• BIST 9804.4
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

“Sorunlar birlik ve beraberlikle çözülür”

“Sorunlar birlik ve beraberlikle çözülür”
Gazeteniz gündem Marmaris'te siyasetin nabzını tutmaya devam ediyor. Başkan adaylarının yapacaklarının anlatılmasını, halka en doğru ve tarafsız şekilde sunmayı amaçladığımız röportajlarımızın bu günkü konuğu İçmeler'i yoktan var eden, İçmeler'i İçmeler y



Gazeteniz gündem Marmaris'te siyasetin nabzını tutmaya devam ediyor. Başkan adaylarının yapacaklarının anlatılmasını, halka en doğru ve tarafsız şekilde sunmayı amaçladığımız röportajlarımızın bu günkü konuğu İçmeler'i yoktan var eden, İçmeler'i İçmeler yapan isim Zeki Eren.

Derleyen: Derya ÇAVUŞ
Köşe Yazarlarımız Metin Cangör, Erkal Gerzile ve İbrahim Çavuş'un Armutalan Özdemir Benler Çiçek Serasındaki konuğu Zeki Eren ile İçmeler'i konuştuk.

Metin Cangör: Seçimi kazanmanız durumunda İçmeler'de ne gibi değişiklikler yapacaksınız?
Zeki Eren: Bir yönetici bağlı bulunduğu yerdeki ekonomik geçinme neyse onun üzerinden değişim yapmayı planlar. Bizim bölgemiz de turizme dayalı ekonomiye bağlı. Biz ilçemize yakışır turizm yapacaksak beldelerimizin tatil yapılabilir bir halde olması lazım. Eğer böyle bir yer yaratamazsak biz burada çökmeye mahkumuz. Gelen misafiri her yere götürebilecek güzelliğe gelebilirsek hem misafir hem halk daha güzel yerlerde olur. Benim ilk işim, tatil yapılacak bir ortama seri bir şekilde girmek olacak. Bir temizlik işi bugün turizm beldeleri için en önemli şey. Asayiş, emniyet bu misafirlerimiz için çok önemli. Bunlarla ilgili gelen konuklarımızdan çok şikayet var. Başkan olursam iyi esnaf kötü esnaf ayrımını yapacağım. Bana kızarsanız kızın ama bunu yapacağım. İçmeler'de işletmecilik yapacaklarsa sıraladığımız kurallara uyacaklar. Sahilimiz önemini gittikçe yitirmeye başlıyor. Munamar'ın oradaki sahile kum takviyesi yapılması lazım. Turizmi başarılı bir şekilde yapmak istiyorsak bunları yapacağız. Her konuya ilişkin ekibimiz var. Hemen hemen tüm asfalt yolları şehir içinden kaldırmayı düşünüyoruz. Onun yerine renkli parke yapacağız. Gelen turistimiz yalın ayak bile yolda yürüyebilmeli. Hem tamiri de kolay. Spor sahalarının kış turizmine dönüşü konusunda çalışmalarımız olacak. Alt yapıları hazırlanan fakat yarım kalan sahalarımızı bir an önce hayata geçirilmesin sağlayacağım. Belediyenin bütçesi bunlar için kısıtlı olursa otellere yaptırıp 10 sene işletmelerini sağlayacağım. Kapalı Spor Salonu muhakkak yapılması gereken bir şey. Temizlik ve bakımdan sonraki yapılması gereken en önemli şey Kültür Merkezi. Bunun için yerimiz var. Uluslararası bazda bir Kültür Merkezi; yani içinde fast food yereri, sinema yerleri, kütüphanesi olan bir merkez planımız var. Böyle olmalı ki kongreleri yapabilelim. Bunun sözünü almış durumdayım. Biraz pahalı bir şey ama mutlaka olması gereken bir şey.

Erkal Gerzile: Mülk sahipleri ile kiracıların ücretlerinin dengeli ve makul olmasının teminini nasıl sağlayacaksınız?
Zeki Eren: içmeler'de kiralar yarı yarıya inmiş durumda. Ama bunu biraz daha çekip insanların kiralarını çıkarmaları için başka yollara yönelmemeleri lazım. Başka yollara yönelen 12-13 tane yer var İçmeler'de. Bunun da çözümü basit. Biraz kiralar düşer ve birazda gidip konuşulursa bu işler çözülür. Bunun çalışmasını emniyetle yapıyoruz biz. İçmeler'e bakıyorum 500 esnaf temizliğiyle, bakımıyla, kurallara uyumuyla hakikatten süper. Ama 20 tane esnaf bu 500 esnafı yok ediyor. Bunlar zor değil, bunlar konuşarak düzeltilir. Bunlar eğitimle olmuyorsa para cezaları var. Yine olmuyorsa kapatacaksın bitecek. Bunların hepsi yapılabilecek hatta yapılmış şeyler. Gürültü problemi falan çözülmeyecek işler değil. Sadece son zamanlarda başıboş bırakılmış o kadar. İçmeler'de muhakkak ayrı bir eğlence merkezinin yapılması lazım. Bununla ilgili çalışmamızda var. Köy Hizmetleri Kampı'nın olduğu alanı eğlence merkezi yapmamız lazım. Sabaha kadar alsın. Orada kimse rahatsız olmaz. Böyle bir yerin yapılması şart.

