• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 18 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Türkiye dünyayı dize getirecek !

Türkiye dünyayı dize getirecek !
Babacan Türkiye'nin BM'deki stratejisini anlattı...

Babacan: BM Güvenlik Konseyi'ne seçilen Türkiye dünya genelinde barış, istikrar ve güvenliğe büyük katkı sağlıyor. Bundan sonraki çalışmalarımızda anahtar sözcüklerimiz diyalog, diplomasi ve barışçıl çözüm olacak.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin Batı Avrupa bölgesinden BMGK seçimlerini 1. turda 151 oy alarak büyük farkla kazanmasının ardından BM binasında yabancı gazetecilere Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin ile birlikte açıklamada bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Babacan, bugünün ''özel bir gün'' olduğunu belirterek Türkiye'ye uluslararası toplumun ve pek çok ülkenin güçlü destek verdiğini söyledi.

Türkiye'nin dünya genelinde barış çabalarına, istikrara, güvenliğe katkıda bulunduğunu söyleyen Babacan, ''Türkiye, BMGK çerçevesinde uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak hem bölgesinde, hem de dünyada katkılarına devam edecek'' dedi.

Dünya için zor dönem

Dünyanın zor bir dönemden geçtiğini belirten Babacan, ortak pek çok meselenin bulunduğunu, küresel bir mali kriz yaşandığını ve dünyada pek çok kriz bölgesinin bulunduğunu söyledi. İklim değişikliği ve çevresel sorunların bulunduğuna dikkat çeken Babacan, dünyada gıda ve enerji krizi gibi sonuçlarının güvenliği tehdit edebilecek sorunlar olduğunu belirtti.

Türkiye'nin BMGK adaylığında çok sayıda ülkenin desteğini aldığını ve bunun da Türkiye'nin omuzlarına sorumluluk yüklediğini belirten Babacan, ''Elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz, dünyanın pek çok bölgesinde pek çok ülkeyle yakın istişarelerimiz devam edecek ve anahtar sözcüklerimiz diyalog, diplomasi ve sorunların barışçıl çözümü olacak'' diye konuştu.

Küresel katkı

Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Orta Doğu'da, Kafkaslar'da ve Balkanlar'da yapmakta olduğu katkıları BMGK üyeliği çerçevesinde daha küresel bir düzeyde yapacağını söyledi. Türkiye'nin 1 Ocak 2009'da göreve başlayacağını anımsatan Babacan, BMGK'da pek çok meseleyle uğraşacaklarını belirterek, ''Biz, BMGK'ya kendi pozitif gündemimizi getireceğiz'' dedi. Babacan, gizli oylama yapıldığını, son dakikaya kadar çalıştıklarını belirtti. Çok sayıda AB ülkesinden destek aldıklarını söyledi.

MESELELERİMİZİ ETKİLİ ANLATABİLECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Gül, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmenin Türkiye için büyük bir onur olduğunu söyledi. 21. Ahilik Haftası kutlamaları için gittiği Kırşehir'de Valiliği ziyaret eden Gül, gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin üyeliğe seçilmesinin çok sevindirici ve büyük başarı olduğunu ifade eden Gül, yarım asırlık bir süreden sonra Türkiye'nin böyle büyük bir görev üstlenmesinin önemini vurgulayarak, Böyle bir sorumluluğu almak, Türkiye için tabii ki büyük bir onur" dedi. Gül, şöyle devam etti:

"Türkiye'ye tabii ki büyük sorumluluklar da düşüyor. Bu büyük sorumluluklar nedir? Dünya barışına hizmet etmektir. Dünyanın önemli problemleri söz konusu olduğunda yapıcı olarak katkı sağlamaktır. Ayrıca, Türkiye'nin kendisini ilgilendiren konularda da en iyi şekilde tezlerini, meselelerini en etkili yerde anlatma fırsatı verecektir.”

Vali'ye plaket vermedi

Cumhurbaşkanı Gül, törenlerin ardından hayırseverler tarafından yaptırılan Kırşehir Huzurevi'nin açılışını yaptı. Gül, huzurevi yapımında emeği geçenler için hazırlanan plaketleri sahiplerine verdi. "Valiler, belediye başkanları görevlerini yapıyor" diyen Gül, Vali Lütfullah Bilgin ve Belediye Başkanı Halim Çakır'a plaket vermedi.

TÜRKiYE'YE BÖLGESEL GÜÇ ÖVGÜSÜ

Ünlü yazar Steven Cook, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesini, Türkiye'nin "uluslararası bir duruş kazanması ve bölgesel bir oyuncu olmasının sonucu" olarak değerlendirdi. Amerika merkezli Dış İlişkiler Konseyi'nin Ortadoğu Çalışmaları Enstitüsü üyesi olan ve Türkiye hakkında yazdığı bir kitabı bulunan Cook, "Türkiye'nin geçici üyeliğe seçilmesi son yıllarda uluslararası bir duruş kazanmak için gösterilen çabalarla aynı çizgidedir" dedi. Cook, Türkiye ekonomik, siyasi ve diplomatik olarak kendine geldi" dedi.

CHP: EMEĞi GEÇEN HARKESi KUTLUYORUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinin, "önemli bir gelişme" olduğunu belirterek, katkısı olan herkesi kutladıklarını ifade etti. Konsey'de ağırlığı bulunan ülkelerin oylamalarda veto hakkına sahip ülkeler olduğuna dikkati çeken Öymen, veto kullanılmayan oylamalarda Türkiye'nin rolünün ve tavrının önem taşıyacağını kaydetti. Öymen, "Kuşkusuz, Türkiye'nin üyeliği çok önemli bir gelişme olmuştur. Katkısı olan herkesi, Dışişleri Bakanlığı'ndaki arkadaşlarımızı içtenlikle kutluyoruz" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141