• BIST 9465.1
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Ünlü düşünür Tarık Ramazan Saraybosna'da ders verdi

Ünlü düşünür Tarık Ramazan Saraybosnada ders verdi
Oxford Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü öğretim üyesi ve ünlü İslam düşünürü Prof. Dr. Tarık Ramazan, Saraybosna'da düzenlenen yaz okulu kapsamında yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle buluştu.

Oxford Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü öğretim üyesi ve ünlü İslam düşünürü Prof. Dr.Tarık Ramazan, Uluslararası İslami Düşünce Enstitüsü (IIIT) tarafından Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen yaz okulu kapsamında, yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle buluştu.

Mısır'daki Müslüman Kardeşler'in (İhvan-ı Müslimin) kurucularından Hasan El Benna'nın d torunu olan Ramazan, Türk girişimcilerce kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde düzenlenen, dünyanın farklı ülkelerinden 25 yüksek lisans ve doktora öğrencisinin katıldığı yaz okulunda verdiği derste, İslam dininin kuralları ve uygulanışı ve Avrupa'da yaşayan Müslümanlar'ın durumu hakkında konuştu.

Ramazan, "Artık Müslümanların, sadece Müslüman oldukları için özür diledikleri zamanlar geride kaldı. Bizler Avrupa'da, İslam'ın tanıtımı için değil, birlikte yaşamayı ve farklılıkların zenginliğini tanıtmak için çalışıyoruz" dedi.

Derse katılan öğrencilerle sık sık fikir alışverişinde bulunan ve onların görüşlerini de dinleyen Ramazan, Kur'an-ı Kerim'de emredilenlerin ve Hazreti Muhammed'in sünnetinin uygulanmasının insan hayatını kolaylaştıracağını vurguladı. Ramazan, insanların bu iki noktayı hayatlarında uygulamaya başladıkları takdirde en yüksek İslam hedeflerine ulaşabileceklerini söyledi.

İnsanların "kimin Müslüman kimin Müslüman olmadığı" hükmünü verirken son derece dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Ramazan, sözlerine şöyle devam etti:

"Müslüman olmak, şehadet getirmek demektir. İslam alimleri, tek tanrı olarak Allah'ı ve O'nun peygamberi olarak Hazreti Muhammed'i kabul etmenin, insanı Müslüman yaptığı görüşünde. Bir kişi, yanlış bir hareket yaparsa bu o kişinin İslam'dan çıktığı anlamına gelmez. İnsanları, İslam dışı ilan ederken dikkatli olun. Çünkü burada da belirli seviyeler vardır."

Yaz okulu ilk kez düzenleniyor

Uluslararası İslami Düşünce Enstitüsü (IIIT) tarafından Saraybosna'da düzenlenen yaz okulu, aynı zamanda alanında ilk olma özelliği de taşıyor.

Saraybosna Yüksek Öğrenim Merkezi Müdürü Dr. Ahmed Alibaşiç, organizasyona ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz okuluna Rusya, Ukrayna, Azerbaycan ve İngiltere gibi ülkelerde İslam ile ilgili bölümlerde eğitim alan 25 yüksek lisans ve doktora öğrencisi katıldığını, yaz okulunun amacının, katılımcı öğrencilere yeni bakış açıları kazandırmak olduğunu bildirdi.

Yaz okulu kapsamında, İslam geleneklerinden İslam ekonomisi ve maliyesine, Avrupa'daki birlikte yaşamın getirdiği meydan okumalardan günümüzde Avrupa'yı meşgul eden daha birçok konuya değindiklerini söyleyen Alibaşiç, "Söz konusu İslam ve Müslümanlar olduğunda, günümüzde Avrupa'da iki meydan okuma ile karşı karşıya kalıyoruz. Birincisi, modern Avrupa toplumuna entegre olmak, diğeri ise bir Müslüman olarak kendi geneneklerine bağlı kalmak" dedi.

Alibaşiç, bu konseptte ilk kez düzenlenen yaz okulunun olumlu eleştiriler aldığını ve önümüzdeki yıllarda da Bosna Hersek'in dışında, Türkiye ve Orta Asya ülkelerinde düzenlenmesinin planlandığını sözlerine ekledi.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde düzenlenen yaz okuluna katılan öğrenciler, iki hafta boyunca Tarık Ramazan, Jorgen S. Nielson, Israr Ahmed Khan, Mustafa Özel, Mate Zovkiç, Enes Kariç, Fikret Karçiç, Mehmet Asutay, Anas Al Shaikh, Hisham Al Talib, Ahmed Alibaşiç, Cevad Şuşko, Ermina Sinanoviç, Fathi Malkawi, Abdelwahab El-Affendi, Muhammad A. Aziz, Jamal Barzinji, Beddy Ebnou ve Kathleen Roche-Nagi gibi akademisyenleri dinleme fırsatı bulacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141