“Marinaya yapılan masrafa üzülüyorum”
İbrahim Çavuş: İçmeler'e bir marina kazandırıldı. Fakat tam olarak kullanıma geçemedi. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Zeki Eren: O marinanın Çet raporu benim dönemimde alındı. 3 sene uğraşarak aldık o çet raporunu. O marinada üzüldüğüm nokta projesine göre yapılmaması. Masraf yapılan bir iş projesine göre yapılmazsa onun hiçbir faydası olmaz. Girişteki alan genişleyecekti hadi sondaki uzantı tamam. Dalgakıran yok. Oraya nasıl tekne bağlanacak? Oraya bir tane bina yapamazsınız denildi zamanında ama Yavuz Başkan oraya 40 tane dükkanı yaptı , ruhsatsız kaçak. Onlar için de çet raporları alınması lazımdı. Çevre Bakanlığından, maliyeden izin alınmamış. Bir belediye bunu nasıl yapar şaşıyorum. Yapılır yapılmasına, bir tane marina market bir tane balıkçı meyhanesi gibi ama oraya 40 tane dükkanın yapılması çok büyük bir sıkıntı. Şahsen ben, o marina için yapılan masrafa üzülüyorum.

“Yaşanan sıkıntılar beni utandırıyor”
Metin Cangör: Burada önemli bir sorun daha var, elektrik kesintisi. Turistler elektrikler kesilince bağırıp alay ediyorlar. 21. asırda yaşıyoruz ve Türkiye'nin Dünya'ya açılan penceresinde elektrikler kesiliyor. Hatırlarsınız Amerika Bağdat'ı bombaladığı zaman bile elektrikler kesilmedi. Bunun için gerekirse tüm başkanlar gidip Başbakanın kapısında 24 saat beklemeleri gerekmez mi?
Zeki Eren: Elektrik özelleşince bu daha da zor bir hale geldi. İçmeler'de kesinlikle kesilmemesi lazım. Çünkü; 4-5 sene evvel İçmeler ve Turunç'u besleyecek ek trafolar ek sistemler yapıldı. Ama hala bu başarılamıyor. Beldeye gelen misafir sıkılıp geriliyor bunlar yaşanınca. Ve bu durum utandırıyor. Benim zamanımda Kayabal civarı yeraltına alındı ama o zamandan bu zamana Kayabal'dan İçmeler'in sonuna kadar olan kısım hala yeraltına alınamadı, bu yüz karası bir durum. Her sene düzeleceğimiz, ilerleyeceğimiz yerde daha da geriye gidip kötüleşiyoruz. Şimdi bir de 'Her şey dahil' diye bir şey çıktı, rezalet. Yemekler berbat, içkinin, meşrubatın en adisi. Konsantreler kola diye konuklara ikram ediliyor. Bunlar bizim turizmimizin yüz karasıdır. 3 kuruş ucuza mal edeceğiz derken her şeyi batırıp atıyoruz. Bu işi bir an önce Turizm Bakanlığının çözmesi lazım. Bizim arkadaşlarımızın maalesef bununla ilgili hiçbir çalışması yok. Serbest piyasa ekonomisi var deyip bu ülkeyi batırmaya kimsenin hakkı yok.

“Kent Meclisi öncelikli işim”
Erkal Gerzile: Belediyecilik ile ilgili engin deneyiminiz var. Sizin gibi deneyimli, yaptığı eserler meydanda olan kişileri bir araya getirip Kent Meclisi oluşturmayı düşünüyor musunuz?
Zeki Eren: Öncelikli işim Kent Meclisini kurmak olacak. Oradaki deneyimli kişiler öneri getirecek şöyle yapalım böyle yapalım diye. Kent Meclisi şart. Birlik olursak her şey daha güzel olur. Tanıtımlarımızda fuarlarımızda birlik olmamız lazım. Harcamayan kendini tanıtmayan her yer batmaya bitmeye mahkumdur. Bu her yerde böyledir. Bakın Belek'e. Belek, Antalya'dan ayrı çalışıyor. Çokta güzel bir yönetimi var. Güzel de birleşmişler ve kendilerini çok güzel satıyorlar.

