• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Qbahçe’nin %60’ını sattı, WRoof için düğmeye bastı!

Qbahçe’nin %60’ını sattı, WRoof için düğmeye bastı!
Erguvan İnşaat Yönetici Ortağı Emre Maraşlı %60’ını sattıkları Qbahçe’yi ve Eylül’de satışa sunulacak olan WRoof’u anlattı...
Erguvan İnşaat Yönetici Ortağı Emre Maraşlı, Haziran ayında başladıkları yeni projeleri QBahçe ‘nin satışının %60’ının tamamlandığını ve Eylül ayında yeni projelerini satışa çıkacaklarını açıkladı. Kaba inşaatı tamamlanmak üzere olan Qbahçe’nin en önemli özelliği projedeki dairelerin tamamının bahçeli veya balkonlu olması. Metrekaresi 2.400 TL’den satışa çıkan proje için 2 yıl içinde minimum %30 prim vaat ediliyor. Konutların %25‘i ise müstakil tip olarak tasarlandı.
 
1-006.jpg
 
Öncelikle Erguvan İnşaat’tan kısaca bahseder misiniz?
Erguvan İnşaat 1999 senesinde kuruldu. 2009’a kadar Ataşehir’de, 2009’dan sonra Kurtköy’de inşaat yapmaya başladık. Gelişen bölgeleri tercih ediyoruz. Ataşehir’de 760 civarı bağımsız bölüm tamamladık. 99’dan 2009’a kadar olan 10 yıllık süreçte. Biz başladığımızda gelişmekte olan bir bölgeydi. Böyle bölgeleri insanlar için oturulabilecek bölgeler haline getirmek ve yatırım amacı olarak da değerlenmesini sağlamak istiyoruz. 
 
Güncel projeleriniz neler?
Şu anda Kurtköy’de 4 projemiz var. Bu projelerimizin 3 tanesi Demirbaş Yapı ile ortak. İlk proje W Bahçe’nin satışları bitti, imalatı bitmek üzere. İkinci projemiz Q Bahçe’nin kabası bitti, satışları yarıya geldi. Üçüncü projemiz WROOF ön satışa başladı, Eylül ayında uygun bir tarihte lansmana çıkacak. Bir de geçen ay bir arsa aldık. Sanıyorm onun da konseptini bulduktan sonra satışa çıkacağız.
 
Sırada ne var?
Bu hafta W Roof isimli yeni projemiz ön satışa çıktı. Ağustos’un son haftasına kadar ön satışla devam edeceğiz. Sonra satış ofisimiz bitmiş olacak ve lansman yapacağız. 
 
Fiyatlar ne seviyede?
Metrekare fiyatları 2.100 liradan başlıyor. Benzer kalitedeki alternatiflerine göre çok uygun fiyatlardan lansmana çıkacağız. Her zaman fiyat politikamız bu şekilde olmuştur. Yüksek karlılık gözetip, yavaş ve zevksiz bir satıştansa, %75 ‘ine kadar hızlı şekilde gidecek, düşük karlılıkla satış tercih ediyoruz. Hem satış süreci kafamızdan çıkmış oluyor, hem de uygun fiyatlı alan tüm müşterilerimiz yeni projelerimize gözü kapalı yatırım yapabiliyor. Bu fiyat politikamızın bize daha fazla kazandırdığını düşünüyorum.
 
Proje bitiminde ne kadar prim öngörüyorsunuz?
Daha önce W Bahçe projemizde yüzde 60 kâr edebilen oldu, Q Bahçe ‘de satışın 2. Ayında %15 prim yakalandı, kesin birşey söyleyemeyiz ama her projeye yüzde 30 diyoruz, üzerine de çıkıyor.
 
Projeler kaç konutluk olacak?
Q BAHÇE ‘de 98 konut var. WROOF ‘da konut sayısı 200 ün üzerinde. Tam sayı vermeyelim, büyüsü bozulmasın.
 
