• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Tatil için geldiği Türkiye'de 5 kişiye can oldu

Tatil için geldiği Türkiye'de 5 kişiye can oldu
Bodrum'da geçirdiği beyin kanaması sonrası İzmir'de sevk edildiği hastanede beyin ölümü gerçekleşen İngiliz vatandaşı Nathan Dean Anderson'ın organları, ailesi tarafından bağışlandı- Anderson'un kalbi, böbrekleri ve karaciğeri İzmir'de

EVREN ATALAY/ZEYNEP HOŞGÖRÜR - Tatil için geldiği geldiği Bodrum'da geçirdiği beyin kanaması sonrası İzmir'de sevk edildiği hastanede beyin ölümü gerçekleşen İngiliz vatandaşı Nathan Dean Anderson'ın bağışlanan organları, İzmir, Antalya ve İstanbul'da organ nakli bekleyen 5 hastanın yaşam umudu oldu.

Kız arkadaşı ile tatil yapmak için Bodrum'a gelen 24 yaşındaki Anderson, şiddetli baş ağrısı şikayetiyle 13 Eylül'de gittiği klinikte verilen ağrı kesicinin etki etmemesi üzerine hastaneye başvurdu.

Durumunun kötüleşmesi üzerine sevk edildiği İzmir Üniversitesi Medical Park Hastanesi'nde beyninin 3 noktasında kanama olduğu tespit edilen Anderson, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.

Yoğun bakım ünitesinde 5 gün kaldıktan sonra beyin ölümü gerçekleşen Anderson'ın organları, İngiltere'den gelen ailesi tarafından bağışlandı.

Anderson'ın kalbi, Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi, bir böbreği İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bir böbreği ile karaciğeri Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, akciğeri ise İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doku uyumu tespit edilen hastalara nakledilmek üzere alındı.

İngiliz donörün korneaları, EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi kornea bankasına kaldırıldı.

Siyahi olan Anderson'un bağışlanan yüzü ise cilt renginin uyum sorunu nedeniyle alınamadı. Anderson'ın pankreasını almak için zamanla yarışarak İzmir'e gelen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi nakil ekibi, organın nakle uygun durumda bulunmadığını tespit etti.

- "İzmir'e gelir gelmez beyin ölümü haberini aldım"

Nathan Dean'in organlarını bağışlama kararını gözyaşları içinde veren baba Chris Anderson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dean'in rahatsızlandığını öğrenir öğrenmez Türkiye'ye gelebilmek için pasaport çıkardığını anlattı.

Oğlunun başına gelenlere inanamadığını söyleyen Anderson, şöyle konuştu:

"Hayatım boyunca pasaportum olmamıştı. Oğlumun yanına gelebilmemin tek yolu olduğu için pasaport çıkarmak için uğraştım. Oğlumla ilgili bildiğim tek şey beyninin 3 yerindeki anevrizma nedeniyle komaya girdiği ve Türkiye'de yalnız olduğuydu. İzmir'e bugün geldim ve beyin ölümünün gerçekleştiğini öğrendim. Oğlumu tanıyorum ve insanlara yardım etmek isteyeceğini de biliyorum. Oğlum insanlara yardım etmek isterdi. Başka insanların hayata tutunabilmesi, sağlığına kavuşabilmesi için oğlumun organlarını bağışladık."

- "Organ bağışına gönülden yaklaşıyoruz"

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Zafer Beken ise organ bağışı konusuna büyük önem verdiklerini kaydetti.

Kendisinin de kardeşinden aldığı karaciğer ile yaşama tutunduğunu vurgulayan Beken, "Organ bağışına gönül bağı ile bakıyoruz. Organ bağışı ticari bir konu değil gönül rızası ile yapılan bir olay. Toplumu bilinçlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park Hastanesi Genel Müdürü Veysi Kubba da genç yaşta yaşamını yitiren Anderson'ın organları ile insanlara hayat vermesine vesile olduklarını belirtti.

Toplumda organ bağışı duyarlılığının artırılmasının önemine işaret eden Kubba, şunları kaydetti:

"Türk halkına organ bağışı noktasında çok önemli bir görev düşüyor. Binlerce insan organ bekliyor ve yeterli bağış olmadığı için insanları kaybediyoruz. Medical Park, organ bağışı duyarlılığında öncü rolü ile Sağlık Bakanlığı teşekkürü ile ödüllendirildi. Umarız, Anderson'un bağışı, İngiltere ile Türkiye arasında gönül köprüsü olur ve aileler gönül birlikteliğini sağlar. İngiliz bir ailenin Türk ailelere can vermesinden ve buna aracılık etmekten onur duyuyoruz."

Kubba, organ bağışına verdiği destek nedeniyle Chris Anderson'a teşekkür plaketi sundu.

Muhabir: Zeynep Hoşgörür
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141