• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Muğla 23 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

ODLAR (ATEŞLER) DİYARI AZERBAYCAN ve RÜZGARLAR ŞEHRİ BAKÜ

ODLAR (ATEŞLER) DİYARI AZERBAYCAN ve RÜZGARLAR ŞEHRİ BAKÜ
Odlar (Ateş) diyarı Azerbaycan Respublikasu yani Cumhuriyetinin başkenti rüzgarlar şehri Bakü. Kafkaslar'ın en önemli kültür ve ticaret merkezi Bakü'nün nüfusu 2 Milyona yakın. Bakü’yü üç bölgeye ayırabiliriz: Tarihi yerlerin olduğu Eski Şehir bir başka

İÇERİ ŞEHER-ESKİ ŞEHİR

Bakü’de gezilecek yerler arasında en önemli ve turistik olanı kuşkusuz Eski Şehir yani İçeri Şeher. Burada UNESCO'nun Dünya Mirası listesine aldığı Kız Kalesi(Kule) de bulunuyor. Hediyelik eşya dükkânlarının büyük bir çoğunluğu, kentin tarihi bölümü olan İçeri şeher'de toplanmıştır. Hamam Mehellesi; Bakü’nün en eski hamamı da İçeri Şeherdedir.

ŞİRVANŞAHLAR SARAYI

Orta Çağ tarzı Şirvanşahlar Sarayı Bakü’de İçeri  Şeher olarak adlandırılan surlar içerisindeki eski şehir bölümünde bulunuyor. Şirvanşahlar Sarayı, 15. yüzyılda Şirvanşahlar hanedanının Şahı İbrahim Halilullah’ın döneminde yapılmış bir saray.

KIZ KULESİ – Qız Qalası

Şehrin sembolü olan Kız Kalesi (Qız Qalası) Bakü’de gezilecek yerler arasında en önemlilerden birisi. Bakü'nün en muhteşem ve gizemli mimarlık abidesi olan Kız Kulesi, eski kale duvarlarının güneydoğu bölümünde, sahil parkın yakınında bulunuyor. 27 metre yükseklikteki bu Tarihi Anıt; ХII. Yüzyılda mimar Mesud  ibn Davud tarafından inşa edilmiş. Kulenin yangın kulesi, savunma kalesi, astronomik gözlem kulesi veya Zerdüşt tapınağı olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

PARİS’TEN SONRA EN BÜYÜK PARK BAKÜ BULVARINDA

Bakü Bulvarı, Bakü Körfez'i boyunca ve uzunluğu 3 kilometre 750 metreden oluşan sahil yolu ve açık hava alanıdır Azerbaycan'ın ayrı ayrı bölgelerinden, ve Avrupa'dan çeşitli ülkelerinden ender bitkiler getirilerek parka dönüştürülmüştür. Bulvarda birçok kafe, açık hava sineması, “Venedik” küçük su kenti ve çok sayıda farklı dinlenme alanları yapılmıştır. Sahilden Neftçiler Caddesine kadar bazı yerlerin genişliği 350 metre, bazı yerlerin ise 500 metredir.

Hazar Denizi kıyısında bulunan bu Bulvar Milli Parkı Paris’te Sen Nehri kıyısındaki parktan sonra Avrupa’da ikinci büyük parktır.

DÜNYANIN EN YÜKSEK BAYRAK DİREĞİ

3619598d-90b6-40e1-a4f8-9e209f725933.jpg

Şehrin panoramik manzarasını görebileceğiniz Dağüstü  Park’tan aşağı doğru baktığımızda Dünyanın en yüksek bayrak direklerinden biri dikkatinizi çekecektir. Bakü'nün her yerinden rahatlıkla görülebilen bu Bayrak direğinin yüksekliği 162 metre olup toplam ağırlığı 220 ton. Guinness Rekorlar Kitabına da geçen bu Bayrağın eni 35 metre, uzunluğu 70 metre, toplam alanı ise 2450 metrekaredir.

AZADLIK (Hürriyet) MEYDANI

Petrol ve doğalgaz zenginlikleri sayesinde ön plana çıkmış olan Azerbaycan bağımsızlığını kazanırken en önemli fonksiyonu gören Azadlık Meydanı aynı zamanda şehrin merkezi konumundadır. Meydan doğrudan Hazar Denizi 'ne bakmaktadır.

Eski adı "Lenin Meydanı" olan meydanın adı 1990'larda Azadlık Meydanı olarak değiştirilmiştir. Bu gelişmeyi takiben meydandaki Lenin Heykeli kaldırılmıştır. Mozolenin hemen arkasında şehrin birçok yerinden görünecek büyüklükte, "Dom Sovyet" binası vardır. Bu binada bazı bakanlıklar ve ekonomiyle ilgili teşkilatlar yer almaktadır,

TİCARET MERKEZi - “Targovi Sentr”

Rusça’da “Targovi Sentr” kelime anlamı ticaret merkezi, alışveriş merkezi demek. Bakü’de “Ticaret Merkezi” tabelaları bolca görülüyor. Türkiye’deki pasaj türü çarşılar, işhanları ve AVM lerin ortak adı Ticaret Merkezidir. Bu yerlerde altın, gümüş hediyelik takılar, Rus saatleri ve Rus ev çıkması takılar satılıyor.

