• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • Muğla 25 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Peygamberin Topkapı'daki gizemi!

Peygamberin Topkapıdaki gizemi!
Bu mektup yıllarca saklandı, kimseye gösterilmedi! Topkapı Başkanı'nın bile bilmedi mektup nihayet ortaya çıktı!

Hz. Muhammed'in Kıpt Kavmi'nin reisi Mukavkıs'a gönderdiği İslam'a davet mektubu, Topkapı Sarayı'nda sergilenmeye başlandı. Saraydaki restorasyon çalışmaları sırasında zarar gördüğü iddia edilen mektup ve diğer kutsal emanetlerin bir metre yakınına kimse yaklaştırılmıyor.

Topkapı Sarayı'ndaki restorasyon sırasında Hz. Muhammed'in ceylan derisine yazdığı mektubun zarar gördüğü ve Ramazan'da bile sergilenmediği haberi üzerine kutsal emanet hafta başında sergiye açıldı.

Önceki uygulamaların aksine, kutsal emanetin etrafı güvenlik kordonu altına alındı. Ziyaretçilerin mektup ve yanında bulunan diğer emanetlere bir metrenin altında yaklaşmaları engellendi. Mektubun, restorasyon öncesine göre biraz daha yıprandığı da Topkapı Sarayı Müzesi'ne giden ziyaretçilerin gözünden kaçmadı.

BELİRLİ GÜNLERDE ZİYARET
Kültür ve Turizm Bakanlığı da Topkapı Sarayı Müzesi yetkililerinin bilgi vermekten kaçındığı Hz. Peygamber'in gizlenen mektubuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Peygamber Efendimiz'in ceylan derisine yazdığı mektubun zarar gördüğü iddialarını 8 ay önce “Ramazan'da sergilenecek” diye yanıtlayan bakanlık, yeni bir açıklama yaptı.

Bakanlığın açıklamasında “Topkapı Sarayı Müzesi Mukaddes Emanetler Dairesi'nde, Hz. Osman'ın Kuran- ı Kerim'i ve Hz. Peygamber'in Kıpt Kavmi'nin Reisi Mukavkıs'a göndermiş olduğu İslam'a davet mektubu her yıl Ramazan ayında belli bir süre teşhire konulmaktadır” denildi.

OSMANLI GELENEĞİ
Osmanlı döneminde, Hz. Osman'ın Kur'an-ı Kerim'i, Hz. Peygamber'in Mektubu ve Sakal-ı Şeriflerin, her yıl Ramazan ayının 15. günü saray halkı ve devlet erkanı tarafından Padişah nezaretinde ziyaret edildiğini hatırlatan bakanlık, bunun zamanla geleneğe dönüştüğünü kaydetti.

Bakanlık, “Osmanlı Padişahları tarafından titizlikle uygulanan bu gelenek, Saray'ın müze olarak faaliyet göstermeye başladığı 1924 yılından itibaren devam ettirilerek, eserler sadece Ramazan ayının belirli günlerinde teşhire konulmaya başlanmıştır” dedi. Kağıt ve deri malzemeden oluşan eserlerin uzun süre teşhir edilerek zarar görmesinin engellendiğinin dile getirildiği açıklamada, eserlerin her yıl Ramazan ayında teşhir edildiği, Ramazan Bayramı'nın ardından yeniden mahfazalarında koruma altına alındıkları kaydedildi.

BUGÜN BÖYLE DUYURMUŞTU
Bugün, Topkapı Sarayı'ndaki restorasyon çalışmaları sırasında Peygamber Efendimiz'in ceylan derisine yazdığı mektupların zarar gördüğüne dair iddiaları 11 Ocak'ta, “Peygamberimizin mektubu neden gizleniyor” başlığıyla duyurmuştu. Kültür Bakanlığı, kutsal emanetin koruma altında olduğunu ve Ramazan ayında sergileneceğini açıklamıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141