• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Sığırın kalp zarı "şifa" oldu

Sığırın kalp zarı şifa oldu
ADÜ'de, kalp kapağında darlık problemi bulunan ancak ileri yaşta olmaları nedeniyle ameliyatları yüksek riskli olarak değerlendirilen hastalar, sığırın kalp zarından yapılan kapağın göğüs kafesi açılmadan balon yöntemiyle aort damarına monte edilmesiy

GÖKMEN ŞİRECİ- Kalbinde ciddi kapak darlığı problemi bulunan ancak yaşlarının ilerlemesi nedeniyle amieliyata alınmaları yüksek riskli olarak değerlendirilen hastalar, sığırın kalp zarından hazırlanan biyoprotezin balon tedavisi yöntemi kullanılarak aort damarına monte edilmesiyle şifa buluyor.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açık ameliyatla kalbe metalik kapak takılması riskli olarak değerlendirilen hastalara yönelik Transkateter Aortik Kapak İmplantasyonu (TAVI) ameliyatının 2 yıldır uygulandığını bildirdi. TAVI işlemini ADÜ Tıp Fakültesi'nde de uygulamaya geçtiklerini bildiren ve ilk operasyonu 83 yaşındaki Ramazan Şentürk'e gerçekleştirdiklerini kaydeden Ceyhan, şu bilgileri verdi:

"Kalpten çıkan ana atardamar aortun hemen başlangıcında bir kapak bulunuyor. Burada yaşın ilerlemesiyle beraber kireçlenme ve daralma sıkça karşılaştığımız bir sorun. Bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde kalp yetersizliğine, ani ölümlere yol açıyor. Sıkıntının giderilmesi sürecinde açık cerrahide metalik kapaklar kullanılıyor ve bunlar aort damarına monte ediliyor. Ama ileri yaştaki kişilerde, akciğer, böbrek problemleri bulunan hastalarda göğüs kafesinin açılması yüksek risk içerdiğinden, bu yöntemden kaçınılıyor. Bu hastalara yönelik dünyada iki yıldır bir yöntem uygulanıyor. Sığır kalp kapağından yapılan biyoprotez kapağı, göğüs kafesi açılmaksızın balon yöntemiyle aort damarına monte ediliyor. TAVI uygulanarak hasta sağlığına kavuşturuluyor."

Ceyhan, bu yöntemin gelecek yıllarda daha yüksek riskte olmayan hastalarda dahi uygulanması yönünde ciddi yaklaşımların bulunduğunu söyledi.

- Yaşlılar ilaçların riskine maruz kalmıyor

Hastanede TAVI işlemini ilk defa gerçekleştiren ekipte yer alan ADÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Boğa ise, sığır kalp zarından yapılan biyoproteze organ reddinin söz konusu olmadığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Hayvanın kalp kapağı insanlarda kabul görüyor. Hastalara takıldıktan sonra da herhangi bir problem çıkmıyor. Sığır kalp zarından yapılan biyoprotez kapak kullanmamızın avantajlarından biri de, yaşlı hastaları uzun süreli kanı sulandırıcı ilaçlara maruz bırakmaması. Yaşlı hastalar bu ilaçların risklerine de maruz kalmıyor ve bu durum yaşlılar için avantaj oluyor."

Yetkililer, yaklaşık iki yıldır uygulanan yöntem sayesinde bir çok hastanın sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Muhabir: Ali Gökmen Şireci
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141