• BIST 9524.59
  • Altın 2490.141
  • Dolar 32.4943
  • Euro 34.7434
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C

Süheyl Eğriboz: "kötü adam"

Süheyl Eğriboz: kötü adam
"Yumruğu atana değil, pencereden çıkana sor!"

"Yumruğu atana değil, pencereden çıkana sor!"

Türk sinemasının bütün kahrını çekmiş, gizli kahramanlardan biri Süheyl Eğriboz, yumruk atan jönler kadar, bir yumrukla pencereden çıkanların da değerinin bilinmesi gerektiğini söylüyor…

Süheyl Eğriboz, seksen yaşını geride bırakmış bir sinema adamı. Filmlerde kilit rollerde oynadıklarını, setlerin ağır işlerini üstlendiklerini, ama buna rağmen yine de bir başrol oyuncusu kadar tanınmadıklarını ve kazanmadıklarını açıkça dile getiriyor. Sinemanın emeklisi olmayacağını da sözlerine ekleyen Eğriboz, şimdilerde günlerinin büyük kısmını evinde, bahçesiyle ilgilenerek geçiriyor.

Süheyl Bey, hep karıştırılan bir konu vardır: Figüranlık ve karakter oyunculuğu. Doğrusu nedir bunun? Figüran kime denir?

Figüranla karakter oyuncusunu karıştırmamak gerekir. Birçok oyuncu için Yeşilçam'ın figüranları denir. Figüran bir kahvede, kalabalıkta diyelim ki bir sandalyede oturan adamdır. Benim en ufak oyunumda bile bir aksiyon var. Aksiyon demekle şunu kast ediyorum, filmin anahtarıyımdır. Biz kurgunun anahtarıyız, filmin tuzu biziz.

Karakter oyuncusu filme, jöne ne gibi bir katkıda bulunur?

Bizimle çalışmak jönlerin yararınadır. Biz jönlerden bir şey beklemeyiz. Jönler bizden bekler. Benim en fazla çalıştığım jönlerden biri Cüneyt Arkın'dır mesela. Cüneyt ne yapar, elini uzatır, yumruk atmak için. Pencereden dışarı uçan biziz, attan düşen biziz. “ Bir yumruk vurdu, adamı pencereden çıkarttı dışarıya” diyor seyredenler. Gel sen bunu bir de pencereden çıkana sor bakalım. Yeşilçam bence dünyanın en cefakâr oyuncularına sahip. Neredeyse hepsi doğal yetenek. Biz de okulu yoktur bu işin. Kimi kendini tesadüfen bulmuştur Yeşilçam'da, kimi bir tanıdığı aracılığıyla. Kimi de çocukluğunda sevdalanmıştır beyazperdeye.

Kötü adam olarak biliniyorsunuz? Bu nasıl doğdu, siz böyle tanınmaktan memnun musunuz?

Yeşilçam'da bir dönem yönetmenler hep aynı tarz filmler çektiler, oyuncuları da aynı tarz rollerde oynattılar. Kötü adamlıkla ün salan oyuncu, bir yazgı gibi neredeyse her filmde kötü adamı oynardı. Ben de avantür filmlerin kötü adamı, kavgacı adamı oldum. Şimdi memnun olsam ne değişecek, olmasam ne değişecek ki – biz böyle var olduk. Sinema aşkı bizi sürükledi bir yerlere.

Ailenizde sinemacı var mıydı?

Babam sinemacıydı benim. Nejat Film'in sahibi idi. Necat Eğriboz. Büyük filmleri vardır babamın: Karavan, Saba Melikesi Belkıs babamın imzasını taşıyan filmlerdir. Yabancı değilim sinemaya yani. 1927 yılında İstanbul Mercan'da dünyaya geldim. Pertevnial Lisesi mezunuyum. Sinemayla buluşmam da 1940'ların sonunda gerçekleşmiştir. Bu işin emeklisi yok. 1979'da emekli oldum. İlk emekli olanlardan birisi benim.

İlk hangi filmde rol aldınız?

İlk filmim “Fatih Sultan Mehmet.”

Rolünüz neydi?

Bizans askerini oynadım. Ulubatlı Hasan kapıyı açar. Ben Ulubatlı Hasan'ı okla vururum. Ulubatlı ölmez... Takip ederim, surlara sancağı dikerken tekrar vururum. Rolüm bu kadardı.

Kaç filminiz var?

Çok filmim var benim. Binin üstünde. Dört – beş tane başrolüm var. “Sütçü” serisi yaptım. Sütçü lakabı bana o günlerden kalmıştır. “ Sütçünün Rüyası”, “Haydi Bastır Sütçü”, Sütçü Kıbrıs'ta” gibi… Danyal Topatan ile oynadık bunları. Senelerden beri sinemadan ekmek yiyoruz. İki çocuğum var. İkisine de üniversite okuttum.

Sinema dışında nasıl bir hayatınız oldu?

Ben 1946 – 1948 yılları arasında Yüzme İhtisas'ta yüzüyordum. Türkiye rekorlarım var. Yabancılarla da çalıştım. Tony Curtis, Charles Bronson… Türkiye'ye ne kadar yabancı firma geldiyse, biraz fiziğim de Avrupalıya çaldığı için, hepsiyle çalışma olanağına sahip oldum ben.