11.jpg
Arsa, inşaat ve satılabilir alanı ne kadar?
Q BAHÇE ‘de 15 dönüm arsada, 12 bin metrekare satılabilir alan olacak. W ROOF ‘da 12 dönüm arsada, 22 bin metrekare satılabilir alan olacak. 
 
Hangi konut tipleri var projede?
QBAHÇE ‘de az sayıda 1+1 ve 3+1 ‘in yanında ağırlıklı olarak 2+1 oldu. 24 tane müstakil bahçeli evler de epey dikkat çekti. W Roof projesinde 1+1, 2+1 açık ve kapalı mutfaklı seçenekler, 3+1 ve 4+1 konut tipleri bulunacak. 1+1 sayımız az. Teknopark’a yakın olduğu için oturulabilir bir proje yapmak istedik.
 
Ne zaman teslim edeceksiniz?
Q Bahçe ‘ye 18 ayımız var fakat 10 ay içinde bitecek gibi duruyor. WROOF ‘da sadece satış ofisi imalatına başladık. İnşaatı 24 ayda bitecek ancak erken teslim müjdesi verebiliriz.
 
Satışların ne kadar zamanda tamamlanacağını öngörüyorsunuz?
Satışları 18 aya yaymak istiyoruz, çünkü biraz daha etap etap gideceğiz. Çok acelemiz yok. İlk etapta bu Eylül’de projenin yüzde 50’sini, Mart 2014 tarihinde yüzde 25’ini, Eylül 2014 tarihinde kalan yüzde 25’ini satışa çıkartmak istiyoruz.
 
QBAHÇE ‘yi diğer projelerden ayıran özellikleri neler?
Projenin tamamının bahçeli ve az katlı olması. Proje böyle rahat alana yayılmış olunca hiç bir şey yapmasak bile kendi başına güzel ve ferah duruyor. Bunun üzerine de Ege havasını işleyince, ortaya enfes bir konsept çıktı. Çevresindeki diğer projelerden farkı şöyle; Kurtköy’de alan genişliğinden dolayı ve maliyetinden dolayı kapalı otopark pek yapmıyorlar. QBAHÇE projesinde tüm dairelere kapalı otopark olacak. Diğer bölgelerde bu bir ayrım gibi gözükmese de, Kurtköy’de önemli hale geliyor. Onun dışında bahçeli, balkonlu ve teraslı olmayan dairemiz yok. 
 
Ulaşım avantajları nasıl?
Asıl özelliği de çok merkezi konumda olması. Ana cadde üzerinde, Teknopark’a yürüme mesafesinde, tüm toplu ulaşım araçları geçiyor. Metro durağına 200 ila 400 metre yürüme mesafesinde. Anadolu yakasında çalışanlar için çok uygun bir konumda. 
 
5-001.jpg
Hedef kitleniz kimler?
Hedef kitlemiz öncelikle oturumcular. Bizim için konutlarımızın değerini artıran en önemli unsur oturan insanlar. Fiyatlar otomatikman yükseliyor. Kurtköy’de yaşamak isteyen üst ve orta düzey yöneticiler, beyaz yakalılar, Teknopark’ta çalışacak olanlar... Teknopark’a 3 milyon metrekare alana  30 bin kişilik beyaz yakalı bekleniyor 10 yıl içinde. İlk 2 bin kişisi bu yıl taşınıyor. Zaten müşterilerimizin 5’te 1’i direkt çalışacak olanlar, kalan 5’te 1’i onlara kiraya vereceğini düşünenler. Onun dışında Türkiye’nin en büyük havacılık bakım ve onarım merkezi de orada olacak. Düşünün ki tüm Avrupa ve Türkiye’den geçen uçaklar bakım için İstanbul’a gelecek. Mühendisler, teknikerler burada kalacak. 
 
Daha çok oturumcuya satıp uzun vadede daha fazla kazandırmayı hedefliyoruz. Çünkü yatırımcı proje bittikten sonra terk edip gidiyor. Bu da oturmak için alan kişileri etkiliyor. Konutların fiyatları düşüyor, yaşayan bir proje olmuyor.
 
