• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Rusya, Avrupa vanalarını açtı.

Rusya, Avrupa vanalarını açtı.
Rus Enerji Şirketi Gazprom, Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna Arasında İmzalanan Üçlü Protokol Çerçevesinde 7 Ocak'tan İtibaren Kapalı Olan Avrupa Vanalarını Açtı.

Rus enerji şirketi Gazprom, Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan üçlü protokol çerçevesinde 7 Ocak'tan itibaren kapalı olan Avrupa vanalarını açtı. Gazprom CEO'su Aleksey Miller ilk sevkıyatın test amaçlı olacağını kaydetti. Transit noktalara yerleştirilen gözlemcilerin olumlu cevap vermeleri durumunda tam kapasite akış başlayacak. 36 saat sonra ilk gazın Avrupa ülkelerine ulaşması bekleniyor.

Akşam saatlerinde bir araya gelen Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Miller sevkıyatın başlaması ile ilgili herhangi bir sorun kalmadığını ve transit hatla ilgili vanaların açılabileceğini belirtmişti. Ukrayna'nın son anda eklediği yeni maddeleri çıkararak bağımsız denetimciler komisyonu oluşturulması ile ilgili orijinal anlaşmaya imza koymasının ardından Gazprom sevkıyatın TSİ 9:00'dan itibaren başlayacağını açıklamıştı.


Rusya, Ukrayna ve Avrupa Birliği'nin 25'er uzman vererek oluşturulan üçlü protokole Avrupa Birliği Enerji Komiseri Andris Piebalgs, Rusya Başbakan yardımcısı İgor Seçin, Rus enerji şirketi Gazprom CEO'su Aleksey Miller, Ukrayna Hrihoriy Nemiria ve Ukrayna enerji şirketi Naftogaz adına da Vladimir Trikoliç imza koydu. Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko'nun Naftogaz CEO'su Oleh Dubina'nın protokole imza atmasına izin vermediği kaydediliyor. Protokol gereğince teknik takip yapan denetimciler Rusya, Ukrayna ve Avrupa ülkelerinde bulunan transit istasyonlarında denetim yapabilecek ve elde ettikleri verileri ilgili kurumlara iletecek.


Miller yaptığı açıklamada daimi uluslar arası teknik denetim mekanizmasının kurulmasını önerdiklerini, gaz kesintileri ile ilgili de Avrupalı yetkilileri her zaman önceden bilgilendirdiklerini söyledi. Miller enerji güvenliği bakımından yer altı doğalgaz depolarının büyük önem taşıdığına işaret ederek, Avusturya, Fransa, Almanya, İngiltere'de ve Belçika'da yer altı depolarının kurulması için çalışıldığını ifade etti.


Doğalgaz fiyatları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Miller, "Uzun vadeli sözleşmeler uyarınca, doğalgaz fiyatları bir fiyatlandırma formülüne dayanmaktadır. İçinde bulunduğumuz koşullar altında kimse petrol fiyatlarına ilişkin tahmin yürütme şansına sahip değildir. Ancak petrolden farklı olarak doğalgaz fiyatlarının önceden kestirilebilirliği formül sayesinde daha yüksektir." değerlendirmesi yaptı.

TEKNİK GAZ SORUNU

Ukrayna'nın sevkıyatın başlamasının ardından teknik gerekçelerle günlük 20 milyon metreküp ek doğalgaz talebi Gazprom tarafından reddedildi. Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov Kiev'in teknik gerekçelerle Avrupa sevkıyatından doğalgaz hortumlayabileceği uyarısında bulundu. Kupriyanov, "Eğer Ukrayna kendi kaynaklarından doğalgaz açığını kapatamıyorsa satın almak zorunda. Yasal olmayan şekilde transit hattan alması kabul edilemez." dedi.


Gazprom CEO'su Miller de teknik gerekçeye dikkat çekerek, "Rusya'nın gönderdiği doğalgaz yüzde yüz Avrupa sınırına ulaşmalı." hatırlatmasında bulundu. Naftogaz sözcüsü Valentin Zemlianski dün yaptığı değerlendirmede teknik nedenlerle transit hattan doğalgaz kullanımı gerçekleşebileceğini ifade etmişti.


GAZPROM UKRAYNA'YA PİYASA FİYATINDAN VAZ GEÇMİYOR


Diğer taraftan Ukrayna'nın iç alımı ile ilgili kriz devam ediyor. 31 Aralık'ta Rusya Başbakanı Putin'in önerdiği bin metreküp için 250 dolar teklifini kabul etmeyen Kiev'e yeni teklif 450 dolar. Gazprom başkan yardımcısı Aleksander Medvedev yaptığı değerlendirmede 450 dolarlık teklifin 2009'un ilk çeyreği için geçerli olduğunu, diğer çeyreklerle ilgili rakamların daha sonra belirleneceğini söyledi. Rusya ile Ukrayna arasında eski borçlar nedeni ile oluşan sorun da devam ediyor. Ukrayna yetkilileri uzun süre yetecek doğalgaz stokları olduğunu iddia ediyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141