• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

TSK tarihinde böylesi görülmedi

TSK tarihinde böylesi görülmedi
Aktütün saldırısı sonrası TSK'da bir ilk yaşandı. Org. Babaoğlu'nun astlarına yazdığı 1.5 sayfalık not

TSK tarihinde bir ilk yaşandı. Aktütün saldırısının olduğu gün ve ertesinde golf oynadığı için eleştirilen Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Babaoğlu, 1.5 sayfalık özel notla astlarını bilgilendirdi. Komutanlarına sahip çıkan subaylar da eleştirilere tepki gösterdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarihinde ilk kez bir Kuvvet Komutanı bir buçuk sayfalık bilgi notuyla astlarını bilgilendirdi. TSK tarihinde görülmemiş uygulamanın sahibi ise Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu. Aktütün Jandarma Karakolu'na hain saldırının gerçekleştiği cuma günü ve şehitlerin açıklandığı cumartesi günü golf turnuvasında bulunmakla eleştirilen Babaoğlu, astlarına 1.5 sayfalık bir bilgi notu göndererek hakkındaki eleştirilere tek tek cevap verdi.

Org. Babaoğlu, şehitlerden cumartesi günü saat 16.00'ya kadar haberinin olmadığını ifade etti. Söz konusu haberlerin kendi şahsıyla birlikte Hava Kuvvetleri mensuplarını da yıprattığına işaret eden Org. Babaoğlu, Hava Kuvvetleri'nin son dönemde yaptıkları atılımları ve üst üste aldıkları başarılardan övgüyle bahsetti.

Başarımız gölgeleniyor
Babaoğlu'na yönelik yapılan eleştiriler aynı zamanda Hava Kuvvetleri'nde görevli subayların da tepkisini çekti. Havacı subaylar Aktütün saldırısında en az sorumluluğu olan kişinin Aydoğan Paşa olmasına rağmen en çok eleştirinin ona yöneltilmesine ve Hava Kuvvetleri'nin başarılarının gölgelenmesine isyan etti. Havacı subaylar tarafından gazetemize gönderilen mailler bu rahatsızlığı gözler önüne serdi.

Basına açıklama yapacak tek merci olarak Genelkurmay'ın kendisini göstermesi nedeniyle birçok gerçeğin perde arkasında kaldığını iddia ettiler. Kuzey Irak'ta başta Kandil olmak üzere birçok terör yuvasına gerçekleştirilen ve tek bir sivilin bile burnunun kanamadığı operasyonları hatırlatan havacı subaylar, operasyonların dünyada büyük yankı uyandırdığını ve son derece başarılı bulunduğunu aktardılar. Hava Kuvvetleri olarak iç güvenlik harekatı kapsamında Genelkurmay tarafından belirlenen hedeflere taarruzlar icra edildiğini belirten subaylar, Aktütün olayında da benzer şekilde istenen hava desteğinin Hava Kuvvetleri Komutanı'nın golf sahasında da olsa bilgisi ve emiri dahilinde gerçekleştiği ve Genelkurmay tarafından belirlenen hedeflere taarruzlar yapıldığını bildirdiler.

Aktütün'ün ismi geçmiyor
Havacı subayların rahatsızlığını ortaya koyan mesajda dikkat çeken bir diğer önemli nokta da şu: Genelkurmay tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Aktütün için hava desteği istenirken olayın mahiyetinden, verilen şehitlerden ve basılan karakoldan bahsedilmedi. Sadece Kuzey Irak'a kaçan teröristlerin var olduğu ve bunlarla ilgili bazı hedeflerin vurulmasının istendiği belirtildi.

Verilen bu bilgiler ise Hava Kuvvetleri'nin görevini başarması için ise yeterli detaylar. Buna benzer bir çok olayda Hava Kuvvetleri'ne bir çok rutin bilgilendirmeler geliyor. Ancak son olayda rutin olmayan şey, hava desteğinin bu sefer kanlı bir terör olayı için yapılmış olması. Havacı subaylara göre, Genelkurmay, Cuma günü gerçekleşen olayın boyutlarını sadece Hava Kuvvetleri'nden değil tüm Türkiye'den gizledi.

ASIL iSTiFA ETMESi GEREKEN KiŞi KiM?
Havacı subayların rahatsızlıkları, perde arkasında kalan çok önemli bir bilgiyi de gün yüzüne çıkardı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bile yurt dışı ziyaretlerini yarıda keserek yurda dönmesine neden olan olayda, Komutanın bilgilendirmesi noktasında devreye karargah subaylarının girmesi gerektiği ancak burada da büyük bir ihmalin yaşandığını belirtildi. Komutanlıklarda Genel Sekreterlik diye Kurmay başkanına bağlı bir birim bulunuyor.

Genel Sekreter Albay H.T. altında görev yapan Basın Halkla İlişkiler Şube'nin en önemli görevlerinden biri Komutanı basında çıkan gelişmeler hakkında bilgilendirmek. Ayrıca Kuvvetlerin Genel Sekreterlikleri ile Genelkurmay Genel Sekreterliği arasında de her zaman bir bağlantı bulunuyor ve koordinasyon bu birimler üzerinden kuruluyor.

Buradaki sorun, Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri'nin olayı zamanında Babaoğlu'na bildirmemesi. İhmalin asıl sorumluları Havacı subaylara göre, Eskişehir'de şehit cenazesine katılacak kadar hassas bir paşanın ihmal istifası yerine, onu bilgilendirmeyen Kurmay Başkanı ve Genel Sekreterliği asıl imalin sorumlusu. Bir diğer sorumlu da, sadece Kuvvet Komutanlarından değil, Başbakan ve tüm Türkiye'den Cuma günü baskını gizleyen Karargah sorumlu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141