• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Parmaklarındaki yüzükten AKS ekipleri kurtardı

Parmaklarındaki yüzükten AKS ekipleri kurtardı
Son dönemlerde kullanımı artan çelik yüzükler, yaralanmalarda parmağın şişmesinden dolayı kan dolaşımını engelleyerek acil servis görevlilerinin müdahalede bulunmasına engel teşkil ediyor - DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne gelen kimi yaralı

RAMAZAN ERCAN - Son dönemlerde kullanımı artan çelik yüzükler, yaralanmalarda parmağın şişmesinden dolayı kan dolaşımını engelleyerek acil servis görevlilerinin müdahalede bulunmasına engel teşkil ediyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne gelen kimi yaralılar, parmaklarındaki çelik yüzükten ancak Arama Kurtarma ve Sağlık (AKS) ekiplerinin müdahalesiyle kurtulabildi.

DEÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başak Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların ne zaman yaralanacağını öngöremediğini, doğal olarak buna da hazır olunmadığını, parmakta yüzük varken yaralanmanın tüm dünya için büyük bir sorun olduğunu anlattı.

Acil Servis çalışanları açısından yüzüğün büyük bir sorun olduğunu, insanların yüzüğün nelere mal olabileceğini kestiremediğini dile getiren Bayram, şöyle konuştu:

"Yüzük parmağın etrafını çeviren bir şey. Yaralanma olunca o bölgede şişme oluyor. Yüzük bulunduğu yeri sıkıştırıyor. Daha öteye dolaşımı, kanı götürmeye izin vermiyor. Parmağın dolaşımı bozulmaya başlıyor. O yüzden büyük bir sorun. Bir an önce oradan uzaklaştırılması gerekiyor. Parmakta yüzük olduğu zaman özellikle yaralanmayla birlikte sıkışma meydana geliyor. Bu da dolaşım için önemli bir sorun. Bu durumda biz yüzükleri çıkarmak için bazı yöntemler kullanıyoruz. Kayganlaştırıcı kullanarak ya da parmak altına dikiş ipi sarılarak yüzüğü çıkarıyoruz. Ya da kesici aletlerden yararlanıyoruz. Bütün yüzükler bizim için sorun. Özel yüzük kesicilerimiz var ama bazı özellikli malzemeleri kesmekte yetersiz kalıyorlar."

- Acil servise AKS ekipleri çağrıldı

Özellikle son dönemde kullanımı yaygınlaşan çelik yüzüklerin ciddi sorunlara neden olduğunu acil servislerdeki özel yüzük kesicilerin yetersiz kaldığını vurgulayan Bayram, şöyle devam etti:

"Çelik yüzükler bugünlerde baş belamız. Bunları normal kesicilerle kesemiyoruz. Özel yüzük kesicilerimiz var ama bu tür özellikli malzemeleri kesmekte yetersiz kalıyorlar. Yüzüğü normal çıkarma yöntemleriyle çıkarmak için de vaktimiz olmuyor. Çünkü parmak çok hızlı şişiyor. Son dönemde çelik yüzüklerin neden olduğu ciddi dolaşım bozukluğu ile acil servisimize başvuran hastalar oldu. İki hastanın parmağındaki yüzüğü çıkarabilmek için AKS ekiplerinden yardım istemek zorunda kaldık. Özel hazırlanan bir malzemeyle parmak korunarak spiral demir kesici ile yüzük kesildi. Başka hastanelerde de bu tür sorunlar görülüyor.

İnsanlar parmaklarını çok sıkan yüzüklerden uzak durmalı. Baş parmaklarına, birinci parmaklarına yüzük takmamalılar. Çünkü orada bir de yüzüklerin takılma eğilimleri var. Takıldığı zaman elde çok daha ciddi yaralanmalara sebebiyet veriyorlar ve onların tedavisi bizim için çok zor. Çelik yüzükleri ise hiç takmasalar daha iyi. Son iki vakada durum oldukça vahim seyretti. Kesme aşaması oldukça uzun seyrediyor."

Muhabir: Ramazan Ercan
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141