• BIST 9645.02
  • Altın 2411.831
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.8036
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 29 °C
  • Aydın 29 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Rum yönetiminden sürpriz teklif !

Rum yönetiminden  sürpriz teklif !
Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, Rum liman ve havaalanlarının Türk tarafına açabileceklerini söyledi.

Ada'da yürütülen müzakerelerin bir ayağı olan Kıbrıs Rum Kesimi'nin lideri Dimitris Hristofyas'tan sürpriz bir teklif geldi. Rum lider, "Limanlarımızı ve havaalanlarını Kıbrıslı Türklerin kullanımına açmaya hazırız" dedi.

Dimitris Hristofyas, Strasbourg'da, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne, "Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı" sıfatıyla hitap etti.

Rum lider, "İthalat ve ihracat yapmak isteyen Kıbrıslı Türklere Kıbrıs Cumhuriyeti'nin liman ve havaalanları üzerinden ticaret yapmayı teklif ediyoruz" ifadesini kullandı.

Güney Kıbrıs lideri, konuşmasında bölgede düzenli olarak Türk ve Rum tarafının yaptığı askeri tatbikatların da kaldırılması ve bölgenin askerden arındırılması çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, önceki gün hazırlanan bir raporda, Kıbrıs'ta çözüm için ortaya çıkan fırsatın kaçırılmaması çağrısı yaptı. Rapor yarın genel kurulda oylanacak.

Aynı gün KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da genel kurula hitap edecek. Böylece ilk kez bir KKTC Cumhurbaşkanı genel kurulda konuşmuş olacak.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, ''Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerde başarısız olma lükslerinin olmadığını'' söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) genel kurulunda konuşan Hristofyas, Kıbrıs sorununun çözümü için siyasi iradeye sahip olduklarını belirtti.

Hristofyas, ''Çözümün kolay olmadığını biliyoruz. Çözümsüzlük çözüm değildir. Çözümsüzlük kesin ayrılık, daimi ayrılık demektir. Seçmenler bizi seçti, çözüm önerdiğimiz için. Onları hayal kırıklığına uğratamayız'' diye konuştu.

Hristofyas, çözümün iki tarafın da kazanmasıyla gerçekleşmesi gerektiğini belirterek, sorunun çözümü halinde Türkiye'ye AB'ye tam üyeliği yolunun da açılacağını söyledi. Rum lideri, ''Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerde başarısız olma lüksümüz yok'' dedi.

''Adanın bölünmek için küçük, ama iki toplumu ağırlamak için yeteri kadar büyük olduğunu'' kaydeden Hristofyas, ''Barış içinde yaşamak istiyoruz. Ama dışarıdan bir çözüm dayatılmasını istemiyoruz'' diye konuştu.

Hristofyas, Kıbrıslı Türklerin yapacakları ihracat ve ithalat için havaalanlarını ve limanlarını açmaya hazır olduklarını da söyledi.

Kıbrıs Rum lideri, BM temsilcilerine ve Kıbrıs Türk liderliğine, Kıbrıs adasında askeri tatbikatlara son verilmesi çağrısında bulunduğunu bildirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141