• BIST 9450.21
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Meydan'dan Atatürkçü çözümler

Meydandan Atatürkçü çözümler
Marmaris Türkiye’nin son yıllarda yetiştirdiği en önemli tarihçi yazarlardan Sinan Meydan’ı ağırladı..

Tarihçi yazar Sinan Meydan, Marmaris'te "Türkiye ve Bölgenin Sorunlarına Atatürkçü Çözümler" adlı bir söyleşiye katıldı. Hem Sinan  Meydan, hem de O'nu Marmaris'e davet edip, konuk eden CHP'nin İlçe Başkanı  Acar Ünlü, ülkenin içinde bulunduğunu belirttikleri zor süreçten  Atatürk’ ün fikir ve düşünce yapısını, başarılarını analiz ederek çıkılabileceğini savundu.

Marmaris Türkiye’nin son yıllarda yetiştirdiği en önemli tarihçi yazarlardan Sinan Meydan’ı ağırladı... Atatürk üzerine yaptığı araştırmalar ve yayınladığı kitaplarla tanınan Sinan Meydan, Armutalan Kültür Merkezi'nde CHP Marmaris İlçe Örgütü tarafından organize edilen "Türkiye ve Bölgenin Sorunlarına Atatürkçü Çözümler"  konulu söyleşiye katıldı, ardından da kitaplarını imzaladı.  Sinan Meydan, söyleşi öncesi konakladığı otelde, CHP Marmaris İlçe Başkanı Acar Ünlü'yle birlikte basının karşısına çıktı, söyleşi hakkında açıklama yaptı. Acar Ünlü, şunları söyledi: " Ülkemizin son günlerde yaşamış olduğu zor günler hepimizin malumudur. Bilindiği üzere bilhassa bu zor günlerde hepimizin birliğe, dirliğe ve çözüme yönelik fikirlere ihtiyaç duyduğu aşikardır. Bu sebeplerle CHP Marmaris İlçe Örgütü olarak Sinan Meydan’a Marmaris halkı ile fikirlerini paylaşması gayesiyle bir davette bulunduk. Bizi kırmayarak buraya gelen Sinan Meydan, çok kıymetli tarihçi yazarımızdır. Kitaplarında ağırlıklı olarak Atatürk’ ün hayatı 'tarih ve dil çalışmaları' ve 'Cumhuriyet tarihini' incelemiştir. Bugün yaşadığımız zor süreçten ancak ve ancak Atatürk’ ün fikir ve düşünce yapısını analiz edip, özümseyerek zorluklardan nasıl çıkmayı başardığını anlayarak kurtulabiliriz. İşte bu düşüncelerle gerçekleşecek  söyleşinin geleceğimize katkı sağlamasını diliyoruz."

Sinan Meydan ise şu ifadeleri kullandı: "Temel hedefimiz, tarihten, Cumhuriyet tarihimizden, Atatürk'ümüzden ilham alarak çözüm bulabilir miyiz? Bunu ortaya koymak ve bu noktada görüş alışverişinde bulunmak. Ülkemizin hemen her yerinde bunu yapmaya çalışıyoruz. Tabi bana bunu burada yapma fırsatı verdiği için CHP Marmaris İlçe örgütüne çok teşekkür ediyorum. Umarım faydalı bir etkinlik olacak."

Bu açıklamaların yapıldığı basın toplantısının 2 saat kadar sonrasında da Kültür Merkezi'ndeki "Türkiye ve Bölgenin Sorunlarına Atatürkçü Çözümler" adlı söyleşi başladı. Aralarında Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, MHP İlçe Başkanı Kemal Kalemci, Armutalan eski Belediye Başkanı Muhammet Ünlü'nün de bulunduğu yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen  söyleşi, Acar Ünlü'nün açılış konuşmasıyla başladı. Atatürk'ün ülkeyi karanlıktan aydınlığa çıkarttığını kaydeden Acar Ünlü, "Mustafa Kemal Atatürk'ü anladığımızda kazanan biz, ülkemiz olacak" dedi.

