• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

RUSLAR TÜRKİYE’Yİ ÖZLEDİ..!

RUSLAR TÜRKİYE’Yİ ÖZLEDİ..!
Rusya uzmanı gazeteci Hakan Aksay, Rusların ekonomik kriz ve devlet baskısı nedeniyle iç turizme yöneldiğini, bu yıl 8-8.5 milyon Rus turistin yurt dışına çıkacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Rusya uzmanı gazeteci Hakan Aksay, Rusların ekonomik kriz ve devlet baskısı nedeniyle iç turizme yöneldiğini, bu yıl 8-8.5 milyon Rus turistin yurt dışına çıkacağının tahmin edildiğini bildirdi. Aksay, "8-8,5 milyon Rus'un yaklaşık 3'te 2'sinin Mısır ve Türkiye'ye gideceği öngörülüyor" dedi.
Turizm Araştırmaları Derneği- TURAD'ın Armada İstanbul Old City Hotel'de düzenlediği "Turizmde Çıkış Yolu" çalıştayındaki konuşmacılarından biri olan Rusya uzmanı gazeteci Hakan Aksay, Türkiye ve Rusya ilişkilerini özetleyerek, kriz dönemime ilişkin tespitlerini anlattı. Aksay, Rusların tatil eğilimlerine de değinerek bu yıl için öngörülerini paylaştı. 
Rusya'da Putin'in göreve gelmesinden sonraki yıllarda ikili ilişkilerde iyi bir döneme girildiğini ve 2011'de altın çağımızı yaşadığımızı ifade eden Aksay, sonrasında ufak tefek krizler yaşansa da bunların turizme ve diğer iş alanlarına yansımadığını söyledi. Rusya ile ilişkilerde dönüm noktasının Rusya'nın Nisan 2015'te Suriye'de fiilen savaşa girmesi olduğunu vurgulayan Aksay, iki ülke arasındaki ilişkiler gerilirken, rakamlarda da düşüş yaşanmaya başladığını ifade etti.
24 Kasım 2015'te Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinin dönüm noktası olduğunu kaydeden Aksay, şöyle konuştu: "Birkaç saniyelik bir hadisenin, ilişkileri nasıl derinden etkileyeceğini gördük Yaklaşık 8 ay süren çok sıkıntılı bir sürece girdik. Rusya bu süreçte diplomatik temsilcilikleri kapatmak ya da aynı yolda cevap vermek gibi çok sert adımlar atmasa da, yine de ekonomiyi iki ülke insanının ilişkilerini derinden vuracak pek çok adım attı.
2016 Haziran ayında Türkiye'nin attığı adımların ardından ilişkiler yumuşamaya başladı ve Aralık ayında Putin ve Erdoğan bir araya geldi. Konuşmanın içeriğini tam olarak bilemesek de, önemli konuşmalar yapılmış olacak ki bu görüşemeden sonra Türk-Rus ilişkileri özellikle askeri ve siyasi alanlarda adeta depar attı.
Öte yandan, ticari alanda ve turizmde neredeyse hiçbir adım atılmadı. Charter izinleri bekletildi, inşaat ve ticarette sınırlamalar sürüyor. Bu alanlarda Kremlin'in elinde olan musluklar bir türlü açılmıyor.
Özellikle Suriye konusunda var olan işbirliği ise garip dengeler üzerinde yürüyor. Bir yanda Rusya, bir yanda Türkiye, bir yanda pek çok İslamcı ve Radikal unsur var. Türkiye ve Rusya, burada barikatın iki farklı yerinde bulunan ülkeler olarak iş birliğine gittiler ve şu anda işler yolunda gözüküyor. Rusya bu süreçte hem gözlemci hem de Suriye'nin yanında savaşıyor. Üstelik bu güçler arasındaki mesafe çok daralmış durumda ve savaş çıkmaması neredeyse imkansız gözüküyor. Bizler bu durumun Türkiye'yi tehlikeye sokacağını düşünürken, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın 'Biz Rusya'ya güveniyoruz' dedi.
9 Şubat'ta ise sebebini hala anlayamadığımız ve komplo teorilerine konu olan bir olay yaşandı. Türkiye'nin El Bab'da bulunan bir askeri birliği, Rusya'nın yanlışlıkla yaptığı bombalama sonucu vuruldu, 3 askerimiz hayatını kaybetti. Olay, komplo teorilerine ve tartışmalara yol açarken, Erdoğan ve Putin olaya el koydu ve konu kapandı.
Burada herhangi bir iddiada bulunmayacağım. Ancak Erdoğan'ın 8 Şubat'ta Trump ile bir konuşma yapması ve burada Suriye'de iş birliği önermesinin ardından 9 Şubat'ta bu olayın yaşanmasının ilgiçn olduğunu vurgulamak lazım. Çünkü bu, Rusların kabul edemeyeceği bir adım.
Büyükelçi Karlov'un suikastini de unutmamak lazım.
Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Ukrayna, Suriye, terör saldırıları ve benzeri gibi pek çok gerilim üzerinden garip dengelerle yürüyor."
Konuşmasına Türkiye-Rusya turizm ilişkilerini değerlendirerek devam eden Hakan Aksay, "Hangi Rus'la konuşsam duyduğum şey 'Türkiye'yi özledik' oluyor. Bu sebeple rezervasyonlarda iyimserlik verici oranlara ulaştık. Ancak bunun yanında, Rusya'nın Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarına dönük yaptığı uyarılar var. Bu süreçte kritik tarihin referandumun gerçekleşeceği 16 Nisan olduğunu düşünüyorum. Bu sürece doğru gerilimlerin artmasını beklemek makul olacaktır" dedi.
Rusya'da yaşanan ekonomik krizden dolayı dolayı yurt dışına çıkan Rus turist sayısının arttığını ifade eden Aksay, Rus iktidarın neredeyse baskıya varacak ölçüde Rusya içinde tatil yapılmasını teşvik ettiğini de vurguladı. İç turizme dönük propagandanın sonuç verdiğini ve Kırım ve Soçi'ye giden turist sayısının önemli oranlarda arttığını belirtti.
(Haber Merkezi)
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141