• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

"Türkiye bölünsün" Meclis'te!

Türkiye bölünsün Mecliste!
DTP'lilerin dağıttığı kitapçıktaki akıl almaz öneriler.

DTP, Abdullah Öcalan'ın ortaya attığı ve "demokratik özerklik projesi" olarak adlandırdıkları, Türkiye'nin federasyonlara bölünmesini öngören 2007 kongre kararlarını Kürtçe bastırıp milletvekillerine dağıttı. Meclis'i karıştıran kitapçık vekiller tarafından iade edilmeye başlandı.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, MHP dahil tüm milletvekillerine gönderdiği ve Abdullah Öcalan'ın "demokratik özerklik projesinin" yer aldığı "Kürt sorununa ilişkin Demokratik Çözüm Projesi" başlıklı kitapçık TBMM'yi karıştırdı. Kürtçe de basılan kitapçık, MHP ve CHP'li vekiller tarafından iade edilmeye başlandı. MHP, cumhuriyet savcılarına çağrıda bulundu.

Diyarbakır mitinginde "12 Eylül sürecinde Kürtler'e siyasi, kültürel, sosyal soykırım uygulandığı" yönündeki açıklamaları ile tartışma yaratan DTP lideri Türk, tüm milletvekillerine gönderdiği kitapçıkta, Kürt sorununun çözümü için daha önce teröristbaşı Abdullah Öcalan tarafından tartışmaya açılan "demokratik özerklik projesi" önerdi.

Yerel meclisler kurulsun

Daha önce AB elçilerine de gönderilen kitapçık, Türk'ün imzasıyla yer alan sunuş yazısıyla bu kez milletvekillerine gönderildi. Türk, sunuş yazısında, vekillerden görüş isteyerek şunları kaydetti: "DTP olarak, Türkiye'nin kapsamlı bir kamusal ve idari reformdan geçmesini öngören, adına Demokratik Özerklik Projesi dediğimiz programı demokratik kamuoyuyla bugüne kadar paylaştık. Gerek Kürt sorununun demokratik çözümüne ilişkin önemli bir proje olması ve gerekse de Türkiye'deki merkeziyetçi hantal bürokrasinin neden olduğu yönetim sorunundan kaynaklanan tüm demokrasi sıkıntılarını aşabilecek bir proje olması hasebiyle siz değerli milletvekilimizle paylaşmayı önemsemekteyiz."

DTP, kitapçıkta, 'Kürt kimliğinin anayasada kabul edilmesi', 'Kürtçe'nin ana dilde ve eğitimde serbest bırakılması', ' Demokratik temelde halkın iradesini kullanabilmesi için adem-i merkeziyetçi sistem içinde yerelde meclislerin kurması ve kendi kendini yönetmesi' gibi önerileri sıralıyor. Yerel meclislerin kurulması önerisi, daha önce kamuoyuna DTP'nin Diyarbakır toplantısından sonra "Türkiye'nin 20-25 federatif bölgeye ayrılması teklifi" şeklinde yansımış ve büyük tartışma yaratmıştı.

Babacan'a da vermişti

Kitapçık, DTP'li Türk tarafından Ulusal Program taslağıyla ilgili bilgi vermek üzere siyasi partileri ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a da iletilmiş, Türk, Babacan'dan Ulusal Program'a "ana dilde eğitim serbestisine ilişkin yasal düzenlemelerin eklenmesini" istemişti.

ÜLKEYi BÖLME PROJESiDiR

Kürtçe kitapçığa, CHP ve MHP'den sert tepki geldi. Vekiller, kitapçığı protesto ederek, DTP grubuna iade etmeye başladı. CHP Genel Saymanı, İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, BUGÜN'e yaptığı açıklamada, Meclis'te ilk kez Kürtçe bir kitapçık dağıtıldığına dikkat çekerek, "Artık çok net bir şekilde hem Abdullah Öcalan'a özgürlük, hem de özerk bir federal yapı gündeme gelecektir. Bu herkesin dikkat etmesi gereken ülkeyi adım adım bölmeye çalışan bir projedir" dedi.

Savcılar harekete geçsin

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise, BUGÜN'e, "Milletvekilleri TBMM'de bu ülkenin toprak ve millet birliğini koruyacağına namusu ve şerefi üzerine yemin etti. DTP milletvekilleri bu yemine rağmen bu projeyi ülke gündemine getiriyorlarsa, bu yeminlerine sadık kalmadıklarını ve anayasal suç işlediklerini gösteriyor. Cumhuriyet savcılarının doğrudan, bunu kim gönderdiyse işlem yapması gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141