"Atatürk Türkiye'sine birlikte yürüyeceğiz"

Acar, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Birleşmeli, birlikte hareket etmeliyiz. Hızlı gidecekseniz tek başınıza gidin. Ama uzağa gidecekseniz, hep birlikte gitmeliyiz. Ve biz, uzağa gideceğiz. Biz Atatürk Türkiye'sine bizden almak istedikleri değerlerimize hep birlikte yürüyeceğiz. Hep hatırlatıyorum, Bizim İstiklal Marşımız 'korkma'yla başlıyor. Ve birşeyi daha hatırlayalım, bu kadar öngörü sahibi bilinç, asla yanılmış olamaz. O bilinç, Atatürk bilinci, bize ne diyor 'Türk Milleti bunlarla da baş etmesini bilecektir' diyor. Ve 'Türk Milleti ilelebet payidar kalacaktır' diyor."

Ünlü'nün ardından sahneye çıkan Sinan Meydan, yaklaşık 1,5 saat süren "Türkiye ve Bölgenin Sorunlarına Atatürkçü Çözümler" adlı sunumunu yaptı.

KURTULUŞ REÇETESİ ATATÜRK

Sahnede kendisine ayrılan masanın başındaki sandalyeye oturmak yerine ayakta söyleşisini gerçekleştiren, Sinan Meydan, Atatürk’ün evrensel ilklerinin hala geçerliliğini koruduğunu ifade etti, O'nun fikirlerinin ülkemiz, mazlum milletler ve insanlık için de kurtuluş reçetesi olduğunu söyledi.

ÇÖZÜM, TÜRK MİLLETİ VE LAİKLİKTEN GEÇER

Meydan, Atatürk'ün 'ulus' kavramı ile laikliğin Türkiye'nin sorunlarının çözümünde kilit  rol oynayacağını savundu. Atatürk'ün,  “Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir" sözünü hatırlatan Meydan, bu tanımın tam manasıyla benimsenip, uygulanması halinde ülkedeki çok önemli sorunların çözüme kavuşacağına inandığını ifade etti. Sinan  Meydan, bu düşüncesi doğrultusunda, söyleşi boyunca da "Türk Milleti" kavramını sık sık ve özenle tekrar etti. Atatürk'ün Millet anlayışının yanısıra laiklik anlayışının da  önemli sorunları çözeceğini belirten Meydan, "Laikliğin tanımı çok basit. Laiklik inançların özgürce yaşanmasıdır. Devlet, hukuk, kanunlar, kurallar inançla şekillendirilemez" dedi.

Atatürk gibi bilgi donanımlı bir lider ve O'nun gibi Türk milletiyle kalbi bağ kurmanın da sorunların çözümüne katkısı olacağına işaret eden Meydan, "Atatürk'ün en büyük kaynağı bilgisiydi, bilgisiydi, bilgisi vardı. Ne konuda bilgisi vardı? Bir, bir kere milletini çok iyi tanıyordu.  Mensubu olduğu Türk milletini çok iyi tanıyordu Mustafa Kemal Atatürk. İnanılmaz bir gönül köprüsü kurmuştu insanıyla. Onun Türk milletiyle kurduğu kalbi bağı, bugün politikacılar kuramıyor. Atatürkçü çözüm derken benim ilk aklıma gelen şey şu, yani Mustafa Kemal Türk insanıyla müthiş bir kalbi bağ, bir köprü kurmuş, bir yol kurmuş. Bu köprü, bu bağ, bu yol, yokluklar ve zorluklara rağmen büyük bir zafere imza atmış" diye konuştu. Sinan Meydan'ın sunumundan sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Meydan, izleyenlerinin sorularını yanıtlamasıyla son bulan söyleşinin ardından Ali Acar, Mürsel Alban ve Acar Ünlü, ünlü tarihçiye günün anısına hediyeler verdi. Sinan Meydan daha sonra söyleşinin gerçekleştiği salonun girişinde kurulan stantta kitaplarını imzaladı. (Ahmet IRMAK)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141