yapan araçlar için uydudan takip edilebilen "ağırlık denetleme cihazı" geliştirildi.

Uşak Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Süleyman Anıl Yücesoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dört kişilik ekip tarafından yaklaşık 3 yıl sürdürülen çalışmalar sonrası "ikaz ve kısa mesaj uyarılı koordinat bilgisi veren ağırlık denetleme cihazı" geliştirildiğini söyledi.

Cihazın karayolunda yük taşımacılığı yapan araçlarda kullanılabileceğini, tartı maliyetlerini sıfıra indirdiğini ifade eden Yücesoy, deneme çalışmalarının ardından tescil için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını, yapılan incelemenin ardından cihaza patent verildiğini dile getirdi.

Cihazla ilgili bilgi veren Yücesoy şöyle konuştu:

"Yaklaşık el büyüklüğündeki bu cihaz kamyon, tır gibi karayolunda yük taşımacılığı yapan araçların dingillerine monte ediliyor. Cihaz aracın dingillerine uygulanan basıncı hesaplayıp araçta ne kadar yük olduğunu belirleyip, uydudan aracın koordinatlarıyla ne kadar yük taşıdığını bir merkeze iletiyor. Araçlar belirlenen yasal taşıma sınırlarını aştığında ya da mevcut yükte eksilme meydana geldiğinde cihaz araç sürücüsüne ya da belirlenen merkeze yine bilgi veriyor. Bir cihazla araçların nerede olduğunu denetleyebiliyor, araçtaki yük oranını anlık olarak görebiliyorsunuz. Cihaz araçtan zor kullanılarak çıkartılmaya çalışıldığında ya da açıldığında sistem merkezi uyarıyor. Bu cihaz yük taşımacılığında kantar maliyetini sıfıra indiriyor. Karayollarında taşımacılık yapan tüm araçlar bu cihazla denetlenebilir."

Yücesoy, patent çalışmalarının tamamlanmasının ardından cihazın seri üretimine geçileceğini ve yaklaşık satış maliyetinin 600 ila 900 lira arasında olmasının beklendiğini kaydetti.

Cihazın yük taşımacılığında pek çok kolaylık sağlayacağını ifade eden Yücesoy, Türkiye'de yük taşımacılığı yapan araçların tümüne takılması halinde tek merkezden tüm araçların kontrol edilebileceğine değindi.

Cihazın kamyon, tır üretimi yapan firmalar tarafından araçlara takılması için istendiğine işaret eden Yücesoy, görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik ise cihazın karayollarında yük taşımacılığında önemli avantajlar getireceğine dikkati çekerek, "Arkadaşlarımızı kutluyorum. Uzun uğraşların sonucunda çok faydalı bir cihazı üreterek patentini almayı başardılar. Cihazın geniş kullanım alanı olduğunu görüyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.

Muhabir: Soner Kılınç
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141