• BIST 9524.59
  • Altın 2493.927
  • Dolar 32.5138
  • Euro 34.728
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Oteller “Beyaz Yıldız” projesiyle parlayacak

Oteller “Beyaz Yıldız” projesiyle parlayacak
TÜROFED tarafından hazırlanan turistik tesis sahiplerine yönelik bilgilendirme toplantısı Martı Resort Otel'de gerçekleştirildi.

TÜROFED'in hazırladığı, Johnson Diversey, Electrolux ve Grundfos desteği ile hayata geçirilen GETOB (Güney Ege Turistik Otelciler Birliği)'nin desteklediği “Beyaz Yıldız” projesi ile turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarının kontrol altına alınması hedefleniyor. Proje gerçekleştiğinde turizm işletmelerinde Elmalı Barajı su rezervinin yaklaşık 3 katı su tasarrufu sağlanacak.

Beyaz Yıldız Projesinin çevreye ve turizm sektörüne sağlayacağı katkılar konusunda turistik tesis sahiplerinin bilgilendirilmesi amacıyla yapılan tanıtım toplantıları Antalya, Manavgat, Alanya ve Fethiye'nin ardından Marmaris'te Martı Resort'ta gerçekleştirildi. Toplantıya 150'ye yakın turizmci ilgi gösterirken, odalardan bir tek Marmaris Şoförler Odası Başkanı İbrahim Tarım toplantıya katıldı.
Çevre kirliliği ve küresel ısınmanın neden olduğu çevresel felaketler her geçen gün artarken, turizm sektörü sorunu, “Beyaz Yıldız Projesi” ile aşacak. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından hazırlanan Johnson Diversey, Electrolux ve Grundfos'un desteği ile daha temiz, sürdürülebilir bir çevreye katkı sağlamak için oluşturulan “Beyaz Yıldız Projesi” hayata geçirildi.
Beyaz Yıldız Projesinin çevreye ve turizm sektörüne sağlayacağı katkılar ile ilgili turistik tesis sahiplerini bilgilendirmek üzere yapılan tanıtım toplantıları Marmaris'te 17 Eylül Çarşamba günü Martı Resort'da gerçekleştirildi. Tanıtım Toplantıları, Antalya, Alanya, Fethiye, Marmaris'in ardından Bodrum, Kuşadası, Çeşme, Bursa, İstanbul, Ankara ve Nevşehir'le devam ederek Adana'da son bulacak.
Güney Ege Turistik Otelciler Birliği GETOB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Martı Resort Otel Genel Müdürü Erol Turanlıoğlu, tur operatörlerinin çevreye önem veren çevreci otelleri kataloglarında daha geniş yer verdiğine dikkat çekerken hem gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak hemde ticari açıdan kazanmak için bu tür toplantıların önemine değindi.

