• BIST 9548.09
  • Altın 2495.446
  • Dolar 32.4896
  • Euro 34.5569
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 22 °C

"Rusya’ya geciken ihracatın maliyeti 500 milyon dolar"

Rusya’ya geciken ihracatın maliyeti 500 milyon dolar
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya ile yaşanan sorunun hala devam ettiğini belirterek, Rusya'ya yapılan ihracattaki gecikmenin maliyetinin 500 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya ile yaşanan sorunun hala devam ettiğini belirterek, Rusya'ya yapılan ihracattaki gecikmenin maliyetinin 500 milyon dolara çıktığını söyledi. Bu maliyetin içinde alternatif maliyetlerin olmadığının altını çizen Tüzmen, pazar kaybının ileride ortaya çıkacağını, bu maliyetin çok daha yüksek olacağını kaydetti.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan adayları, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ekşi ile İstanbul Maden ihracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu'nu kabul etti. Tüzmen, bugün itibariyle yıllık 130 milyar dolarlık ihracatın geride bırakıldığını bildirerek, Türkiye'nin dünyanın ihracatçı ilk yirmi ülkesi arasında yer aldığını söyledi. Tüzmen, ihracat artış hızının yüzde 36'lar seviyesinde olduğunu kaydetti.
TİM'deki ihracat seçimlerinin centilmence yarış olacağını dile getiren Tüzmen, bayrak yarışının devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin ihracattan başka çıkışı olmadığını ifade eden Tüzmen, "TİM başkanlık seçimlerinde dört adayın olacağını tahmin etmiyordum. Bu TİM'in kurumsallaştığının göstergesi" dedi.

-TİM BAŞKAN ADAYLARI İDDİALI-

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, TİM'in kabına sağmayan bir kurum olduğunu ifade ederek, başkanlık yarışını kim kazanırsa kazansın TİM'in kazanacağını, sonuçların açıklandığı andan itibaren bir olacaklarını dile getirdi.
Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ekşi, 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için birlikte çaba sarf edeceklerine dikkat çekerek, eksik yapılanları daha iyi yapacaklarını kaydetti.
Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, mecliste değişim yapacağını belirterek, delegelerin de çalışmalara dahil edileceğini dile getirdi.
İstanbul Maden ihracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin altını dolduracaklarına işaret ederek, "Yurtdışında da TİM ordusu kuracağız" dedi.

-"RUSYA İLE YAŞANAN SORUN DEVAM EDİYOR"-

Toplantı sonrasında Rusya ile yaşanan gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan Tüzmen, Rusya'ya karşı alınan önlemlerin Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararlar olmadığını belirterek, "Biz kendi içimizde piyasa denetiminde ve gözetimiyle ilgili kararları da aynı şekilde uygularız. Genel Müdür veya müsteşarlar seviyesinde yazışmalarla yaparız. Bakanlar Kurulu'na verilen stratejik bir plandı. Bu sorunun devam ettiği sürece hangi adımlarla, hangi yola çıkılacağına ilişkindi" diye konuştu.
Bütün kamu kurum ve kuruluşlarına hangi hamleler yapılması gerektiğini bildirdiklerini ifade eden Tüzmen, ona yakın kamu kurum ve kuruluşlarla yapılan çalışmalar sonrasında alınan kararlarla stratejik planın hazırlandığını kaydetti. Rusya ile yaşanan sıkıntının henüz giderilmediğini vurgulayan Tüzmen, en son Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi Başkanı Andrei Belianinov ile görüşme yaptığını anımsattı.

-"BU SÜREÇ BİR AN ÖNCE İHRACATÇI LEHİNE SONUÇLANMALI"-

Bu sürecin bir an önce ihracatçının lehine sonuçlanmasını beklediklerini dile getiren Tüzmen, şöyle devam etti:
"AB ile Rusya'nın varmış olduğu bütün kararlar Türk ihracatçısı için de kabul edilebilecek kararlardır. AB dışındaki Türk ihracatçıları için uygulanacak özel hükümler ve bir takım güçlükler çıkarılması kabul edilemez. AB ile Rusya arasındaki protokolde gönüllülük esası var. Sadece TIR karnelerinin ve TIR yüklerinin karşılaştırılması var. Rusya ile Türkiye arasında çifte fatura denilen uygulamada ticaret hacminde 500 milyon dolarlık fark var. Ancak AB ve Rusya arasında 35 milyar dolarlık fark olmasına rağmen protokol belli. Rusya AB'ye ne yaptıysa bize de aynını yapmak zorunda."

-MALİYET DAHA DA ARTACAK UYARISI-

İhracattaki gecikmenin maliyetinin 500 milyon dolar olduğunu belirten Tüzmen, alternatif maliyetin bunun içinde olmadığı kaydetti. Pazar kaybının ileride ortaya çıkacağını, bunun da çok daha yüksek olacağını dile getiren Tüzmen, 7 milyar dolarlık ihracatın sıkıntısız şekilde devam etmesi gerektiğini kaydetti. Tüzmen, "Özellikle sezon kaçtığında konfeksiyon ihracatçısı için büyük sıkıntılar olabilir. Önümüzdeki günlerde de narenciye ihracatı başlayacak. Sorunun biran evvel giderilmesinde yarar var" diye konuştu.
Bir gazetecinin "kırmızı hat uygulamasının uygulanıp uygulanmadığını" sorması üzerine Tüzmen, gereken her girişimi yaptıklarını ifade ederek, "her yiğidin kendine has bir yoğurt yiyişi" olduğunu söyledi. Türkiye ihracatçısının herhangi bir sıkıntı yaşamadan Rusya pazarına girmesini amaçladıklarını kaydeden Tüzmen, Rusya'nın Türkiye'nin önemli bir ticaret ortağı olduğunu belirtti. En fazla emek verilen ülkelerden birinin de Rusya olduğunu dile getiren Tüzmen, Rusya'nın ticaretinin artması için özel önem verdiklerini söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141