• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Savcılar için Şemdinli süreci

Savcılar için Şemdinli süreci
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Ergenekon savcıları için başlatılan inceleme ve mahkemeye yapılan atamaları İNTERNETHABER'e değerlendirdi.

Hukuki değerlendirmeleri ile Türkiye'nin gündemini belirleyen Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Ergenekon savcılarına dönük şikayet ve inceleme ile davanın görüleceği 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan yeni hakim atamaları ile ilgili değerlendirmeleri yaptı.

Kanadoğlu, atamaları hukuki zorunluluk olarak açıklarken, savcıların meslekten çıkartma cezası alması halinde bile kanıtların 'yok' sayılmasına yol açmayacağını bu konuda Mahkemenin karar vereceğini söyledi.

ATAMALAR CMUK EMRİ

Kanadoğlu, Ergenekon davasının görüleceği mahkemeye iki yeni hakim atanmasının dava sürecini hızlandırmak için yapılmış özel bir atama olmadığına işaret etti ve “Bu bir zorunluluktan ileri gelen bir olay. Yeni Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu'na göre soruşturmaya katılan hakimlerin davada, duruşmada yer alamayacağı açıktır. Mahkemenin hakim üyeleri soruşturma sürecinde yer aldığı için yeni atamalar gerekiyordu. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu bu atamaları yapmıştır. Yani takviye için değildir bu atamalar. CMUK maddesi gereği yapılan bir hukuku zorunluluktur. O nedenle yapılmış bir görevlendirme. Mahkeme Ekim ayının 20'sinde başlayacak. Bakalım ne tür bir seyir izleyecek göreceğiz” dedi.

KURUL KARAR VERİR

Ergenekon Savcıları hakkında yapılan şikayetler ve bu şikayetlere bağlı olarak savcılar hakkında başlatılan incelemeyi de değerlendiren Kanadoğlu, “Eğer müfettişler raporlarında cezalandırılmaları yönünde bir talep olursa, savcılar HSYK'ya sevk edilir. Kurul karar verir. Tıpkı Şemdinli'de olduğu gibi hukuki bir süreç işler. Cezalandırma talebi ne yönde olursa olsun son karar Kurul'undur. Şemdinli de 'ihtar' dendi ama sonucu biliyoruz. Kurul söz sahibi. İncelemenin ne kadar süreçte tamamlanacağını bilemeyiz. Mahkemenin ilk duruşmasına yetişme ihtimali de var tabii ki. Ama ne zaman sonuçlanacağını bilemeyiz” diye konuştu.

KANITLAR YOK SAYILMAZ

Kanadoğlu, savcıların hukuki hata yaptıkları gerekçesiyle meslekten çıkarma gibi bir ceza almaları halinde bile; kanıtların geçerliliğini yitirmeyeceğini belirterek, şunları söyledi:

“Bir ceza verilirse; bu kanıtların kullanılıp kullanılmayacağını yine mahkeme karar verir. Ancak belirli tespitler çıkarsa, bir hukuki sonuç doğurmasa bile manevi etki yapabilir. Bazı delillerin yok sayılıp sayılmayacağını mahkeme karar verir. Zaten hukuki değer taşıyıp taşımaması konusunda, 'neden hukuki olmayan konuyu delil diye kullandın' diye bir cezalandırma yok. Sadece hukuki ehliyeti ortaya koyar. Kişisel hatalar varsa, bu kanıtların otomatik olarak yok sayılmasını doğurmaz. Mahkeme karar verir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141