• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Türkiye'den Afrika'ya sağlık yardımı

Türkiye'den Afrika'ya sağlık yardımı
ESAFED öncülüğünde İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ve bazı firma ve derneklerin katkılarıyla oluşturulan mobil göz kliniği ile 2 ambulans, Mali ve Somali'de hizmet vermek üzere yola çıktı - İzmir Valisi Toprak: "İnanıyorum ki, içimizdeki, gönlümüzdeki se

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) öncülüğünde İzmir milli Eğitim Müdürlüğü ve bazı firma ve derneklerin katkılarıyla oluşturulan mobil göz kliniği ve temin edilen 2 ambulans, Mali ve Somali'ye gönderildi.

ESAFED'in "Dünya İyileşene Kadar" sloganıyla Afrika ülkelerinde yürüttüğü sağlık hizmeti kapsamında İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kutlusan firmasının desteğiyle 13 metrelik tırda oluşturulan mobil göz kliniği ile Batı Göz Hastanesi ve Denizli Sağlık Çalışanları Derneğince temin edilen 2 adet ambulans'ın Afrika'ya yola çıkması nedeniyle tören düzenlendi.

Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi karşısındaki düzenlenen törene katılan İzmir Valisi Mustafa Toprak, yaptığı konuşmada, insanların yaşarken geleceğe neler aktarılabildiği ve insanlık yararına ne yaptığının hayattaki en önemli şey olduğunu belirtti.

Afrika ülkelerinden Mali'den başlarak tüm kıta ülkelerinde katarakt hastalığının tedavisinde hizmet verecek bir mobil göz kliniği oluşturulması ve Mali ile Somali için 2 adet ambulans temin edilmesinin bu açıdan önemli bir hizmet olduğunu ifade eden Toprak, "Bu, bizim ülkemizin, Türkiye Cumhuriyeti devletimizin ve insanlarımızın, hepimizin içindeki yardımseverlik, hamiyetseverlik duygularının bir tezahürüdür" dedi.

Toprak, Türkiye Cumhiriyeti'nin bir taraftan kendi vatandaşlarına her türlü hizmeti en kaliteli en ulaşılabilir şekilde sunmaya çalışırken diğer taraftan da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve benzeri kurumlarıyla diğer dünya milletlerinin yardımına koştuğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Şüphesiz ki, devlet olmanın gereği de bunu içeriyor, hem buradaki vatandaşlarımızı kaliteli yaşama kavuşturmak hem de imkanlar ölçüsünde dışarıya da koşabilmek. Bu hizmetin özellikle ülkemizin devletimizin kurumlarıyla birlikte ESAFED'in, bir sivil toplum kuruluşu olarak sunuluyor olması, hizmetlerinin Mali ve Somaliye doğru gitmesi ayrı bir gurur kaynağımızıdır.

Ben inanıyorum ki, içimizdeki, gönlümüzdeki sevgiyi sadece ülkemizde değil tüm ülkelerle paylaştıkça her şey daha güzel olacaktır."

- İzmir'in EXPO 2020 adaylığı

İzmir'in sağlık konusunda iddialı olduğunu ve bu alandaki iddiasını da "sağlık" ana temasıyla EXPO 2020 organizasyonunu düzenlemey aday olmasıyla ortaya koyduğunu ifade eden Toprak, adaylık çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Kentte son olarak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi 63. Bölge Komitesi toplantısının düzenlendiğini hatırlatan Toprak, şunları söyledi:

"Daha önce Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan, İzmir'deki sağlık konulu EXPO'yu desteklediklerine ilişkin videodan açık ve net bir deklarasyonda bulunmuştu. İftihar ediyoruz ki, dün DSÖ Avrupa Bölge Direktörü de açık ve net olarak İzmir EXPO'sunu, sağlık temasından dolayı desteklediklerini ve oylamaya kadar bu konuda her türlü destek vereceklerini ifade ettiler."

- Tüm Batı Afrika'da hizmet verecek

ESAFED Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sarsılmaz da 18 derneği aynı çatı altında toplayan federasyonlarının Afrika ülkelerine yönelik düzenlediği kampanyalarla sağlık hizmetlerinden yoksun olarak yaşamak zorunda insanların yardımına koştuğunu anlattı.

Bu kapsamda Afrika'da en büyük sağlık sorunlarının başında gelen katarktın tedavisi için gönüllü doktorların sunduğu hizmetle binlerce insanın ameliyat edilerek yeniden görmelerinin sağlandığını ifade eden Sarsılmaz, İzmir Milli Eğitim Müdürülğü ve kutlusan firmasının desteğiyle oluşturulan mobil göz kliniğinin de Mali'de görevlendirildiğini ve bu klinik sayesinde sadece bu ülkede değil tüm Batı Afrika ülkelerinde modern koşullarda göz sağlığı hizmeti sunulacağını belirtti.

Sarsılmaz, Afrika ülkesindeki faaliyetleri kapsamında Somali'de 60 yataklı bir hastane inşa ettiklerini ve hastanenin bu ay itibariyle hizmet vermeye başladığını da bildirdi.

Mobil göz kliniğiyle Somali'deki hastanede ve Mali'de kullanılmak üzere 2 ambulansın da yola çıkacağını dile getiren Sarsılmaz, mobil göz kliniğinin oluşturulması ve ambulansın temininde katkı sağlayan kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Mobil göz kliniğinin oluşturulması ve ambulansların temininde katkı sağlayanlara plaket takdim edilen tören sonunda, üzerinde "EXPO 2020 İzmir Aday Şehir" logosu bulunan araçlar katılımcılar tarafından uğurlandı.

Muhabir: Ufuk Kırabalı
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141