• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Ressam Mualla’nın filmine başlanıyor

Ressam Mualla’nın filmine başlanıyor
Yönetmen Metin Güngör, tanınmış Türk ressamı Fikret Mualla'nın hayatını anlatacak ''Renklerde Kaybolan Hayat'' filmine, 2 Ağustos'ta İstanbul'da ''start verileceğini'' söyledi.

CNN TÜRK - Güngör, Türkiye'de, sanatçılar dışında hiç kimsenin Fikret Mualla'ya sahip çıkmadığını savundu.

"Harry Potter" ve "Da Vinci Şifresi" gibi Hollywood'un ünlü yapımlarının görsel efektlerine imza atan ve ünlü Türk ressamı Fikret Mualla'nın filmini çekmek için Türkiye'ye gelen Güngör, ressam Mualla'nın hayatını "Renklerde Kaybolan Hayat" adıyla, 25 yıldır çekmek istediğini söyledi.

"Bu film en büyük hedefim, onur meselem haline geldi" diyen Güngör, 2-3 yıldır, birçok kurum ve kuruluşla görüştüğünü, ancak kimsenin Mualla'ya "sahip çıkmadığını" ileri sürdü.

Güngör, sadece Türk tiyatro ve sinemasına yıllarını vermiş sanatçıların kendisini yalnız bırakmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin ismini altın harflerle dünyaya yazdıran ilk Türk ressamı olan Mualla'ya sahip çıkılmaması çok acı verici. Bir tek sanatçılar ona sahip çıktı. Bu nedenle, film ona sahip çıkan sanatçıların 'Mualla'ya saygı filmi' olacak.

Kendi çevrem, Fransa'da ve Türkiye'de onu tanıyan, seven sanatçılar, arkadaşları, Fransa'daki komşuları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan İlknur Yiğit ve özellikle de çok şey borçlu olduğum gazeteci-yazar Hıfzı Topuz'un desteğiyle, çok kısıtlı bir bütçeyle de olsa Mualla'nın 'Renklerde Kaybolan Hayatı'nı beyaz perdeye taşıyacağız. Tüm zorluklara rağmen filmi çekeceğiz."

2 Ağustos'ta "motor" diyecek

Filmi, Cannes Film Festivali'ne yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Güngör, ekibiyle, 2 Ağustos'ta, İstanbul'da çekimler için "motor" diyecek.

İlk olarak Hıfzı Topuz'un evinde, ardından Çengelköy, Beyoğlu, Tophane ve Sultanahmet'te çekimler yapılacak. Mualla'nın Fransa ve Almanya'daki yaşamı da bu ülkelerde filme alınacak.

Güngör, filmde 250 karakterin yer alacağını belirterek, Fikret Mualla'nın çocukluk, gençlik ve yaşlılık yıllarını farklı sanatçıların, annesini Özgür Kula'nın babasını Mehmet Tokat'ın oynayacağını belirtti.

Güngör'e, Neyzen Tevfik'i Cüneyt Arkın'ın, Fikret Adil'i de Atilla Saral'ın canlandırmasının planlandığını bildirdi.

Romanya'dan görüntü yönetmeni Ovidiu Gyarmath'ın film için İstanbul'a geleceğini belirten Güngör, Semiha Berksoy Vakfı Başkanı Zeliha Berksoy'un da projeye yardımcı olacağını ve Semiha Berksoy'un 50'li yıllarını canlandıracağını bildirdi.

Güngör, Fransa'da yasayan fotoğraf sanatçısı Kerem Topuz ile yine Fransa'da Fikret Mualla'nın koleksiyonunun bir kısmını elinde bulunduran Jacqueline Quillere ve Süleyman Üstünel ile birçok sanatseverin el ele verip Fikret Mualla'nın hatırlanmasına yardımcı olacağını dile getirdi.

Güngör, "(Bütçesi yok, ama başarılı olursa herkes pay alacak) dedim. Hepsi, kabul etti. Bu film, hepimizin birlikteliğinden doğacak, sanatçılar bu işe gönlünü koydu" dedi.

Öte yandan, filmin ortak yapımcılığını yurt dışında yasayan Timur Atalay, yardımcı yardımcılığını Irina Valentik, kostüm sponsorluğunu Hakan Vardar, kostüm tasarımını Dora Özlem Çetinalp üstlenecek. Gül Çiçek koordinatör, Halit Murat Türk mekan sorumlusu olacak.

Metin Güngör, filmin 1900-1968 yıllarda İstanbul, Paris ve Berlin'de geçtiğini belirterek, "Şimdiki Beyoğlu'nu çekip, dijital efektle bilgisayarda, o dönemi yaratacağım. Aynısını Berlin ve Paris için de yapacağım. Hatta, o dönem İstanbul köprüsü olmadığı için köprüyü dijital efektle yok edeceğim" dedi.

Dijital efektlerde aldığı eğitimle yönetmenliğini birleştireceğini belirten Güngör, filmin görsel olarak Hollywood standartlarında olacağını ifade etti.

Metin Güngör, filmde Kurtuluş Savaşı'nın da belgesel formatta yer alacağını bildirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141