• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 13 °C

Merkez Bankasının faiz artırımı

Merkez Bankasının faiz artırımı
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özer: "Merkez Bankası'nın müdahalesiyle döviz kurlarının seviyesinin ne olacağı değil, istikrarı ve öngörülebilirliği önemlidir

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, "Merkez Bankası'nın müdahalesiyle döviz kurlarının seviyesinin ne olacağı değil, istikrarı ve öngörülebilirliği önemlidir" dedi.

Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı'ndaki konuşmasında, 2013 yılında dünya ekonomisindeki gelişmelerin, beklendiği gibi gerçekleştiğini söyledi.

Gelişmiş ve sanayileşmiş ülkeler için 2013 yılının krizden çıkma ve yeniden yapılanma yılı olduğunu belirten Özer, "Bu bağlamda ABD ekonomisi toparlanmış, yüzde 3,5 civarında büyüme sağlamış, işsizlik oranı da yüzde 7'ye gerilemiştir. Gelişmiş ülkeler, krizden çıkarak tekrar büyümeye başlarken, gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızları yavaşlamıştır. Yaşanan gelişmelerden, AB ekonomisinde 'en kötü' diye nitelenen dönemin geride kaldığı anlaşılmaktadır" diye konuştu.

Özer, Türkiye'nin dünya ekonomisiyle entegre olmuş açık ekonomiye sahip olduğunu ve dünyadaki ekonomik gelişmelerden en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Son günlerde döviz kurlarındaki yükselme, önemli istikrarsızlık unsuru olarak reel sektörümüze zarar vermeye başlamıştı. Döviz kurlarındaki öngörülemez yükseliş, birçok büyük ve küçük firmamızın borç yükünü artırmıştı. Döviz kurlarındaki öngörülemez yükselişin önüne geçmek amacıyla Merkez Bankası, faiz artırımına gitmiştir. Merkez Bankası, faiz oranlarını yükselterek piyasalarda kontrolü tekrar ele almaya çalışmıştır. Merkez Bankası'nın almış olduğu bu kararın, döviz kurlarında istikrar sağlamasını umuyorum. Merkez Bankası'nın müdahalesiyle döviz kurlarının seviyesinin ne olacağı değil, istikrarı ve öngörülebilirliği önemlidir. Tabii ki faiz oranlarının radikal şekilde artırılması, döviz kurları ve enflasyon artışını engelleyecektir. Ülkemiz için en doğrusu yapılmaya çalışılıyor fakat bunun genel etkileri de olacaktır. İnşallah bu süreci, kısa zamanda atlatırız."

Denizli ekonomisindeki gelişmelere de değinen Özer, "Denizli'deki ekonomik gelişmeler, 2013'te iyi yönde ilerleme kaydetmiştir. İhracatımız yüzde 12,6 artışla 3 milyar 83 milyon 294 bin dolara ulaşmıştır. İhracat artışı, istihdam artışı ve yatırımlarda kısmi iyileşme, devam etmektedir" dedi.

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141