• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Muğla 25 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Arıcılık Okulundan mezun olan Ak Parti Marmaris İlçe Başkanı Ceyhun Gökmen

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Arıcılık Okulundan mezun olan Ak Parti Marmaris İlçe Başkanı Ceyhun Gökmen
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Arıcılık Okulundan mezun olan Ak Parti Marmaris İlçe Başkanı Ceyhun Gökmen,

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Arıcılık Okulundan mezun olan Ak Parti Marmaris İlçe Başkanı Ceyhun Gökmen, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 20 Mayıs'ı Arılar Günü’nde Arılarla ilgili açıklama yaptı. Maalesef itiraf etmeliyiz ki biz arıcılar olarak halka arının önemini yeterince anlatamadık son günler de özellikle ünlü kişilerin de üzerine basa basa “Arılar olmazsa Dünya olmaz! “ sözlerini her yerde dile getirmesinden dolayı ancak vatandaşın algısı bu yönde gelişmeye başladı. Ki gerçekten arıların hayatımızda ki önemi yadsınamaz. Arılar polenleri bitkiden bitkiye, çiçekten çiçeğe taşıyarak polenleme yani tozlaşma adı verilen bir süreci gerçekleştirmiş olurlar. İlkbahar aylarında erik veya elma çiçeklerinde vızır vızır işleyen arılar, meyvelerin oluşması için ilk adımı da atmaktadır. Arılar insanlar için tüm gıda mahsullerinin yaklaşık % 85’inin varlığının sürdürülmesi için gereklidir.

İşçi bal arılarının salgı bezlerinden salgılanan balmumu, arıların balı depoladıkları bal peteklerinin yaratılmasında kullanılır. Bu sebeple balmumu aslen arı kovanın ayakta tutan bir arı ürünüdür. O olmadan balı ve poleni saklama şansları yoktur. Bal mumu, mobilya mumu, güzellik ürünleri, dudak kremi vb. alanlarda balmumu kaplamanın bir bileşeni olarak bulunabilir. Arılar ağaçlardan topladıkları reçineyi biraz bal ile karıştırarak propolis yaparlar. Arılar, kovanlardaki boşlukları kapamak, tehlikeli mikropları ve mantarları uzak tutmak için propolisi önlem ve koruma olarak kullanırlar. Bazı çalışmalar, birçok zararlı patojene karşı güçlü etkisini onaylamıştır. Aynı şekilde arı poleni, arılar tarafından yiyecek kaynağı olarak çiçeklerden toplanan ve depolanan polen toplarıdır. Aynı şekilde insanlar için mükemmel bir vitamin, mineral ve amino asit kaynağı olarak kullanılabilmektedir. Alerjilere karşı vücudun korunmasına yardımcı olur. Vücudun direnç kazanmasında etkilidir.

Ayrıca arı sütü de, işçi bal arıları tarafından üretilen süt salgısıdır. Su, proteinler, şekerler, yağlar, vitaminler, mineral tuzlar ve amino asitler içeren çok zengin ve besleyici bir üründür. Bir ilaç olarak etkinliği kanıtlanmamış olsa da, yaşlanmanın etkileriyle mücadele etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılır. Arı sütü aynı zamanda bir antioksidan kaynağıdır ve bitkisel ilaçlarda besleyici bir tonik olarak kullanılır. Araştırmalar ayrıca arı sütünün sağlıklı kolesterol seviyelerini desteklemeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Arının zehirine gelirsek düşündüğünüz anlamda zehir değildir. Arılar vejeteryan olduklarından, zehir avını öldürmek için kullanılmaz. Aksine, bu bir savunma mekanizmasıdır. Arı zehri, apiterapi olarak da bilinen tedavi şeklinde kullanılır. Arı sokmasının faydaları bir çok rahatsızlık için araştırma konusu olarak kullanılmaktadır. Bazı durumlarda, arıların direk hastayı sokması ile tedavi yapılmaya çalışılırken bazen direk arı zehri kullanılır. Arı zehri deri ve bağışıklık sistemi için faydalar sağlarken nörolojik hastalıklara ve ağrı karşıda etkinlikler sağlamaktadır. Kısacası arı sokması faydaları olan bir tedavi şekli olarak kullanılabilirdir.

Bal arıları ise insanlar tarafından tüketilen bir gıda olan balı üreten tek böcek olma özelliğini taşır. Bal, doğaldır ve anti bakteriyel özellikleri nedeniyle uzun bir sağlık yararları listesine sahiptir. Antioksidandır, anti bakteriyeldir, yaraları iyileştirme gibi birçok özelliğine sahiptir. Ayrıca, ham bal pastörize edilmez, bu da mineraller ve canlı enzimler bakımından zengin olduğu anlamına gelir. Yerel olarak üretilen bal satın alıyorsanız, polen içeriği, alerji mevsimi öncesinde alındığında bölgenizdeki alerjenlere uyum sağlamanıza yardımcı olabilir. Marmaris Çam Balı’nın ise coğrafi işaret tescil belgesi Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edilerek 06 Kasım 2019 tarihinde onaylanmıştır. Tescilli bir balımız bulunmaktadır. Unutmayın Arılar olmazsa dünya olmaz”

 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141