• BIST 9524.59
  • Altın 2506.046
  • Dolar 32.5824
  • Euro 34.6959
  • Muğla 8 °C
  • İzmir 14 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Merkezi Ankara Olacak

Merkezi Ankara  Olacak
TBMM'de Kanunlaşması Bu Haftaya Kalan Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Futbolla İlgili Önemli Düzenlemeler Öngörüyor.

TBMM'de Kanunlaşması Bu Haftaya Kalan Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Futbolla İlgili Önemli Düzenlemeler Öngörüyor.

Meclis Genel Kurulu'nda geçen hafta tüm maddeleri kabul edilen ancak tümü oylanamadığı için kanunlaşması bu haftaya kalan Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun tasarısı futbolla ilgili önemli düzenlemeler öngörüyor. Tasarıya göre futbolun yönetim ve işleyişini FIFA'nın öngördüğü şekilde Türkiye Futbol Federasyonu yürütecek, düzenleyecek ve denetleyecek. Fair play kurallarına uygun olarak bağlılık, dürüstlük ve sportmenlik prensiplerini gözetecek olan Türkiye Futbol Federasyonu, şiddet, şike, teşvik primi, ırkçılık, doping ve her türlü ayrımcılıkla mücadele edecek. Federasyonun merkezi Ankara olacak.
Bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda kanunlaşması beklenen tasarıya göre, Türkiye Futbol Federasyonu Uluslar arası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) üyesi sıfatıyla Türkiye'deki her türlü futbol faaliyetini yürütecek, düzenleyecek ve denetleyecek. Futbolun FIFA ve UEFA'nın yetkili organları tarafından konulan kuralların gereği gibi uygulanmasını sağlayacak, ulusal talimatlar hazırlayacak ve Türkiye'ye futbolla ilgili uluslar arası arenada temsil edecek. Her türlü müsabakayı düzenleyecek olan Türkiye Futbol Federasyonu, milli takımlar ile kulüp takımlarının uluslararası müsabakalara katılması ve mücadele edebilmesi için gerekli tedbirleri alacak.

-ŞİKEYLE MÜCADELE EDECEK-

Fair play kurallarına uygun olarak bağlılık, dürüstlük ve sportmenlik prensiplerini gözetecek olan Türkiye Futbol Federasyonu, şiddet, şike, teşvik primi, ırkçılık, doping ve her türlü ayrımcılıkla mücadele edecek. Türkiye Futbol Federasyonu'nun teşkilat, görev ve yetkileri, teşkilatın çalışma usul ve esasları, oluşturulacak diğer kurul ve birimler, merkez, yurt içi ve yurt dışı teşkilat birimlerinin görevleri; Federasyonun üyesi bulunduğu FIFA ve UEFA kurallarına uygun olarak, Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kurulunun yapacağı ve aksi kararlaştırılmadığı sürece Federasyonu'nun resmi internet sitesinde yayımladığı gün yürürlüğe girecek talimatlarla belirlenecek.

-MERKEZİ ANKARA OLACAK-

Tasarıya göre, Federasyonun Merkezi Ankara olacak. Türkiye'deki her türlü futbol teşkilatı Türkiye Futbol Federasyonu'na bağlı olacak ve bunların hak ve görevleri yine Federasyonun Statüsü ve diğer talimatlarda tanımlanacak. Türkiye Futbol Federasyonunun ilk derece hukuk kurulları, en az Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, Disiplin Kurulları, Etik Kurulu ve Kulüp Lisans Kurulundan oluşacak. İlk derece hukuk kurulları kulüp lisans ile ilgili kararlar almaya yetkili olacak.

-FEDERASYONUN GELİRLERİ-

Tasarıya göre Türkiye Futbol Federasyonu'nun gelirleri şunlardan oluşacak:

-Futbol müşterek ve sabit ihtimalli bahis oyunlarından kulüplere verilen isim hakkının yüzde 15'i,

-Başvuru harçları ve para cezaları.

-Kulüplerin televizyon, radyo, internet ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yapılacak müsabaka yayınlarından ve yayın organları ile yapacakları her türlü sözleşmelerden elde ettikleri gelirlerin yüzde 10'u.

-Türkiye Futbol Federasyonu tarafından akdedilen sponsorluk sözleşmelerinden elde edilen gelirler, resmi ve özel milli müsabakalardan elde edilen gelirlerin kesintilerden sonra kalan net meblağı ile bu müsabakaların televizyon, radyo, internet ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yayınlarından elde edilecek gelirler.

-Tescil, vize, aktarma, aidat ve Türkiye Futbol Federasyonu'na bağlı futbolcular ve kulüplerden elde edilen benzeri gelirler.

-Mal varlığı gelirleri, mal varlığı değerlerinin devir, temlik, satış ve kiralanması gibi hususlardan elde edilen gelirler.

-Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kurulacak veya ortak olunacak her türlü iktisadi teşebbüs ve şirketlerden elde edilecek gelirler.

-Faiz gelirleri, bağış ve yardımlar ve diğer gelirler.

-GELİRLER VERGİDEN MUAF TUTULACAK-

Tasarıya göre Türkiye'de FIFA, UEFA ve TFF himayesinde gerçekleştirilen müsabakalar ile kanun kapsamında organize edilen karşılaşmalardan elde edilecek gelirler ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun gelirleri, vergi, resim ve harçtan muaf olacak. Bu muafiyet, Türkiye Futbol Federasyonu'na ait iktisadi işletmeleri, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak kesintileri kapsamayacak. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki tüm futbol müsabakalarının televizyon, radyo, internet ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yayınlanması, iletilmesi, yayınların düzenlenmesi ve programlanmasında Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu yetkili olacak.

-MİLLİ MAÇLAR ŞİFRELİ OLARAK YAYINLANAMAYACAK-

Milli müsabakalar, şifreli olarak yayınlanamayacak. Futbol müsabakası yayınlarının, Türkiye Futbol Federasyonu'nun belirttiği usul ve esaslar dışında, haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet veya herhangi bir iletişim aracında canlı veya banttan yayınlanması, çoğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, Türkiye Futbol Federasyonu'nun veya yayıncı kuruluşun şikayeti üzerine Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundaki cezai yaptırımlar uygulanacak. Tasarıya göre milli maçlarda tartışma konusu olan protokol tribünü düzenlemesini de artık Federasyon yapacak. Federasyonun kullandığı veya kullanacağı marka, logo ve benzeri tüm fikri ve sınai hakların mülkiyeti ve kullanım hakkı, kuruma ait olacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141