“Asıl kabahat Fen İşlerinde”
Zeki Eren: İçmeler yolunun asfaltlanmasına gelince. Biliyorsunuz bu yol ikiye bölündü. Karayolları bu yolun bölünmüş yol olması uygun değildir demişti. Böyle bir yazı vardı ama o yol yinede bölündü. Parke gibi bir şey varken birde asfalt yapıldı. O yola 2 trilyona yakın masraf yapıldı. Bu parayla 2-3 defa parke yapılırdı. Hem arabalar kaymayacaktı hem de bu kazalar olmayacaktı. O yolda yapılan kazadan dolayı bir kişi öldü geçen gün. Ben Marinada olduğu gibi bu işte de kabahati başkana bulmuyorum. Fen işleri bunların olmayacaklarını biliyor. Başkana çıkıp bu yolla veya bu marina ile ilgili böyle yazılar var ilgili yerlerle tekrar görüşelim denmesi lazımdı.

“Her şeyin başı eğitim”
İbrahim Çavuş: Sizin başkan olduğunuz zamanda sabahları erkenden çıkıp sokakları gezerdiniz. Halk sizi görürdü, yine aynı şeyi yapacakmısınız?
Zeki Eren: Ben hala öyleyim. Sabah ezan vaktinde uyanır yürüyüşümü yapar yine öyle bir gezinirim. Başkanlık zamanımda denetim yapardım. Personeline güveneceksin tabi ama denetimini de yapacaksın. Çöp bidonları en az 15 günde bir mazotlanmalı. Bu sene koca yaz geçti daha bir kere görmedim çöp bidonlarının mazotlandığını. Avrupa'da çöp arabalarında sadece şoför var. O şoför hem araba kullanır hem de çöpleri boşaltır. Biz burada şoförlerin yanına 2 tanede adam veriyoruz iş yapsınlar diye ama yinede o verimi alamıyoruz. Bunları takip etmezsen olmuyor işte. Velhasıl her şeyin başı eğitim.

Metin Cangör: İçmeler'de Türk ve yabancılara hitap eden festival düşünüyor musunuz?
Zeki Eren: Projelerimiz arasında o da var. Bunun adı Uluslararası Turizm Festivali olması lazım bence. Bu ve bunun gibi şeylerin yapılmasında yarar var. Bizim sıkıntılı dönemlerimizde şenlikler yapıyorduk. Şimdi belediye bütçesi buna daha da uygun. Bu festivaller tanıtım için de gayet güzel olur.

Metin Cangör: Sadece İçmeler değil her yerde halkın bir sıkıntısı daha var. Kedi ve köpeklerin başıboşluğu ve pislikleri. Türkiye'de bu belediyelerin işi ama batı dünyasında Hayvanları Koruma Kurumu ya da çevrecilerin işidir. Yazın buraya gelen vatandaşlarımız kendilerinin ve çocuklarının keyifleri için köpek ve kedileri besliyorlar fakat giderken de atıp gidiyorlar. Onlar da ortada kalıyor ve çöp tenekelerine dalıyorlar. Sonuç olarak bir pisliktir gidiyor.
Zeki Eren: Bu hayvanı bir yere atamazsın, o da can taşıyor. O yüzden İçmeler'e bir an evvel Hayvan Barınağı'nı yapmamız lazım. Marmaris'teki Hayvan Barınağı'nı aslında 3 belediye yaptık. Ama şuan orası doluymuş ve hayvan kabul etmiyorlarmış. Bunlarla ilgili vatandaşlardan da şikayetler geliyor. Bu Hayvan Barınağı'nı İçmeler'de uygun bir yere -bu Asparan olabilir- yapmayı düşünüyoruz.

“Akaryakıt İstasyonu kesin yapılacak”
Erkal Gerzile: İçmeler'de yaşayanlar akaryakıt temini için Marmaris'e gelmek zorunda kalıyor. Bununla ilgili bir düşünceniz var mı?
Zeki Eren: Akaryakıt İstasyonu ile ilgili İmar Planı çizilirken Martı'dan İçmeler'e gelirken bir alan vardı orayı düşünmüştük. Ama Turizm Bakanlığı buna müsaade etmedi. İçmeler'in girişini Akaryakıt İstasyonu ve Sanayi türü şeylerle bozmayın dediler. Onu da haklı gördük. Turunç yolu kavşağında bir yerimiz var ama orada da bir anlaşma sağlanıp başlanamadı. Gelir gelmez bu sorunu da çözmemiz lazım. Çok büyük sıkıntı ve en büyük şikayetlerden biri. Yerimiz var bu istasyon kesin yapılacak ama belediye değil de özel sektör yapsın istiyoruz bunu.

“Sorunlar birlik beraberlik içerisinde çözülür”
Zeki Eren: Son olarak söylemek istediğim en önemli şey seçim. Demokratik kurallar içerisinde yapılmalı. Seçimden sonra da vatandaşımız hangi arkadaşımızı seçerse onun arkasında hepimiz toplanmamız lazım. Kısır parti çekişmesini yapmamamız lazım. Yani seçim bittiği zaman hangi partiden insanlar kazanırsa kazansın onun arkasında birlik beraberlik içerisinde hareket edip sorunları çözmeliyiz. Sorunlar birlik beraberlik içerisinde çözülür.

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141