• BIST 9772.09
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, İzmir'de

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, İzmir'de
Bakan Müezzinoğlu:- "(Kansere bağlı ölüm istatistikleri) Teşhis imkanlarını çok ileri derecede artırdık. O nedenle erken teşhis erken tedavi konusundaki geldiğimiz nokta açıkçası bu rakamları önümüze getiren nokta. Eğer 10 yıl öncesinin koşullarıyla devam

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de kansere bağlı ölüm olaylarıyla ilgili yapılan istatistik çalışmasının sonuçlarına ilişkin olarak, son yıllarda kanser hastalığı görülme sayısındaki artışın, vatandaşların sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşabilmesi ve uygulanan tanı yöntemleriyle hastalığın teşhis edilebilmesinden kaynaklandığını belirterek, "Bu rakamlar, bize geleceğe dair daha iyi veri verdiği için daha iyi planlama yapabilme, duyarlılıklarımızı daha iyi noktaya taşıyabilme adına önemli rakamlar" dedi.

Müezzinoğlu, İzmir programı kapsamında AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Ziyaretinde gazetecileren sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, Türkiye'de kanser haztalığı görülme sıklığı ve kansere bağlı ölüm oranlarına ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun verdiği soru önergesine cevaben açıkladığı istatistikleri değerlendirdi.

Türkiye'de sağlık konusunda bir değerlendirme yaparken her şeyden önce 2002'den bugüne kadar geçen sürede vatkandaşların sağlık hizmetine ulaşabilme imkanlarının iyi tespit edilmesi gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"2002 yılında bizim ülke insanımızın tamamının yılda hekime müracat sayısı 3,1'di, yani hekimle vatandaşımızın buluşabilme sayısı 3,1'di. Bugün 8,1-8,2 seviyesinde. Yani vatandaşımız 3 misli daha fazla hekimle bulaşabilme imkanı oldu. Sağlık hizmetlerine o günkü ulaşım koşullarını, yeşil kartlıların pozisyonunu, sosyal sigortalıların pozisyonunu, memurun halini biliyorsunuz, dolayısıyla bir çok vatandaşımız hekimimize ulaşmada sorun yaşıyordu. Bugün için 75 milyon ülke insanımızın, sağlığa ulaşımındaki engellerin tamamını kaldırdık. Bunun yanında teknik donanım açısından, tomografi, MR, laboratuvar tetkileri açısından da 10 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak noktalara geldik. Teşhis imkanlarını çok ileri derecede artırdık. O nedenle erken teşhis, erken tedavi konusundaki geldiğimiz nokta açıkçası bu rakamları önümüze getiren nokta. Eğer 10 yıl öncesinin koşullarıyla devam etmiş olsaydık bugün bu rakamların muhtemelen yarısıyla karşı karşıya kalmış olacaktık ama bu 'ülkemizde kanser sayıları düşük, vakalar az' anlamına gelmeyecekti. Bir kısmı teşhis edilemediğinden, bir kısmı geç teşhis nedeniyle rakamlar bizi farklı noktaya taşıyacaktı."

- "Türkiye kanser araştırma merkezi olacak"

Müezzinoğlu, vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşabilmesinde yakalanan noktanın, kanser hastalarına erken teşhis konulabilmesi imkanını artırdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Tedavide de dünyanın en ileri ülkesindeki bütün tedavi imkanlarını, bu yalnız ilaç değil, gerek radyoterapi, gerek kemoterapide vatandaşımıza en ileri düzeyde imkanlar sunabilme olanağını yakaladık. O nedenle bu rakamlar, bize geleceğe dair daha iyi veri verdiği için daha iyi planlama yapabilme, duyarlılıklarımızı daha iyi noktaya taşıyabilme adına önemli rakamlar. Önümüzdeki süreçte kanser araştırmayla ilgili Ar-Ge merkezlerimizin çalışmalarını, TÜBİTAK ile birlikte yaptığımız çalışmalara da paralel götürüyoruz. Biz artık sadece teşhis ve tedavi eden değil, bu anlamda kanserin araştırılmasında, tedavisinde yeni buluşların yapılabildiği bir ülke olma adına da önemli stretejik çalışmaların arefesindeyiz. Bu anlamda, tıbbi tedavide tüketen değil, üretebilen, birilerinin bulduğunu değerlendirenin ötesinde kendisi de bu anlamda buluş yapabilen Ar-Ge dinamiklerini güçlü kılan, stretejik araştırmalar ve üretimler yapabilen bir ülke hedefini inşallah önümüzdeki 5-10 yılda başarabilmeyi hedefliyoruz."

- Acil servislere yeni düzenleme

Bakan Müezzinoğlu, acil servislerde yaşanan yoğunlukla ilgili bir soru üzerine de Türkiye'de acil servislere başvuru oranının, standartların çok ötesinde olduğunu ve bunun bu konuda yeni bir düzenleme yapılmasını zorunlu kıldığını ifade etti.

