• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

TÜRKİYE HOLLANDA KRİZİNİ TORUNOĞULLARI ÇÖZDÜ

TÜRKİYE HOLLANDA KRİZİNİ TORUNOĞULLARI ÇÖZDÜ
Mustafa Koyuncu / Yorumu / HOLLANDAHollanda’daki ve Türkiye’deki Seçimler Bitti, Güzel Günlere!
Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ‘Hollanda’ya gelme’ demesi krize neden oldu. Senatör başkanı  Rene Van der Linden’in de çabalarının sonuçsuz kalması üzerine Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Edelstaal Group ve ORKA Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları’nı ziyaret etti ve ‘sağduyu’ hakim oldu.

Türkiye-Hollanda arasında yaşanan kriz, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ‘Türk Dışişleri Bakanı Hollanda’ya gelmesin’ şeklindeki sözleriyle gün yüzüne çıktı. Bunun üzerine Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Senatör Rene Van der Linden’i arayarak durumu aktardı ve “Bu açıklama bizi çok kırdı. Bu açıklamaya ne gerek vardı. Başbakan Rutte, bu açıklamayı yapacağına beni arasaydı, seçimden önce gelme deseydi, ben de bunu anlayışla karşılardım. Bizim dostluğumuza yakışmıyor’ dedi. Bakan Çavuşoğlu’na “Başbakanı ara’ diyen Rene van der Linden, Çavuşoğlu’ndan “Yok, ben aramam. Bu tavır bizi üzdü’ karşılığını aldı. Daha sonra Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’ın Çavuşoğlu’nu araması üzerine Çavuşoğlu, “Ona da aynı şeyi söyledim. ‘Başbakan açıklama yapacağına beni arasaydı. Seçim var gelme deseydi, seçim sonrası gelirdim’ dedim. Bunun üzerine, ‘Seçim sonrasını da garanti edemem’ yanıtını aldım” diye konuştu.

BAKANIN TORUNOĞULLARI’NI ZİYARETİ KRİZİ YUMUŞATTI

Türkiye-Hollanda krizi devam ederken Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’ın Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları’nı ziyareti ve verdiği önemli mesajlar Türkiye ile Hollanda arasındaki devam eden gergin havanın birden yumuşamasına neden oldu. Hollanda’da genel seçimlerin yapıldığı 16 Mart akşamı Edelstaal Group’un genel merkezine giden Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları’nı ziyaret etti. Torunoğulları, Bakan Koenders’a teşekkür ederek, ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Torunoğulları, “2012 yılında dostluğumuzun 400’üncü yılını kutladık. Yaşanan olayların bu dostluğa gölge düşürmemesi açısından bu ziyareti çok anlamalı buluyorum” dedi. Torunoğulları, iki ülke arasında ticari ilişkilerin dünyanın hiç bir ülkesi ile olmadığı kadar köklü, güçlü ve 21 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Hollanda Türkiye dostluğunun çok köklü olduğunu dile getiren Bakan Koenders, son yaşanan olayların sokaktaki insanları etkilememesi gerektiğini, Hollanda’nın asıl zenginliğinin çok renklilik ve seslilik olduğunu söyledi. Koenders, ”70’li yıllarda Hollanda’da Türk deyince akla misafir işçi gelirdi. Baklava kebap gelirdi. Ben gençlik yıllarımda otobüs ile Kars’a kadar gittim. Türkiye’yi ve Türk insanını biliyorum. Yaşanan olaylar sizi etkilemesin. Bakın sizlerin bu ülkenin birer katma değeriniz olduğu şu manzaradan belli. Üreten çalışan insanlar görüyorum, Sayın Turgut Torunoğulları’nın da belirttiği gibi 20 binin üzerinde işverenin olması, Hollanda’da yaşayan Türklerin ne derece başarılı olduğunu gösteriyor” dedi.

27nin-kizinin-nisan-yuklerini-takarken.jpg

KOENDERS’TEN ‘SAĞDUYU’ ÇAĞRISI

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, konuşmasında mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’na izin verilmemesi konusu ile yaşanan olaylara değinerek, “Biz Sayın Çavuşoğlu ile daha önce görüştük, kendisinin Konsoloslukta vatandaşlarla buluşmasında bir sakınca olmadığını söyledik. Fakat kendisi vatandaşlarla başka yerde buluşma konusunda ısrar etti. Geçen Cumartesi akşamı yaşanan olaylar ise hiç yaşanmasını istemediğimiz olaylardır. Fakat bu olayların ardından bizim faşist, nazi olarak adlandırılmamız da üzücüdür. Bu olaylar yaşanmıştır, fakat iki ülkenin insanlarının arasına gölge düşüreceğini sanmıyorum. Çünkü çok güçlü bağlarımız var. Ben seçim ortamında bu nazik daveti kırmayarak sizlere geldiysem, bu olayların bizleri fazla etkilememesi içindir. Bu ziyarette çok güzel bir kelime öğrendim herkese bu kelime ile çağrıda bulunuyorum. Herkesi sağduyulu olmaya çağırıyorum” diye konuştu.

 

TÜRKİYE-HOLLANDA İLİŞKİLERİ 4 İSME EMANET

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Senatör Rene Van der Linden, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, Türkiye-Hollanda arasında yaşanan krizin aşılmasında önemli roller üstlendi. Bu isimler, yakın gelecekte iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesinde önemli role sahip olacaklar.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141