• BIST 9631.63
  • Altın 2496.722
  • Dolar 32.5888
  • Euro 34.846
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Nakit cambazlığında son numara!

Nakit cambazlığında son numara!
Tefeci bin YTL'lik kontör karşılığı müşteriyi bin 250 YTL borçlandıryor. Kontör yerine nakit veriyor. Kontörü de spot piyasada satarak ikinci kez kazanıyor.

Tahsin Akça'nın haberi

Kredi kartı borçlularına nakit yaratma cambazlığına bir yenisi daha eklendi. Bazı girişimciler kart borcunu kapatmada en çok kullanılan yöntem olan 'kuyumcudan vadeli altın alım taktiği'ni kontör ticaretine uyarladı ve banka gibi çalışmaya başladı.

TÜRKİYE'DE kredi kartı borcunu ödememiş olanların sayısının ise temmuz 2008 itibariyle 291 bine ulaşması, sokak tefecilerinin doğmasına neden olurken, kart borcu ödeme ya da nakit ihtiyacını karşılamada cep telefonu kontörü almak son taktik oldu. 9 milyon kredi kartı kullanıcısı, yaklaşık 40 milyon da kredi kartının bulunduğu Türkiye'de, özellikle bankadan kredi kullanamayacak durumda olanlar ve kefil, form gibi prosedürlerle uğraşmak istemeyen vatandaşlar için kontör almış gibi gösterilerek kredi kartı borcu kapatılıyor.

KONTÖR SPOT PİYASAYA...

KART borcunun ödenmesinde son yöntemlerden birini Mecidiyeköy'de 'Kart borcunuz mu var? Nakite mi sıkıştınız? Çözüm bizde' yazılı el ilanı dağıtan bir kontör ve telefon bayi uyguluyor. Kontör bayii, yıllık yüzde 25 faiz ve 12 ay taksitle sizi kart borcu ve her ay kart borcu için asgari ödeme halinde yüksek faiz gibi dertlerden kurtarıyor. Kart borcuna esnaf çözümü şöyle işliyor: Bayi örneğin 1000 YTL borcunuzu sizin için kapatıyor. Aynı bayi ardından size 1.250 YTL'lik kontör satmış gibi gösterip, faturasını da veriyor. Sonra aylık 104 YTL'den 12 ay taksitle kart borcunuzdan kurtulma karşılığında kontör taksidi ödeyip borcunuzdan kurtuluyorsunuz. Ancak bayi kontörü size vermeyip spot piyasada satıyor.

ADANA'DAN TRANSFER

BÖYLECE hem sizden hem de spot piyasadan kazanıyorlar. Bu arada kart borçlusunun da sorunu çözülmüş oluyor. Kontör bayii bu yöntemi Adana'da uygularken, 4 ay önce İstanbul'a taşındığını ve burada da uygulamaya devam ettiğini söyledi. Karta asgari ödeme yapma halinde bakiyeye yüzde 5.65 faiz uygulanıyor. Bu da kart borcunuzu ödenemez hale getiriyor. Kredi kartı borcundan kurtulan kart sahibi, yıllık yüzde 25 fark ödeyerek borcundan kurtulurken, bunun yerine kredi kartından nakit çekim yapması halinde zarara giriyor. Çünkü 1000 YTL'lik nakit çekimde yüzde 3 'anlık' faiz, yüzde 10 da 'aylık' faiz uygulanıyor. Toplam 1.130 YTL ise tek seferde tahsil ediliyor.

En çok altın taktiği kullanılıyor

KART borcunu kapatmada en yaygın kullanılan yöntem kredi kartıyla vadeli olarak altın alım satımı. Bu yöntemle vatandaş, kuyumcudan vadeli altın alıp bunu düşük fiyattan satarak kredi kartı borcunu kapatıyor.

Borçluyken bankadan kredi almak 8 YTL daha avantajlı

KONTÖR bayiinin kart borcu ya da nakit sıkışıklığına uyguladığı çözüm, aslında bankadan ihtiyaç kredisi kullanılması seçeneğine göre daha avantajlı değil. Bankadan halen yüzde 1.89 faizle kullanılabilen ihtiyaç kredisinden almanız halinde 1.000 YTL krediyi 12 ayda 95-96 YTL aylık taksitle ödeyebiliyorsunuz. Yani kontör bayiinin aylık 104 YTL'lik formülüne göre 8-9 YTL daha az ödeme yapabiliyorsunuz. Ancak kredi kartı ya da kredi borcu olup da bankadan tekrar kredi kullanabilirseniz bu avantaj söz konusu. Üstelik borç 1.000 YTL'den çok daha yüksekse kredi kullanmak çok daha zor olabilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141