• BIST 9524.59
  • Altın 2495.454
  • Dolar 32.5969
  • Euro 34.7691
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 13 °C

Mursi'nin savunma hakları garanti altına alınmalı

Mursinin savunma hakları garanti altına alınmalı
Uluslararası Af Örgütü, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin savunma haklarının garanti altına alınması gerektiğini bildirdi.

Uluslarası Af Örgütü, Mısırlı yetkililerin, darbeyle görevinden uzaklaştırıldıktan sonra ilk kez hakim karşısına çıkarılması beklenen seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, mahkemede bulunmasının, avukat ulaşımının ve tüm savunma haklarını kullanma konusunun, garanti altına alması gerektiğini bildirdi.

Örgütün Kuzey Afrika ve Ortadoğu Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, yaptığı yazılı açıklamada, bugün yapılacak duruşmanın Mısırlı yetkililer için bir test olduğunu belirtti.

Mısırlı yetkililerin Mursi'ye mahkemede adil yargılama hakkının yanı sıra, kendisine karşı yapılacak delillere karşı itiraz etme hakkını da sunması gerektiğini kaydeden Saraoui, "Bunların yapılmaması halinde, bu durum mahkemenin yapılmasının nedenleri hakkında soru işaretlerine neden olacaktır. Mısırlı yetkililer, Mursi'nin mahkemede bulunması, avukata ulaşımı ve tüm savunma haklarını kullanma konusunu garanti altına almalıdır. Duruşma, Mursi mahkemede bulunmadan devam edemez. Herkesin, mahkemede bulunma hakkı vardır" ifadesini kullandı.

Açıklamada, "Müslüman Kardeşler'in avukatlarının Mursi'nin duruşmaya getirilip getirilmeyeceği konusunda şüphe içerisinde bulundukları" bilgisine yer verilerek, avukatların 30 Ekim'de, 7 bin sayfalık dava dosyasının kopyasına ulaşmak için para ödemek zorunda kaldıklarına ilişkin iddialara yer verildi.

Sahraoui ise bu durumun davanın adaleti için iyi bir işaret olmadığına vurgu yaparak, kabul edilemez engellerin savunma öncesinde meydana getirildiğini ifade etti.

Dava dosyasının gecikmeli bir şekilde avukatlara teslim edilmesinin savunma için yeterli bir zaman bırakmadığını kaydeden Sahraoui, bu durumun Mısır insan hakları yükümlülüklerine aykırı olduğunu bildirdi.

Açıklamada ayrıca Müslüman Kardeşler liderlerinin de yasal süreçteki usulsüzlükler nedeniyle adil yargılanmaları konusunda kaygılarının bulunduğu aktarıldı.

Askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, yaklaşık 4 aylık tutukluluk süresinin ardından bugün Kahire'nin doğusundaki "Polis Akademisi"nde yapılacak duruşmada hakim karşısına çıkarılması bekleniyor.

Mursi ile eski Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdür Yardımcısı Esad Muhammed Ahmed Şeyha, eski Cumhurbaşkanı Sekreteri Ahmed Muhammed Abdulati, Cumhurbaşkanlığı Emniyet Müsteşarı Eymen Abdurauf Ala Ahmed (Eymen Hüdhüd) , Hürriyet ve Adalet Partisi Yürütme Kurulu Üyesi ve İhvan yöneticilerinden Muhammed el-Biltaci'nın da arasında bulunduğu 15 kişi, "şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla yargılanacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141