• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

MHP'den radikal öneriler!

MHPden radikal öneriler!
MHP yeni yasama döneminde önemli ve etkin yasal düzenlemeler için isteklerini netleştirdi. Radikal önerileri bakın ne?

TBMM'nin yeni yasama dönemin resmen başlıyor ve önümüzdeki hafta yoğun bir çalışma temposuna girilecek. Bu döneme damgasını vurması beklenen Anayasa değişiklikleri, iç tüzük değişiklikleri ve reform niteliğindeki bazı değişiklikler için TBMM Başkana Köksal Toptan da devrede. CHP'nin üye bildirmediği uzlaşı komisyonlarında yerini alan MHP, CHP'nin boş bıraktığı bu alanı doldurmaya çalışacak. MHP bu nedenle etkin ve radikal bazı önerilerde bulunacak. Peki nedir bunlar?

YÜCE MAHKEME YAPISI
MHP, Anayasa değişikliklerine ilişkin önerilerin yer aldığı bir taslak metin oluşturdu.

Buna göre;
-Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen 148 ve 153. maddeler değiştiriliyor. Mahkemenin üye sayısı 17 ya da 20'ye çıkarılıyor. Üyelerin bir kısmının Meclis tarafından seçilmesi öngörülüyor.

BAŞBAKAN VE BAKANLARIN YARGILANMASI
-Ayrıca başbakan ve bakanlar hakkındaki yolsuzluk iddialarının, Anayasa Mahkemesi'nin “Yüce Divan” sıfatı ile yargılanması yetkisini tırpanlayan MHP, bu yargılamanın Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlarından oluşacak bir kurul tarafından yapılmasını öneriyor.
- Başbakan ve bakanlar hakkındaki yolsuzlukla ilgili soruşturmaların da Yargıtay Cumhuriyet Başavcılığınca yapılmasını istiyor.

PARTİ KAPATMA
-MHP Anayasa'da parti kapatmayı düzenleyen 69. maddenin değiştirilmesini de istiyor. Parti kapatmada kriter “terör ve şiddete bulaşmış olma şartı” olarak saptanıyor.
- Parti kapatmada odak olma zorlaştırılıyor. Odak olma fiilini işleyen bireylere “siyaset yasağı” verilmesi öngörülüyor. Ayrıca bu tür suç işleyen milletvekillerinin de dokunulmazlık kapsamı dışına çıkarılması isteniyor.

DOKUNULMAZLIK
- Milletvekili dokunulmazlıklarının sınırlandırılmasını isteyen MHP, anayasa değişikliği ile milletvekillerinin yasama faaliyetleri dışında dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öneriyor. Her ne sebeple olursa olsun suç işlemeleri halinde milletvekillerinin diğer vatandaşlar gibi yargılanmalarının sağlanmasını istiyor

YARGIDA REFORM
-MHP, yargı konusunda da yeni öneriler yapıyor. Hakimler ve Savılar Yüksek Kurulu üyelerinin seçiminin demokratik usullere uygun olarak ve yargı bağımsızlığı zedelenmeyecek şekilde düzenlenmesi öneriliyor. Siyasetin etkisinin azaltılması ve kurulun doğrudan yargı mensupları ağırlıklı oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca büyük şehirlerde de yargının genel bütünlüğünün bozulmadan ihtisas mahkemeleri oluşturulması öneriliyor

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141