• BIST 8985.79
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Rusya'dan Dünya'ya büyük rest

Rusyadan Dünyaya büyük rest
Medvedev, Gürcistan NATO'ya üye olsa da vurulacağını söyledi. Kremlin, Bolivya ve Venezuela ile askeri ortaklık kuruyor.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gürcistan NATO üyesi olsa bile, kışkırtma olduğu zaman bu ülkeye saldırmaktan çekinmeyeceklerini söyledi. Medvedev, Gürcistan'ın NATO üyesi olmasının NATO ve Kafkaslar'ın istikrarını bozacağını ifade ederek "Gürcistan NATO üyesi olsa bile, vururuz" diye konuştu. Medvedev, Gürcistan krizinin Rusya ve Batı arasında bir fay hattı oluşturduğuna inanmadığını vurguladı.

'RUS-LATİN İTTİFAKI'

Rusya, Gürcistan'la ilgili NATO'ya meydan okurken bir yandan da ABD'nin arka bahçesinde tatbikat yapıyor. Rusya Soğuk Savaş dönemi stratejilerine geri dönerken Bolivya, Venezuela, ve Rusya Atlantik'te ortak tatbikat yapmaya başladı. ABD yanlısı bir darbe teşebbüsünü önlediklerini belirten Chavez ise, Rusya'yla her konuda ortak hareket edeceklerinin altını çizdi.

Öte yandan, Chavez, Bolivya'ya destek amacıyla ABD'nin Caracas Büyükelçisi Patrick Duddy'yi sınır dışı etme ve Venezuela'nın Washington Büyükelçisi'ni geri çağırma kararı aldığını açıkladı. Ülkesinde, “Bolivya'da yaptıklarını yapmaya çalışıyorlar" diye konuşan Chavez, "Cehenneme gidin, pis Yankiler" ifadesini kullandı. Chavez, konuşmasında, ABD'nin Venezuela hükümetine yönelik saldırgan tutumunu sürdürmesi halinde bu ülkeye ham petrol vermeyi de durduracaklarını söyledi.

GERGİNLİK CİDDİ

Rusya uzmanları yaşananların Soğuk Savaş dönemini hatırlatsa da sıcak temas sağlanacakmış gibi ülkelerin savaş hazırlığını yapmalarını dünya barışı adına tehlikeli bir tırmanış olarak değerlendiriyorlar. Rusya'nın son açıklaması gerginliğin delili olarak gösteriliyor.

ABD'NiN YENi RUS TRAJEDiSi

Rusya, 'yeni dünya konsepti' oluşturmak için Gürcistan'la ortaya çıkan fiili durumu kullanıyor. Uluslararası gözlemciler, ABD ve Batı ittifakının enerji problemlerini çözmeden ve Avrupa kıtasını Rus gazına açık hale getirerek yaşanan süreci başlattıklarını belirtiyorlar.

Batı ittifakının Rusya'nın Sovyetler sonrasında stratejik olarak kendilerine bağımlı kalacakları yorumunun kısa sürede iflas ettiğini belirten gözlemciler, Orta Asya'dan gelen Nabucco gibi petrol boru hatlarının Batı'nın Rusya bağımlılığını artırdığını belirtiyorlar. Bu arada, ABD senatosunun önde gelen isimlerinden Ron Paul, ABD'nin demokrasi için değil petrol boru hattı için Gürcistan'a destek olduğunu belirterek bu durumun ABD demokrasisi için 'trajik' bir durum olduğunu ifade etti.

RUSYA KALICI OLARAK AKDENİZ'E İNİYOR

Rus Itar-Tass ajansı Rusya'nın Karadeniz'de bulunan bir gemisinin, Suriye'nin Akdeniz kıyısında bulunan Tartus limanını restore etmeye başladığını bildirdi. Bu gelişme, Rusya ve Suriye arasında yeni bir işbirliğinin işareti ve Rusların yeniden Akdeniz'e ulaşma çabası olarak yorumlandı. Rusy yetkililer ise üssün kalıcı olacağını belirttiler. Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde Ortadoğu'daki en güçlü müttefiki olan Suriye ile ilişkiler, 1991'de Sovyetlerin çöküşünün ardından zayıflamış; ancak Rusya Suriye'ye silah satmaya devam etmişti.

Geçtiğimiz günlerde Rusya'yı ziyaret eden Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, silah ticareti ve askeri işbirliği konusunda görüşmelerde bulunmuştu. Ayrıca ajans, iki ülkenin deniz kuvvetleri konutanlarının bugün Moskova'da bir araya geldiğini ve karşılıklı güvenin artırılması ve iki ülke arasındaki karşılıklı anlayışı artırmanın yollarını" görüştüklerini belirtti.

Rus deniz kuvvetlerinden Igor Dygalo, Itar-Tass'a yaptığı açıklamada Tartus'taki yenileme çalışmalarının, Rusya'nın bölgede uzun süre kalmak istemesinin işareti olduğunu söyledi. Rusya'nın Şam Büyükelçisi Igor Belyev de ağustos ayı sonunda yaptığı açıklamada Rus donanmasının "zaten bölgede devriye gezmekte olduğunu; ancak Rusya'nın Akdeniz'deki varlığının kalıcı olmasının yeni bir gelişme olduğunu" söylemişti.

Rusların Akdeniz'e en yakın yolu, güçlü donanmalarının bulunduğu Karadeniz'den gerçekleşiyor. Ancak Gürcistan sorununun ardından bu gölgede NATO etkisi daha da arttı. Ruslar da bu durumdan şikayetçi olmuş ve bölgedeki NATO gemilerinin sayısının olması gerekenden çok olduğu şikayetinde bulunmuştu. Rusların bu hareketinin, Güney Osetya savaşının ardından ABD-Rusya arasındaki tansiyonun gerilmesiyle aynı dönemde gelmesi dikkat çekti. Rusya'nın bu hareketi, ABD'nin dünyadaki rakipleri ile ilişkileri artırma ve yeni ittifaklar kurma çabası olarak da görülüyor.

Suriye tarafından ise bu konuda bir açıklama gelmedi. Rus askerî uzmanlar, Tartus limanının Akdeniz'deki operasyonlar için ciddi bir destek olacağını belirtiyor. Rus Interfax ajansına konuşan Rusya'nın Karadeniz Filosu eski komutanı Aduard Baltin, "Bu durum, orada böyle tesise sahip olmak Akdeniz'deki gemileri evdeki üslerine geriye çekmekten daha avantajlı" dedi. Rus Donanması eski Birinci Yardımcı Komutanı Igor Kasatonov da aynı ajansa açıklmasında "Tartus, Rusya'nın kendi sınırları dışında bu türdeki tek üssü olması açısından büyük jeopolitik önemi olan bir yer" diye konuştu.

Sovyetler Birliği, 1971'de Şam ile imzaladığı anlaşma gereği Tartus'da bir bakım ve ikmal üssü kurmuştu. Ancak anlaşma Sovyetler çekince son bulmuştu. Bugün Tartus'daki üste bir tanesi operasyonel durumda 3 adet yüzer iskele, bir yüzer tamirhane, depolar, kışlalar ve diğer tesisler bulunuyor. Londra merkezli Jane's Country Risk'in Ortadoğu ve Kuzey Afrika editörü olan güvenlik uzmanı David Hartwell ise "Denizlerde işbirliği yıllardır devam ediyordu. Bunun NATO'ya karşı bir tepki olarak yorumlamak yanlış olur" dedi. Hartwell, Tartus limanın Suriye'nin ilişkileri geliştirme isteği üzerine yenileniyor olabileceğini belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141