• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Özkan Mert'ten şiir resitali

Özkan Mertten şiir resitali
Şair Özkan Mert, Kalimerhaba Sanat Sofrasına konuk oldu. Mert, kendini dinleyen yazarları, şairleri ve sanatseverleri şiire doyurdu.

Özkan Mert'ten şiir resitali

Şair Özkan Mert,  Kalimerhaba Sanat Sofrasına konuk oldu. Mert, kendini dinleyen yazarları, şairleri ve sanatseverleri şiire doyurdu.

Sohbetine ilk şiir yazdığı günlerden başlayan Özkan Mert, 1960 yıllarından bu yana geçen 50 yıllık süreç içeresinde hem şiirinin, hem ülkenin gelişmesini şiirleri ile özetledi. 68 kuşağı aydınlanmasının önde gelen temsilcilerinden olan Özkan Mert, o günlerin heyecanı ile yazdığı, bu gün için bestelenip şarkı olan birçok şiiri ile dinleyenleri, yıllar öncesine götürerek heyecanlandırdı.

01 Eylül 2015 Dünya Barış Günü Marmaris etkinliklerinin hazırlık çalışmalarında bulunmak üzere Kalimerhaba Derneği’nin konuğu olarak Marmaris’e gelen Özkan Mert, Genel Başkan Yardımcısı ve Bodrum temsilcisi olduğu Türkiye  Edebiyatçılar Derneği üyeleri ile burada gerçekleşecek organizasyona destek vereceklerini açıklayarak, “Marmaris olağanüstü güzelliklere kucak açan bir doğaya sahip, burada şiirin kenti sarıp sarmalayacağı ve insanların içindeki heyecanları dışa vurmalarına olanak sağlayacak etkinlikleri Kalimerhaba derneği işbirliği ile düzenleyerek hayatın şiir ile güzelleşmesini sağlayacağız” dedi.

ÖZKAN MERT KİMDİR?

21 Ekim 1944'te Erzurum'da doğdu. İzmir Namık Kemal Lisesi'ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sinoloji bölümüne yazıldı, fakat devam etmedi. Bir süre TEK’de topoğraf olarak çalıştı. "Kuracağız Her Şeyi Yeniden" adlı ilk kitabı yayımlandı. (1969) Kitap toplatıldı. Bu kitap yüzünden mahkûm edilince yurt dışına gitti. Almanya'da, Germershein kentinde bir dil okulunda öğrencilik yaparken, kaçak olarak da çalışmaya başladı. On aylık Almanya serüveninden sonra İsveç’e geçti. Gemicilikten aşçılığa, çilek toplayıcılığından hastabakıcılığa ve öğretmenliğe kadar pek çok işte çalıştı. Lund Üniversitesinde Drama! Tiyatro/Film derslerini izledi. 1981 yılından itibaren Program Yapım ve sunucusu olarak çalıştığı İsveç Radyosundan, 2004 yılında istifa ederek kendini tümüyle yazmaya verdi. 2006 yılından itibaren, İsveç Devlet Tiyatrosunda, Uluslararası Kültür ve Tiyatro Projeleri Yönetmeni olarak yıllarca hizmet verdi. Türkiye Edebiyatçılar Derneği, İsveç Yazarlar Birliği, İsveç Pen Kulübü Tutuklu Yazarlar Komitesi, İsveç Gazeteciler Sendikası, İsveç SIF Sendikası üyesi.

60 kuşağının protestocu, atılgan, coşkulu, önde gelen şairlerindendir. İlk kitabı 'Kuracağız Her şeyi Yeniden' ile adını duyurdu ve bir anda üniversite gençliğinin sesi oldu. 1970'te Ant Dergisi'nde Ataol Behramoğlu, İsmet Özel ve Süreyya Berfe'nin başlattığı çıkış hareketine katıldı. Toplumcu gerçekçi şairler arasında yer aldı. Uzun ve soluklu şiirleri, benzetme, metafor zenginliği ve tema çeşitliliğiyle dikkat çeken şiirleri Ant, Devrim, Dönem, Evrim, Halkın Dostları, Türk Solu dergilerinde şiirleri yayımlandı. 1970'li yılların başında kendisiyle birlikte sürgüne gönderilen 'Dil'inin yeni olanaklarını araştırdı. Yeni 'Dilsel ülkesinde' başından beri sürdürdüğü yaşamla kucaklaşan militan çizgisini evrensel boyutlara taşıdı. Çin'den Afrika'ya, Akdeniz'den Baltık'a uzanan bir şiir coğrafyasında, zengin, çalkantılı ve renkli imgelerle dolu, yarına açık bir NEHiR ŞiiR'in temsilcisi oldu.

ÖDÜLLERİ

Haziran 2015 tarihinde Türkiye Edebiyatçılar Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Bodrum temsilcisi seçildi. 16 kitabı bulunan Ökan Mert'in sanat hayatı boyunca aldığı ödüller ise şöyle:

 

1990 Yunus Nadi Şiir Mansiyon Ödülü

1990 İlhan Demiraslan Şiir Büyük Ödülü

2007 Cemal Süreyya Şiir Ödülü

2013 Dünya Şiir Günü Şiir Onur Ödülü-Bursa.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141