• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Ülkücülerin ilk üniversite işgalini Bahçeli gerçekleştirdi

Ülkücülerin ilk üniversite işgalini Bahçeli gerçekleştirdi
Türkiye’de öğrenci hareketlerinin başladığı 1968 yılında sol grupların başlattığı üniversite işgal eylemlerine karşı sağ kesimi örgütleyerek ilk üniversite işgalini yapan kişinin Devlet Bahçeli olduğu ortaya çıktı.
1969 yılında öğrencisi olduğu Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi’ni işgal eden Devlet Bahçeli, 8-9 bin öğrencisi bulunan akademinin işgal planını, 1980 öncesinde Ülkücü Hareket’in tanınmış isimlerinden Oğuzhan Cengiz’in kaleme aldığı “Türkmen Beyi Devlet Bahçeli” isimli kitapta anlattı.

Öğrenci olaylarının masum öğrenci hakları talepleriyle doğduğunu ve bütün öğrencilerin ilgisini çektiğini belirten Bahçeli, bir süre sonra birtakım sol düşünceye ait ifadelerin kullanılmaya başlandığını söylüyor. Sol düşüncenin okullarda yaygınlaştığını, basının öğrenci olaylarının üzerinde durduğunu hatırlatan Bahçeli, öğrenci hareketlerinin boykot ve işgaller sürecini şöyle anlatıyor:

“1968 yılından itibaren akademide öğrenci olduğumuz birinci yılda boykot ve işgaller başladı. Zannediyorum o dönemde Hukuk, Dil, Tarih-Coğrafya fakültelerinde başlayan öğrenci olayları hemen Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi (eski adıyla İktisadî ve Ticarî İlimler Yüksek Okulu)’ne de sirayet etti.

Bir grup öğrenci 1968 imtihan döneminde okulda boykota gitmek istedi. Buna karşı çıkan grubun içerisindeydik. Bu Marksist-Leninist düşünceye dayalı, okula alınmama, derslere sokulmama ve fiilî okul işgallerinin gündeme geldiği dönemde okuma arzusu taşıyan, bu tür olaylara karışmayıp derslerine girmek isteyen öğrencilere karşı da bir direnç doğdu. Onlar da kendi aralarında derlenip toparlanma ihtiyacı hissettiler. Bizler de Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi’nde 1969 yılında bunun öncülüğünü yapan bir kişi olarak ortaya çıktık. Birkaç arkadaşımızla burada Ülkü Ocakları’nı kurduk…”

İŞGAL 2 GÜN SÜRDÜ

Kitapta, 2 gün sürdüğü belirtilen işgal eylemi şöyle anlatılıyor:

“Devlet Bahçeli ile arkadaşları akademiyi solun elinden kurtarmak için plan yaparlar. Okulu geceden işgal ederler ve iki gün içeride kalırlar. Okulu tekrar ele geçirmek isteyen solcu militanlar Devlet Bahçeli ve arkadaşları çıkarken silâh kullanırlar. Devlet Bahçeli okulun ele geçirilişinin uzun mücadelelerden sonra olduğunu belirtir. O dönemde komünist militanlardan da ülkücülerden de vurulanlar oluyordu. Devlet Bahçeli de olaylarda birçok arkadaşını kaybetti.”

ÖĞRENCİLERİN İLK KİTLESEL EYLEMİ; KIBRIS MİTİNGİ

İşgal için “Bizim açımızdan bir dönüm noktasıdır” diyen Bahçeli, kendisinin lise yıllarında böyle bir örgütlü hareketin olmadığını söylüyor. Alparslan Türkeş’in Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) Genel Başkanı olduğu 1965 yılında okullarla büyük bir alakasının olmadığını belirten Bahçeli, Kıbrıs olayları nedeniyle Türkiye Millî Gençlik Federasyonu ve Millî Türk Talebe Birliği’nin önderliğinde yapılan mitinge lise öğrencilerinin de katılmasına dikkat çekiyor. Bahçeli, öğrencilerin kitlesel olarak iştirak ettiği siyasi olay olarak Kıbrıs mitingini gösteriyor. Bahçeli ayrıca yatılı okudukları için o dönemde üniversite gençliğiyle de bir irtibatlarının olmadığını belirtiyor.

Bilgeoğuz Yayınları’ndan çıkan “Türkmen Beyi Devlet Bahçeli” isimli kitapta MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin siyasi ve özel yaşamına ilişkin geniş bilgiler yer alıyor.

 

Ayrıntılı bilgi için:

Oğuzhan Cengiz

@oguzhancengiz

 

Bilgeoğuz Yayınları

Tel: 0212 527 33 65 - 66

Faks: 0212 527 33 64

oguzhancengiz@gmail.com

www.bilgeoguz.com.tr

@bilgeoguzkitap

Adres: Alemdar Mahallesi Molla Fenari Sokağı 35/B

Cağaloğlu/İSTANBUL

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141