• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • Muğla 25 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Teröre karşı izlenecek yol haritası

Teröre karşı izlenecek yol haritası
Teröre darbe vuracak olan yeni yapılanmandan bazı ipuçları

OHAL ve tampon bölge yok, terör koordinatörlüğü gündemde

Ankara'da terörle mücadelede izlenecek yol haritası için toplantı üzerine toplantı yapılıyor. Yarın geniş kapsamlı ve net kararların alınmasının beklendiği yeni bir toplantı var. Perşembe günü yapılan toplantıda askerlerin istekleri masaya yatırıldı.

OHAL'i çağrıştıracak birtakım talepler var. Ama Başbakan'ın duruşu net; "OHAL kesinlikle yok, Tampon Bölge uygulanabilir değil." Özgürlüklerden geri adım atmadan terörle mücadeleye tam destek verme kararlılığında. Askerin talepleri için Maliye ve Adalet Bakanlığı kurmayları yoğun çalışma içinde. Yarınki toplantıya kapsamlı dosyalarla gelecekler. Bu arada sivil kanattan terörle etkin mücadele için yeni bir yapı önerisi geldi.

Emniyet Özel Harekat, Jandarma Özel Kuvvetler, Genelkurmay Özel Kuvvetleri'ni koordine edecek bir yapı düşünülüyor. Bölgesel özel harekat üsleri şeklinde konuşlanacak ve özel yetkili bir isme bağlanacak. Öneri henüz tartışma safhasında. Ama yarınki toplantıdan bu yönde bir sonuç çıkarsa sürpriz olmamalı. İşin bir de sahaya bakan yönü var. Terörün en yoğun olduğu bir bölgedeki savcının değerlendirmesi; "Yeni düzenlemeye gerek yok. Mevcut yasalar yeterli. Zaten bölgede hem polis hem askerle uyumlu bir çalışma yürütülüyor."

Bir başkası ise " Kırsaldaki hiçbir askerden bana şu yetkiyi vermiyorsunuz diye bir tepki almadım. Kanunlar yeterli. Uygulamada sorun yok. İstismara yol açacak bazı düzenlemeler sıkıntıya bile yol açabilir" görüşünde.

Diyarbakır saldırısı sonrasında telsizden alınan arama yetkisi de örnek olarak gösteriliyor. Ortak fikir eksikliğin kanunlardan kaynaklanmadığı yönünde.

Bizi bu emniyet müdüründen kurtarın!

Malum, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan şu anda Ergenekon Operasyonu kapsamında tutuklu. Hakkında çok şey yazılıp çizilebilir. Sıra dışı bir isim olduğu kesin. Meğer görevde olduğu dönem de DGM savcılarını isyan ettirmiş. Öyle ki dönemin başsavcısı 'gizli' bir yazı ile İçişleri Bakanlığı'na başvurup ' bizi bu müdürden kurtarın' demiş.

Şubat 2000 tarihli yazıda neler var neler. İşte düşündürücü bazı örnekler; "Gece yarısı aşırı alkollü gelip nezarethanedeki sanıkları savunmalarını almak bahanesiyle taciz etmiştir. Makam masasının üzerine koyduğu sandalyeye oturarak aşırı alkollü bir şekilde sanıklara söylemler vermektedir. Avukatları kovup, hırpalamaktadır, müştekileri gözlem altına almış, kötü muamele etmiş ev ve iş yerlerinde usulsüz aramalar yapmıştır. Kendisi teslim olan sanığı kovmuştur."

Savcı gerekçeleri sıralayıp Saçan'ın tayinini talep etmiş. İlginç olanı aynı dönemde, vali Erol Çakır da Saçan'dan kurtulmaya çalışmış. Çakır'ın imzasını taşıyan Aralık 2001 tarihli başka bir 'tayin' talebinde ise inanılmaz iddialar var. Çakar mealen 'artık bıktık, bizi kurtarın' demiş.

Vali Çakır'a göre Saçan organize suç örgütleri ile yakın temasta. Problemli kişiliğe sahip olduğu için hem meslektaşları hem yargı ile kavgalı. Şikayetlerin ve davaların ardı arkası kesilmedi ve Saçan Mart 2003'te başka bir birime tayin edildi. Sonrasında da meslekten ihraç edildi. Yıllar süren hukuki mücadele sonucu mesleğe döndüğü gün de Ergenekon kapsamında tutuklandı. Ergenekon'un ortaya dökülen bilgi ve belgeleri son 20 yılın kara kutusu gibi. Dönüp tekrar tekrar okumakta fayda var.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141