BEYAZ YILDIZ DEMEK, ÜLKE İÇİN YÜZ MİLYONLARCA DOLAR TASARRUF DEMEK…
Dünyamızın karşı karşıya kaldığı çevre kirliliği ve küresel ısınmadan kaynaklanan çevresel felaketlerin önlenmesi için geliştirilen Beyaz Yıldız Projesinin gönüllülük esasına dayandığını belirten Johnson Diversey Consulting İş Birim Direktörü Kürşat Ulus, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Sektöre, çevreye ve ülke ekonomisine çok önemli artılar getirecek Beyaz Yıldız projesine katılan turistik işletmeler, proje kriterlerini yerine getirdikleri taktirde, yarattıkları farklılık ile Türk turizminin imajına olumlu katkıda bulunacaklar.”
Beyaz Yıldız Projesine dahil olacak tesislerin yaptıkları yatırıma göre yüzde 30'dan yüzde 90'lara varan tasarruf sağlayabileceklerini belirten Kürşat Ulus, alınabilecek örnek tedbirleri şöyle açıkladı:
“Operasyonel faaliyetlerde A sınıfı enerji tüketen cihazlar, doğru konumlandırılmış aydınlatma aparatları kullanılarak enerji verimliliği artırılarak, tüketim azaltılabilir. Duş başlıkları kireç temizleyiciler ile temizlenebilir, musluklar fotoselli hale getirilebilir, musluk ve duş başlıklarına akışı yavaşlatan aeratörler takılabilr. Çamaşırhanelerde kullanılan 2. ve 3. durulama suları geri kazanılarak tekrar kullanılabilir. Kazanlarda, çamaşırhanede dışarı atılan sıcak sular ve baca gazlarının ısıları geri kazanılabilir. Bu tedbirler, tesislerin özelliklerine göre uzmanlarımız tarafından çeşitlendirilip, öneri paketi halinde sunulacaktır.”
Otellerde enerjinin en yoğun olarak kullanıldığı alanların mutfak ve çamaşırhaneler olduğunu belirten Electrolux Servis Müdürü Erhan Zeren, bir otel mutfağında enerji tüketiminin 125.000 USD'den 250.000 USD'ye kadar çıkabildiğini söyledi. A sınıfı bir buzdolabı kullanarak yüzde 80 enerji tasarrufu yapılabileceğini belirten Erhan Zeren, şöyle dedi:
“Doğru bir bulaşık makinesi ile deterjandan yüzde 75, su ve enerjiden yüzde 30 tasarruf sağlanabilir. Geleneksel kuru temizleme yerine sulu ya da karbondioksit sistemi kullanılması, geleneksel kapalı sistemin tercih edilmemesi, perkloriten kullanılmaması da çevreye verilen zararı büyük ölçüde engeller. “
Grundfos İş Geliştirme Müdürü Hasan Avcı da 1 kWh Enerji için doğaya 0.006 kg. sülfür, 1.194 kg. karbondioksit, 0.005 kg. nitrojen bileşiği ve 0.058 kg. kül bırakıldığını belirterek, enerji verimliliğini sağlamada pompa kullanımının büyük önem taşıdığına işaret etti. Avcı, pompa sistemleri tarafından tüketilen enerjinin yüzde 30 ile yüzde 50 arasındaki kısmının tasarruf edilebileceğini söyledi:
TÜROFED tarafından başlatılan, JohnsonDiversey, Electrolux ve Grundfos desteği ile hayata geçirilen “Beyaz Yıldız Projesi”nde Turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarının kontrol altına alınması, çevreye ve doğal kaynaklara yönelik oluşabilecek zararın minimize edilmesi hedefleniyor. Projede tesislerin misafirlerinin konforundan taviz vermeden, onların da bu çevresel duyarlılığa katılımcı olmalarının sağlanması amaçlanıyor. Gerekli kriterleri yerine getiren işletmeler “Beyaz Yıldız” almaya hak kazanıyorlar. Beyaz Yıldız projesine katılan turizm işletmeleri, sürdürülebilir bir çevrenin sağlanmasına katkıda bulunmakla kalmayıp, artan müşteri memnuniyeti sonuçları ile birlikte ekonomik kazanımlar da sağlayacaklar.
TÜROFED şemsiyesi altındaki tüm turistik işletmeleri, isteğe bağlı olarak kapsayan proje, birer yıllık iki aşamadan ve enerji, su, tehlikeli kimyasallar, deterjan ve dezenfektanlar, atık, yönetim ile diğer servisleri kapsayan 55 kriterden meydana geliyor. Proje katılımcısı tesislerden, birinci yıl çevreyi korumaya yönelik kriterlerden 25 adedinin, ikinci yıl ise 30 adedinin yerine getirilmesi bekleniyor. İkinci yılın sonunda, bu projede yer alan turistik tesisler aynı zamanda, Avrupa Birliği ekolojik etiketleme kriterlerini de yerine getirmiş oluyorlar.


Foto altı:
beyaz yıldız (1): Toplantıya 150'ye yakın turizmci ilgi gösterirken, odalardan birtek Marmaris Şoförler Odası Başkanı İbrahim Tarım toplantıya katıldı.

beyaz yıldız (2): Güney Ege Turistik Otelciler Birliği GETOB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Martı Resort Otel Genel Müdürü Erol Turanlıoğlu

beyaz yıldız (3): Panelistler Grundfos İş Geliştirme Müdürü Hasan Avcı, Electrolux Servis Müdürü Erhan Zeren

beyaz yıldız (4): Johnson Diversey Consulting İş Birim Direktörü Kürşat Ulus

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • BAŞKAN OKTAY'DAN İTFAİYEYE ZİYARET28 Eylül 2022 Çarşamba 13:43
  • Başkan Gürün Tıbbi Bitkiler Koleksiyon Bahçesi’ni İnceledi27 Eylül 2022 Salı 15:13
  • ÇOCUK PARKINA ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ27 Eylül 2022 Salı 14:55
  • HALK MASASI VATANDAŞLA BELEDİYE ARASINDA KÖPRÜ OLDU27 Eylül 2022 Salı 14:48
  • Büyükşehir’le Bisiklet Yol Ağı Genişliyor18 Ağustos 2022 Perşembe 12:47
  • Büyükşehirden Fidan ve Tohum Desteği18 Ağustos 2022 Perşembe 12:40
  • Fethiye Belediyesi Deprem Tatbikatı Yaptı18 Ağustos 2022 Perşembe 12:33
  • BAŞKANLA PERSONEL ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞTU18 Ağustos 2022 Perşembe 12:30
  • ZABITALAR DİLENCİLERE GÖZ AÇTIRMIYOR18 Ağustos 2022 Perşembe 12:27
  • MARMARİS’TE YÜZLER GÜLÜYOR06 Ağustos 2022 Cumartesi 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141