Sizine birlikte pek çok önemli isim daha var Yeşilçam'a katkıda bulunmuş. Onlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

İbrahim Kurt, Hakkı Kıvanç, rahmetli Kudret Karadağ, İhsan Gedik Yeşilçam'ın has kötü adamlarıdır ve avantür filmlere damgalarını vurmuşlardır. Çok oynadık onlarla birlikte. Seneler boyunca beraber olduk. Çok olmuştur aylarca dışarıda kaldığımız. Karımın, çocuklarımın yüzünü görmeden geçirdiğim günler olmuştur. Bu durum, diğer arkadaşlarım için de geçerli tabii. İşte o zamanlarda biz, birbirimize oda arkadaşı, kader arkadaşı olurduk.

Avantür filmler zaman içinde nasıl bir değişime uğradı size göre?

Şimdinin avantür filmlerine bakıyorum da, adam elinde tabanca tutmasını bile bilmiyor. Podyumda yürüyen artist, aktrist oluyor. Podyum başka, objektif başka. Biz objektifle yaşıyoruz. Bu işin mektebi Yeşilçam. Ben Yeşilçamlıyım ve bununla övünürüm. Televizyon filmi olmadı yeni baştan, sil baştan çekilebiliyor. 35 mm'lik filmin tekrarı olmaz, en ufak plan 20 – 25 metre. Filmin metresi 300 – 500 bin lira. Televizyonda oynayanlar 35'lik filmde çalışsınlar da göreyim ben onları. Oyunculuğunu o zaman takdir ederim.

Sizi tatmin etti mi sinemadan kazandıklarınız? Yetti mi?

Geçindik, çok şükür. Bazı arkadaşlar ağlar, ama ben inanmıyorum. Para geldiği zaman tutmasını bileceksin, asıl mesele bu. Ben emekliyim, eşim emekli. Bir evimiz var. Şimdi çalışmasam da olur, ama bu hobi. Güzel bir bahçemiz var. Çiçeklerle meşgul oluyorum. Kuşlarım var…

Seyircinin size bakışı nasıl?

Seyirci sever bizi. Zaten o sevgi olmasaydı sinemada barınamazdık bunca yıl. Şimdilerde televizyona geçen hemen bütün sinemacılar unuttular Yeşilçam'ı. Biz artık fosilmişiz, eskimişiz – öyle diyorlar. İnsanlar benden kötülük bekliyor. Ama ben iyilik yapıyorum. Ama tek sözüm var: Ben mecbur muydum kötü adamı oynamaya? İçimde kalmıştır bu: Başka bir Süheyl Eğriboz olarak da, başka bir yönümle de tanınmak, bilinmek isterdim doğrusu. Buna da şükür ama…

Biyografisi

sinemamızın kötü adamlarının en karizmatiklerinden. 1928 doğumludur. bir çok filmde tırnaklarını törpüler. 1969 yapımı fosforlu cevriyem filminde camgöz'ün* adamı, tehlikeli oyun filminde necmi, 1970 yapımı şoför nebahat filminde nebahat* tarafından dövülen nejat, yarın ağlayacağım filminde dili kesilen ilyas, ali baba ve kırk haramiler filminde haramilerden bilal, gazi kadın filminde zeynep'i* zindana attıran rus subayı, önce vatan filminde rum komutan, arap abdo filminde abdo'yu* vuran adamlardan biri, vahşi arzu filminde kerim, battal gazinin oğlu filminde saksağan, savulun battal gazi geliyor filminde bıçakçı dimitros, kara murat fatih'in fermanı filminde angelo, belalılar filminde sütçü, 1976 yapımı kader bağlayınca filminde bekir'in* adamı, ölüm görevi filminde sarı haydar, 1977 yapımı silah arkadaşları filminde abbas, akrep yuvası filminde tombalacı, baskın filminde poyraz'ın* oğlunu kaçıran adam, hakanlar çarpışıyor filminde çinli kim yu, cevriyem filminde recep, tarzan rıfkı filminde manyak rıfat, tokatçı filminde karbonat erol'un* eroin kalite kontrolü yapan adamı sarı recep, üç kağıtçı filminde satılmış ağa'nın* adamlarından biri, korkusuz korkak ve gerzek şaban filmlerinde mahalleliden biri, inek şaban filminde jilet rıza, devlet kuşu filminde murat'ın* dövdüğü adamlardan biri, yedi bela hüsnü filminde rüstem, talih kuşu filminde abbas kara'nın* adamlarından biri, yorgun savaşçı adlı eserde anzavur ahmet, sevilmek istiyorum filminde sağır ve dilsiz kiralık katil, baş belası filminde baba'nın* infazlarını yapan bayram, bitirim kardeşler filminde hancı amca, her gönülde bir aslan yatar filminde gerçek soygunculardan biri, iki kızgın adam filminde mahkumlardan berber dursun, yıkılış filminde çete elemanı arif, iki cambaz filminde abbas'ın* adamlarından biri, kılıç bey filminde bingöllü cemal'in* adamı ihsan, gırgıriyede büyük seçim filminde tayfur'un* adamı, karılar koğuşu filminde keş gardiyan ali seydi, küçük ağa dizisinde çakırsaraylı'nın* adamı recep, duvardaki kan dizisinde sovyet rus ajanı igor rollerini oynamıştır. ayrıca darıldın mı cicim bana, firari aşıklar, baş belası, bizim kız, babanın evlatları, görünmeyen düşman, vahşi gelin, gazap rüzgarı, paramparça ve kavga gibi filmlerde de rol almıştır.

  • Yorumlar 18
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141