Türkiye'de rakamların, acil servislere amacı dışında çok yaygın başvuru yapıldığını gösterdiğini dile getiren Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye'deki acillerle ilgili geldiğimiz nokta, bizi yeniden bir düzenleme yapmaya itiyor ve önümüzdeki günlerde inşallah bir ay içerisinde acillerde, yeşil alan, sarı alan ve kırımızı alan düzenlemesini planlayacağız. Çünkü şu anda bizim acil bakma oranımız, gerek kamu, gerek üniversite, gerekse özel hastanelerde yüzde 30'u aştı, yüzde 40'lara yaklaştı. Halbuki bu oran normalde acil için yüzde 7-8'lerdir. Bizim vatandaşımız, kendi ölçeğinde akşam evine gittiğinde çocuğunun ateşi yükseldiyse veya hanımınının başı ağrıyorsa onu acil kabul ediyor. Öbür tarafta bir kriz, bir trafik kazası, bir yangın, afet, olağanüsütü durumlardaki acillerle bunları ayırmamız lazım. Dolayısıyla yeşil alan hastası, sarı alan hastası ve kırmızı alan hastası diye çerçeveyi önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde tarif edip kamuoyuna deklara eedeceğiz."

- "Sağlık hizmeti sunmaktan kaçınan 'kara listemize' girer"

Müezzinoğlu, bazı özel sağlık kuruluşlarının vatandaşlardan belirlenen yasal fark ücreti dışında para talep ettiği ve bu konuda sorun yaşadıklarına, hastaları "kara listeye alarak" sağlık hizmeti vermekten kaçındıklarına ilişkin basında çıkan iddialara da yanıt verdi.

İster özel, ister kamu hastanesi olsun hiç bir sağlık kurumunun vatandaşı, maddi imkanı olsun olmasın "kara listeye" alma hakkı olmadığını belirten Müezzinoğlu, "Buna asla müsaade etmeyiz. Onu yapan her hastanemiz, her kurumumuz, her muhatabımız mutlaka bizim 'kara listemize' girer" dedi.

Müezzinoğlu, sağlık hizmetine ulaşabilmenin bir hak olduğunu ve "kara liste" anlamında istisna olarak düşünülebilecek sağlık görevlilerine şiddet uygulayanları dahi bundan mahrum bırakmadıklarına işaret ederek, şunları söyledi:

"Sağlıkta şiddet uygulayanlar da olsa tedavisini yapmakla sorumuyuz. Sağlığın, sağlıkçının böyle bir sorumluluğu var. O nedenle parası, madi imkanı var veya yok. Bizim birinci görevimiz, hekimliğin ve sağlık kurumlarının birinci görevi önce insana ve vatandaşa hak ettiği hizmeti sunmaktır. Ondan sonraki süreçte hak ettiği ücreti talep edebilir. Hak ettiği ücreti talep etmede de bizim bakanlığımızın da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da hükümetin de kamuoyuna deklare ettiği yasal zemin son derece nettir ve açıktır."

- Şehir hastaneleri

Müezzinoğlu, CHP İzmir il teşkilatının, "şehir hastaneleri" projesine ilişkin "sağlığın özelleştirildiği ve hastanelerin şehir dışına çıkmasıyla hizmete ulaşımın güçleştirildiği" yönündeki eleştirilerinin hatırlatılması üzerine ise "CHP, bundan 50 yıl öncesinin durumunda kalıyorsa ona söyleyecek bir şey yok. Vatandaşın ideal tedavi alabileceği, ideal mekanlar, teknolojik alt yapısı donanımı üst düzeyde olan, uzman hekimleri olan imkanları sunuyoruz" karşılığını verdi.

Türkiye'de artık insanların dünyadaki sağlık komplekslerini örnek göstermeyeceğini, onun yerine başka ülkelerden gelen hastaların Türkiye'deki sağlık komplekslerinden övgüyle bahsedeceğini ifade eden Müezzinoğlu, "En iddeal tedavi diyorsak, evet o şehir hastaneleri konseptidir, kopleksidir. Dolayısıyla CHP'nin burada kopleks yapmaya hakkı yok" dedi.

- EXPO 2020 hedefi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İzmir programı konusunda yaptığı değerlendirmede de İzmir'in EXPO 2020 organizasyonuna adaylığı çalışmaları kapsamında düzenlenen sempozyuma katıldığını ve burada 7 ülke delegeleriyle ikiili görüşmeler yaptığını söyledi.

Çalışmalırının 27 Kasım'daki oylamaya kadar yoğun bir şekilde süreceğini belirten Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Önümüzde yaklaşık 50 gün var. 27 Kasım'a kadar yoğun bir çalışma trafiğiyle inşallah İzmir'in güleryüzlü, sıcak kanlı insanlarının hak ettiği, İzmir'in ve ülkemizin hak ettiği EXPO 2020 sürecini başarıyla sonuçlandırmayı temenni erdiyoruz. Bize düşen, ülkemiz adına, İzmir adına, sağlık temalı olduğu için sağlık adına da yapılabilecek tüm çalışmaları yapmak, eksiksiz tamamlayabilmek, kendi vicdanımızın huzurunu, oy kullanacakların vicdani sorumluluğuna aktarabilmek. İnşallah bu vicdani sorumluluklar doğru karar verecek, hak edilen kararı verecektir diye temenni ediyoruz."

Müezzinoğlu, İzmir'de EXPO 2020 dışında parti olarak ikinci bir hedeflerinin bulunduğunu, 2014 Mart ayındaki şeçimlerle "İzmir'i AK belediyecilikle tanıştırmayı" istediklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Ufuk Kırabalı
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141