• BIST 9086.27
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

UNESCO patentli Muğla'yı ziyaret edenlerin sayısı artıyor

UNESCO patentli Muğla'yı ziyaret edenlerin sayısı artıyor
Bünyesindeki pek çok antik kenti UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesi'nde bulunan, altın sarısı kumu özel koruma altında olduğu için terlikle bile girilmesine izin verilmeyen Sedir Adası dahil olmak üzere ören yerleri ziyaretçileri tarihe yolculuğa ça

DURMUŞ GENÇ - Muğla'da müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı ve ziyaretçilerden elde edilen gelirde bir önceki yıla göre artış sağlandı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi ve doğal güzellikleri ile kültürel özellikleri bünyesinde barındıran Muğla'nın turizm açısından önemli bir yöre olduğunu söyledi.

Yerli ve yabancı ziyaretçilerin her geçen yıl Muğla ve ilçelerine gösterdiği rağbetin arttığını vurgulayan Özer, kentin, bünyesinde bulunan tarihi ören yerleri ve müzeler ile ilgi odağı haline geldiğini belirtti.

Özer, pek çok antik kentin UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesi'nde bulunduğuna dikkati çekerek, özellikle Milas'taki Karia Kralı Hekatomnos'a ait mezar ve çevresinde elde edilen yeni buluntular, Beçin Kalesi, Kayaköy, Lagina, Stratonikeia, ve Tloss'un da aralarında bulunduğu tarihi zenginliklerle ilgili çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Muğla'ya gelen turistlere deniz, kum ve güneşin yanı sıra kültürel zenginlikleri sunmayı hedeflediklerine işaret eden Özer, ''Müze ve ören yerlerinin ziyaretinden geçen yıl 4 milyon 804 bin 823 lira gelir elde edildi. 2012'de ise 4 milyon 251 bin lira gelir sağlamıştık'' dedi.

- Muğla ve ilçelerindeki müze ve ören yerlerini 832 bin kişi ziyaret etti

Birçok antik kentin bulunduğu ören yerleri ile ziyaretçileri tarihe yolculuğa çağıran Muğla'da geçen yıl, bir önceki yıla oranla ziyaretçi sayısında da artış yaşandığını kaydeden Özer, ''Geçen yıl bölgemizde bulunan müzeleri 375 bin 808 kişi, ören yerlerimizi de 456 bin 542 kişi gezdi. Böylece müze ve ören yerlerini toplam 832 bin 352 kişi ziyaret etmiş oldu. Önceki yıl ise bu rakam 763 bindi. Genel olarak değerlendirdiğimizde ziyaretçi sayılarında ve gelirde artış var" diye konuştu.

Özer, ören yerlerindeki kazıların artması, yapılan düzenlemeler, kazı alanlarının daha fazla ziyaretçilere açılması ile bu yıl da Muğla'yı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında artış beklediklerini dile getirdi.

- En fazla Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ziyaret edildi

Saint John Şövalyeleri'nin inşa ettiği ve Bodrum Kalesi içinde kurulu Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, yalnızca geçmiş zamanların tozlu yadigarlarını sergileyen bir müze değil, aynı zamanda dünyada benzeri az görülür "yaşayan müzeciliğin" heyecan verici örnekleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 2013 yılı verilerine göre, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi 217 bin 853 ziyaretçiyle Muğla'daki müzeler arasında ilk sırada bulunurken, yine Bodrum'daki Zeki Müren Müzesi 120 bin 422 ziyaretçiyle ikinci, Marmaris Müzesi 13 bin 289 ziyaretçiyle üçüncü sırada yer aldı.

- Sedir Adası en çok ziyaret edilen ören yeri

Altın sarısı kumu ve mavinin farklı tonlarını bir arada barındıran, deniziyle ziyaretçilerin ilgisini çeken Sedir Adası da 2013 yılında yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğradı.

Marmaris'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta olan Sedir Adası'nın, denizinin yanı sıra tarihi eserlerle de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini belirten Özer, geçen yıl adanın 115 bin 281 kişi tarafından gezildiğini bildirdi.

Özer, altın sarısı kumu özel koruma altında olduğu için terlikle bile girilmesine izin verilmeyen plaja Marmaris ve Akyaka'dan kalkan günübirlik teknelerle ulaşan yerli ve yabancı ziyaretçilerin, burada Cedreae Antik Kenti'ni de gezme imkanı bulduklarını söyledi.

Ören yerleri arasında en fazla ilgiyi Sedir Adası'ndan sonra Fethiye'deki tarihi Kayaköy yerleşim alanının gördüğünü anlatan Özer, Kayaköy'ün geçen yıl 68 bin 581 kişi tarafından gezildiğini ifade etti.

Kamil Özer, Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki Kaunos Antik Kenti'ni ise 56 bin 274 kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.

Muhabir: Durmuş Genç
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141