• BIST 9548.09
  • Altın 2493.983
  • Dolar 32.5008
  • Euro 34.5803
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 27 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

SPK'dan Vatan'a çapraz kıskaç!

SPKdan Vatana çapraz kıskaç!
Aydın Doğan'ın SPK incelemesinde bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Doğan'a ilişkin ilk inceleme Vatan'dan başladı!

SPK'nın Doğan Grubu'na yönelik incelemesinin ayrıntıları netleşti. SPK, hem Vatan'ın satışını, hem de satış öncesi örtülü sermaye transferi yapılıp yapılmadığını araştırıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Doğan Grubu şirketleri hakkında yürütülen incelemenin odağında, Vatan Gazetesi'nin halka açık Doğan Gazetecilik tarafından satın alınmasının bulunduğu ortaya çıktı. SPK uzmanlarının, Vatan'ın satışı ile ilgili yaptıkları incelemenin geriye dönük olarak derinleştirildiği ve beş yıl süresince Doğan Grubu'nun Vatan'a yaptığı kaynak aktarımlarının mercek altına alındığı bildirildi.

İnceleme kafa karıştırdı!
BaŞbakan Tayyip Erdoğan'ın Aydın Doğan ile ilgili açıklamalarının ardından gündeme gelen SPK'nın Doğan Grubu şirketleri ile ilgili yaptığı incelemeler kafaları karıştırdı. Özellikle Doğan Grubu'nun yaptığı açıklamalar ile SPK'nın grup şirketleri ile ilgili yaptığı araştırmaların anlaşılması konusunda büyük bir bulanıklık yaratıyor. star, SPK'nın Doğan Grubu şirketleri ile ilgili yürüttüğü incelemelerin ayrıntılarına ulaştı. Buna göre SPK'nın Doğan Grubu şirketleri ile ilgili yaptığı incelemenin merkezinde Vatan'ın Doğan tarafından satın alınması yer alıyor. Doğan Grubu, Vatan'ı 22 milyon YTL'ye peşin para ödeyerek aldı. Bu satın almanın ardından şirketin geçmiş döneme ait borcu ise 78.1 milyon YTL idi. Yani halka açık olan ve borsada küçük yatırımcının da ortağı olduğu Doğan Gazetecilik, Vatan'a toplam 100 milyon YTL ödemiş oldu. Rekabet Kurulu'nun incelemesinde Vatan için 'batık' ifadesi kullanılırken, satışa onay ancak iki yıl içinde satma şartıyla verildi. Küçük yatırımcıdan gelen şikayetler üzerine SPK da, satışı 2008 yılının başında mercek altına aldı. Yapılan ilk değerlendirmede, Vatan'ın bedelini şüpheli bulan SPK uzmanları, gazetenin değer tespitini yeniden yaptırdı. Bu incelemelerde uzmanlar, Vatan ile Doğan arasında karmaşık bir parasal ilişki olduğunu tespit ettiler.

5 yıl geriye dönük takip
BU tespitler doğrultusunda, satış incelemesi geriye doğru derinleştirildi. Geriye dönük beş yıllık süre içinde, Doğan'ın Vatan'a ucuz kağıt ve baskı sağlayarak örtülü sermaye transferi yapıp yapmadığı kontrol ediliyor. Bu yöntemle, Vatan'a aktarılan kaynakların ne kadarının muhasebeleştirildiği de inceleniyor. İncelemenin bugün kadar bitmemesinde incelemenin derinleştirilmesinin etkili olduğu belirtildi. Yapılan denetim sonucunda, satışın iptali, suç duyurusu, para cezası gibi yaptırımlar gündeme gelecek.

SPK: Kanal 7'de sümenaltı yok, amaçları yıpratmak
SERMAYE Piyasası Kurumu (SPK), Kanal 7 incelemesinin sümenaltı edildiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Kurum'dan yapılan açıklamada, Kanal 7 ile ilgili olarak hazırlanan inceleme raporunda yaptırım önerisinde bulunulmadığı ve konunun usulünce karara bağlandığı savunuldu. SPK, CHP tarafından kamuoyu gündemine taşınan Kanal 7 ile ilgili dosyanın sümenaltı edildiğini iddialarına karşı yazılı açıklama yaptı. Kanal 7 kastedilerek bir televizyon kanalı için yapılan incelemeye işaret edilen açıklamada, bahse konu incelemenin 2004 yılında başlatıldığı ve 14 ay önce karara bağlandığı ifade edilerek, 'Konuyla ilgili bekleyen bir inceleme ya da yapılması gereken bir suç duyurusu bulunmamaktadır' denildi. İncelemenin konusunun 'halka arz faaliyeti'nin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği olduğu kaydedilen açıklamada, incelemenin yapılması için gerekli bilgi ve belgelerin verilmediği iddiasının da gerçeği yansıtmadığı savunuldu. Açıklamada 'Kurulumuz'un bu şekilde yıpratılmaya çalışılmasının ülke menfaatlerine yönelik olmadığı açıktır' denildi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141