Nasıl bir sosyal yaşam sunacaksınız?
Açık havuz, kafeterya, kapalı çocuk oyun alanı gibi sosyal donatılarımızla aile yaşamı sunuyoruz. Ayrıca toplantı odası gibi iş alanları da olacak. Çünkü hedefimiz teknoparka gelecek 30 bin çalışan olacak. 
 
W Roof projesinde KDV oranı nasıl olacak?
Düşük yoğunluklu arazide yapıldığı için KDV yüzde 1 olarak belirlendi. 
 
W Roof’tan sonra yeni projeleriniz var mı?
Eylül ayında ön satışa sunacağımız yeni bir projemiz daha olacak. Ardından Kurtköy’de Viaport tarafında yeni bir projemiz daha olacak ancak net değil. 
 
Pendik Belediyesi tarafından 1+1 dairelere sınırlama getirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ahlaki veya sosyal kısmının hiç bir önemi yok. Tartışmak bana düşmez ama Kurtköy’deki imar ve inşaat sektörü açısından Pendik Belediye Başkanı çok doğru bir karar verdi. Küçük daire stoğu çok artmıştı. Küçük daireler satılabiliyor ancak içinde oturacak insan bulamıyorlardı. 1.100 liralara gelmiş kiralar tekrar 700 liralara kadar düştü. Her 1+1 ayrı bir otopark alanı gerektiriyor, bu da sıkıntı yaratıyor. Küçük daire sayılarının yüzde 25’i geçmeyecek olması çok hayırlı oldu. Bizim projemizde yüzde 20’ye denk geliyor. 
 
17.jpg
Projelerinize yabancılardan talep oluyor mu?
Yabancıdan talep var ancak tam olarak istedikleri hizmeti veremeyeceğimizi düşündüğümüz ülkelere satış yapmıyoruz. Türkiye bu işin gözdesi olacak ancak biz durup görmek istiyoruz. Yarın öbür gün büyük bir piyasa oluştuğunda leke olmasın ismimizde istiyoruz. Daha önce Türkiye’den konut almış olanlara, ülkemizi bilenlere satıyoruz. Mesela hiç bir zaman toplu adetlerde konut satmıyoruz, yatırım amaçlı proje sattığınızda, projenin bitiminde satıp, kar etmek isteyenler olabiliyor. Aynı anda onlarca daire satışa çıkarsa, rekabetten dolayı fiyatlar düşebiliyor. Bu da istediğimiz bir şey değil. Bundan dolayı yatırımcılara çok sıcak bakmıyoruz. 
 
Bölgede amortisman süreleri nasıl?
Amortisman süreleri 12 yılla 16 yıl arasında değişiyor. Herhalde topraktan alanlar 12 ila 13 yıl sonra amorti edebilecekler. 
 
2013’ün ikinci yarısında sektörden neler bekliyorsunuz?
KDV’nin etkilerini yaşamaya başlıyoruz. Son olaylardan dolayı artsa bile faizin etkisini çok yaşıyoruz, insanlar krediye çok alıştı. Türkiye’de kaliteli emek çok artmaya başladı. Eskiden emeğe dayalı ücret skalası biraz daha düşüktü ancak arttı. İşini bilen insanlar ortaya çıktı. Bir artış yakalıyoruz. Onun dışında biz bölge olarak çok rahatız. Kurtköy 3 veya 4 emsalle konut yapılan diğer bölgeler gibi yoğun değil. Bizde en büyük emsal 1,5’tur. Gökyüzünü mutlaka görürsünüz, binalar içiçe girmiş gibi değildir. Bu da Kurtköy’ü cazip kılıyor. Örneğin Ataşehir’de 18 dönüme 650 daire, burada 18 dönüme 130 daire yapıyoruz. Kurtköy’ün değeri git gide artacak ve evler çok prim yapacak. 
 
 
Nagihan Arat/Hurriyetemlak.com
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141