BAKÜ LİMANI

Azerbaycan ekonomisinin gelişmesiyle, 2000'li yılların başından itibaren şehrin dört bir köşesinde, birçok yeni alan inşa edilmiştir. Bunlardan biri de 2006 yılında faaliyete geçen Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın çıkış noktası olan Bakü Limanıdır. Ticaret ve Kültür merkezi olmanın yanı sıra önemli bir liman kenti olan Bakü'de tiyatro, kütüphane, sinema ve diğer kültürel mekânlara sık rastlanır.

 

FISKİYE MEYDANI

Bakü'nün merkezinde yer alan Fıskiye Meydanı, Şehrin en iyi alışveriş alanıdır. Meydan ve etrafındaki araçlara kapalı olan alışveriş caddeleri, çok sayıda lüks alışveriş mekanlarına ev sahipliği yapar. Nizami Caddesi, kentin en önemli alışveriş caddesidir. Bu yayalara ayrılmış alışveriş merkezi, her kategoriden dükkâna sahiptir.

“HARI BÜLBÜL”ÇİCEĞİ NAM-I DİĞER

  ŞAİR HURŞİDBANU NATEVAN

19.yüzyılda yaşamış Azerbaycanlı şair Hurşidbanu Natevan, Fuzûlî mektebinin en tanınmış temsilcisi olarak kabul edilir. Karabağ Hanlığı'nın mirasçısı olduğundan sarayda "Dürr-i yekta" (Tek inci), halk arasında ise Han Kızı adıyla tanınmıştı."Natevan", kendisi için seçtiği mahlastır, "kimsesiz, muhtaç" anlamına gelir. 2006 yılında vizyona giren "Harı Bülbüller" filmi Hurşidbanu Natevan'nın hayatını anlatır.Harı bülbül Azerbaycan'da bir çiçek ismi olup, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yetişmektedir. Güzelliğiyle hemen farkedilen bu Hari bülbül çiçeğinin Dünya'da yetiştiği ikinci bir ülke yoktur. Hurşidbanu’nun heykeli Fıskiye(Fevvare) Meydanında dikilidir.

ATEŞGAH-ATEŞ TAPINAĞI

Bakü'ye 30 km mesafede yer alan  Ateşgah, dünyaki üç Mecuzi tapınağından biri. "Ateşgah" sözcüğü Ateş Mabedi anlamına gelir. 16-18. yüzyılda doğal gazın çıktığı, bir zamanlar ebedi sönmez ateşlerin yandığına inanılan bir Ateş Tapınağıdır.

ÇIRPINIRDIN KARADENİZ

Kardeş Azerbaycan tarihi zenginliği, bize benzeyen kültürü ve adetleriyle görülmeye değer bir ülke. Azerbaycan'da çok güçlü bir Türk Sevgisi var. Dört-Beş Türk TV Kanalının yansıra yerel TV Haberlerinde günde en az iki-üç Türkiye ile ilgili haberlere rastlıyoruz.  "Çırpınırdın Karadeniz" Türküsünün sözlerini milli şair Ahmet Cevad  ,bestesini ise ünlü besteci ve fikir adamı Üzeyir Hacıbeyli’nin yapmış.

1968 yılında Erden Ener-Güner Ümit Topluluğunun Şehzadebaşı Küçük Tiyatroda Üzeyir Hacıbeyli'nin yazdığı "Arşın Mal Alan" Operetinde oynamıştım.

Bakü Sahil Metrosunun yanında ünlü besteci ve fikir adamı Üzeyir Hacıbeyli'nin ismini taşıyan Caddedeki Boğaziçi Restoranda,  Xayala Qasanova’nın rehberliğinde Azeri yemeklerini tattık.

ALEXANDRE DUMAS’NIN YORUMU:

ÇEÇENLER İNANÇLI HÜRRİYET SAVAŞÇISIDIR

Üç Silahşörler ve Monte Kristo Kontu romanlarıyla ünlü Fransız yazar Alexandre Dumas "Kafkasya Maceraları" kitabını yazmadan önce Rus-Kafkas savaşlarının  devam ettiği yıllarda Kafkasya'ya gider. Cepheye, savaşın olduğu yere gitmek istediğini söyleyince Çeçenya civarında bir bölgeye getirilir. Tam o sırada yanlarına gelen Kazaklar, biraz ileride ırmağın kıyısında Çeçenlerle çarpışmaya girdiklerini ve az sayıdaki düşmanın ırmağın gerisine püskürtüldüğünü söylerler. A. Dumas çarpışmanın olduğu yere gitmek ister, Kazaklar da onu götürürler.  Dumas biraz ileride yerde yatan ölü Çeçenin üzerinden bir Kazağın eğilip bir şey aldığını görür. Bu bir Müslüman muskasıdır. İçini açarlar, Tatar kılavuz İçindeki Arap harfleriyle yazılmış yazıyı okur: "Allahü Ekber-Şamil Efendi ve bir ayet". Bu olay Dumas'ı çok etkiler ve bu insanların barbar eşkıyalar değil, özgürlük için çarpışan inançlı vatanseverler olduklarını anlar.

NUŞ OLSUN! Afiyet olsun!

Azerbaycan’da çoğu alanlarda geleneksel Türk kültürü hakim olduğu gibi mutfağı da aynı geleneksel Türkiye mutfağına çok benziyor.

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141