• BIST 9524.59
  • Altın 2506.046
  • Dolar 32.5831
  • Euro 34.6924
  • Muğla 8 °C
  • İzmir 14 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

MHP’Lİ ERDOĞAN; SAHİLLERİ VATANDAŞLARIMIZIN DA KULLANMA HAKKI VAR!

MHP’Lİ ERDOĞAN; SAHİLLERİ VATANDAŞLARIMIZIN DA KULLANMA HAKKI VAR!
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan TBMM’de yaptığı konuşmada sahillerin yatırımcılara kiralanmasıyla ilgili eksiklikleri ve vatandaşların sahilleri kullanamamaktan doğan mağduriyetlerini dile getirdi.

Konuşmasında sahillerin tahsis sürelerinin de kısaltılması gerektiğini söyleyen Erdoğan; eksiklikten dolayı hem yatırımcıların hem de vatandaşların mağdur olduğunu söyledi. Erdoğan’ın konuşmasının tamamı şu şekilde:

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve dünyaca ünlü, marka turistik alanlara sahip ülkemizde maalesef sahil şeridinin, plajların ve buna benzer turistik alanların yatırımcılara tahsisiyle ilgili olarak birçok sorun vardır.

Yatırımcının Sözleşmeye Uygun Davranıp Davranmadığı Sıkı Bir Şekilde Denetlenmeli

Örneğin, seçim bölgem Muğla 1.420 kilometre kıyı şeridiyle Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip olan ilidir. Takdir edersiniz ki Muğla ilimiz eşsiz güzellikleri içinde barındıran sayısız koya sahip, dünyaca ünlü plajları, kumsalları olan bir ilimizdir. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ağırlandığı ilimizde kıyı şeridindeki bu alanların yatırımcılara tahsisiyle ilgili bazı düzenlemeler yapma gerekliliği ortadadır. Sözleşmeye konu olan arazilerin üzerinde yapılacak olan yapı ve tesislerin projesi, mimarisi belirlenmeden bu alanlar ihale edilmektedir. Sonradan bu alanlara yandaş aldıysa farklı, yandaş almadıysa farklı muameleler yapılmaktadır. Hâlbuki buraların planları, programları bulundukları yerin estetiğine göre önceden uygun bir proje belirlenmeli ve ihalede rekabet ortamı oluşturulmalıdır. Aksi takdirde buralarda birçok işletmeci ihalelere girmemekte ve bu araziler rantiyecilerin eline ucuz bir şekilde geçmektedir. Bu sebeple hazine zarara uğramaktadır. Özellikle yatırımcılara belli bir ücret karşılığında tahsis edilmiş plaj ve koyların tamamının yatırımcılar tarafından ücretli bir şekilde kullanılma sunulması vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. Yüksek giriş ücretleri, vadedilen mecbur yapı ve tesislerin yapılmaması başlıca sorunlardır. Bu alanların bir kişiye çok uzun sürelerle tahsis edilmesi beraberinde başka sıkıntıları da getirmektedir. Sürenin uzatılması ve kiraya veren kurumun kiracıyı veya kiracıları sözleşmeye uygun davranıp davranmadıkları konusunda sürekli denetlemesi önemli bir gerekliliktir.

Diğer yandan, ailesiyle birlikte denize girecek olan bir vatandaşımız doğup büyüdüğü yerlerde maalesef ücretsiz denize giremeyecek hâle gelmiştir. Bu yerler tahsis edilirken bu vatandaşlarımız da düşünülerek söz konusu arazinin tamamının tahsil edilmemesi, bir kısmının ücretsiz ve sosyal amaçlı düşük ücretli halk plajı olarak kullanımının sağlanması bir çözüm olacaktır çünkü Anayasa’mız kıyıların herkese ait olduğunu ifade etmektedir.

49 Yıllık Süre Çoktur

Değerli milletvekilleri, bu işleri yaparken bazı şeyleri unutmamamız gerekmektedir. Bu memleket bizlere atalarımızdan miras kalmadı. Bu memleket bizlere dağıyla, taşıyla, ovasıyla, deniziyle, kumsalıyla aziz ecdadımızdan gelecek nesillere aktarılmak üzere emanet kaldı. Bu emanete sahip çıkmak hepimizin görevidir. Aziz milletimizin bizden beklentisi budur. Dolayısıyla bu arazilerin birilerinin rant kapısı hâline gelmesine müsaade edilemez. Bir kişi veya zümre kâr edecek diye bütün vatandaşlarımızın da kullanım hakkı olan bu yerlerin doğallığını kaybetmesine göz göre göre seyirci kalamayız; bu meselelere eğilmenin zamanı gelmiş, geçmektedir.

Yine bütün koyların yapılaşmaya açılacak şekilde birilerine tahsis edilmesi, özellikle Ege Bölgesi’nde çok önemli bir turizm geliri oluşturan mavi yolculuk turlarını yapılamaz hâle getirecektir. Mavi yolculuk, bugün bölgemizde getirisi en yüksek turizm şeklidir. Bu bakımdan bu koyların hepsinin bir anda kiralanması, tahsis edilmesi, satışa çıkarılması uygulaması yanlıştır, kırk dokuz yıllık süre çoktur, bu sürelerin daha kısa olması gerekmektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141