• BIST 9703.81
  • Altın 2495.5
  • Dolar 32.5804
  • Euro 34.8524
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Muhtar Erol Tosun'un cenazesi, önceki gün Orhaniye’de toprağa verildi

Muhtar Erol Tosunun cenazesi, önceki gün Orhaniye’de toprağa verildi
Marmaris Karacasöğüt Mahallesi muhtarı Erol Tosun'un ölümünde götürüldüğü hastanenin ihmali bulunduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Tosun’un, belirti vermediği için tespit edilemeyen Aort Anevrizmasından kaynaklanan kalbe bağlı damardaki y

Muhtar Erol Tosun'un cenazesi, önceki gün Orhaniye’de toprağa verildi

Marmaris Karacasöğüt Mahallesi muhtarı Erol Tosun'un ölümünde götürüldüğü hastanenin ihmali bulunduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Tosun’un, belirti vermediği için tespit edilemeyen Aort Anevrizmasından kaynaklanan kalbe bağlı damardaki yırtılmanın sebep olduğu belirtildi. 

Karacasöğüt’te 11 Nisan Cumartesi günü aniden fenalaşan Tosun, yakınları tarafından Marmaris Devlet Hastanesine kaldırıldı. Şiddetli karın ağrısı şikayeti bulunan Tosun'un hastanede yapılan muayenesi ve ultrason çekiminde herhangi bir bulguya rastlanmadı.

Tosun, daha sonra yakınları tarafından özel bir hastaneye götürüldü. Burada yapılan tetkiklerde de karın ağrısının nedeni anlaşılamayan Tosun, solunum ve kalbinin durması sonucu 59 yaşında hayatını kaybetti.

Erol Tosun'un oğlu Ferdi Tosun, gazetecilere yaptığı açıklamada, babasının ihmal nedeniyle hayatını kaybettiğini iddia etti. Doktorların babasıyla yeterince ilgilenmediğini ileri süren oğul Tosun, "Babam 1,5 saat devlet hastanesinde, 3 saat kadar da özel hastanenin acil servisinde kaldı. Doktor bir süre sonra evine gitti. Hastanın başında durması gerekirdi. Babamın fenalaştığını bile biz söyleyince fark ettiler" dedi.

Ferdi Tosun, hastaneden şikayetçi oldukları, gerekli yasal yollara başvuracaklarını kaydetti.

"KALPTEN ÇIKAN ANA DAMAR YIRTILMIŞ"

Özel hastanenin başhekimi Ünsal Aybek ise cumartesi günü saat 16.30 sıralarında hastanelerine getirilen Tosun'un yapılan tetkiklerde bütün değerlerinin normal çıktığını söyledi. 3 saat kadar hastanede gözetim altında tutulan Tosun'un aniden fenalaştığını ifade eden Aybek, yaptıkları müdahaleye rağmen hastayı kurtaramadıklarını anlattı.

Açıklama yapmak için otopsi raporunun çıkmasını beklediklerini vurgulayan Aybek, "Otopsi raporuna göre kalpten çıkan ana damarın yüksek tansiyona bağlı olarak yırtılması sonucu hasta yaşamını yitirmiş. Bu gibi ölümcül durumlarda hasta 30 dakika içinde de 5-10 saat sonra da hayatını kaybedebilir. Nadir görülen bu durum için yapılabilecek çok fazla bir şey yok" diye konuştu.

Böyle az görülür bir vakanın kendilerine denk gelmesini şansızlık olarak niteleyen Aybek, Tosun'un başka bir hastaneye sevk edilse bile büyük ihtimalle hayatını kaybedeceğini savundu. Aybek, aort damarı yırtılmalarının ancak erken teşhisle tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkati çekti.

Bu arada Tosun, Karacasöğüt mahallesinde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

AORT ANEVRİZMALARI

Anevrizmayı  genel olarak; damar duvarının çeşitli nedenlerle zayıflayıp bozulması sonucu genişlemesi ve balonlaşması diye tanımlanıyor. Bir damar çapının normalden yüzde 50 artması durumunda anevrizmadan bahsediliyor. Anevrizmanın en sık görüldüğü aort damarı anevrizmalarıdır. Aort damarı kalpten çıkan ve oksijenlenmiş kanı tüm vücuda taşıyan en kalın atar damardır. Kalp ten çıktıktan sonra sırasıyla göğüs boşluğu ve karın boşluğunda seyrederek her iki kasıktan ayak uçlarına kadar seyreden tüm damarlar aort damarının devamı olan damarlardır. Bir damarda anevrizma olmasının önemi, giderek damar çapının ve dolayısı ile basıncın artması sonucu patlama riskidir. Göğüs boşluğu bölümünde olanlara Torakal aort anevrizması , karın boşluğu içinde bulunan bölümde meydana geldiğinde ise Abdominal aort anevrizması denir.

Sebepleri nelerdir: Temel neden damar duvarının yapısının bozularak zarar görmesidir. Hipertansiyon, sigara kullanımı, kolesterol yüksekliği ve ateroskleroz, enfeksiyonlar, travma ve genetik yatkınlık hastalığa yol açan nedenler olarak sayılabilir.

BELİRTİSİ YOK

Belirtileri nelerdir: Çoğu zaman belirti vermeyerek sinsi şekilde ilerler. Bulundukları bölgeye bağlı bası oluşturabilirler. Kalpten hemen çıkışta meydana gelirse aort kapak yetmezliğine, soluk borusuna bası yaparsa nefes darlığına, abdominal aort anevrizmaları ise karın ve sırt ağrılarına neden olabilirler. Bazen de tesadüfen başka tetkikler yapılırken tespit edilirler. Anevrizmalar nadiren de patlamış olarak acil servislere başvuran hastalarda tespit edilirler. Bu durumlarda hayati risk çok fazladır ve acil girişim şarttır.

Tanı yöntemleri: Anevrizmalar genelde belirti vermedikleri için tesadüfen tanı konabilirler. Abdominal aort anevrizmaları muayene sırasında karın bölgesinde palpasyonla fark edilebilir. Bunun dışında en kolay ve ucuz yöntem olarak Ultrasonografiyi söyleyebiliriz. Fakat günümüzde konvansiyonel veya CT angio ile tanı rahatlıkla konabilmektedir. CT angio aynı zamanda takip altındaki hastaların değerlendirilmesinde de en sık tercih edilen yöntemdir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141