• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

MERKEZ BANKASI UYARIYOR: BÜYÜME DÜŞECEK KREDİ KARTLARI CAN YAKACAK!

MERKEZ BANKASI UYARIYOR: BÜYÜME DÜŞECEK KREDİ KARTLARI CAN YAKACAK!
Merkez Bankası'na göre büyüme yavaşlayacak, reel sektörün mali bünyesi bozulacak, kredi daraldığı için tüketiciler kredi kartı ile daha fazla borçlanacak. Banka bireysel ve ticari kredilerde batıkların artacağı uyarısında da bulundu.

Merkez Bankası, küresel krizin büyümenin yavaşlaması, reel sektörün mali bünyesinin bozulması ve kredi daralması nedeniyle tüketicilerin kredi kartı ile daha fazla borçlanır hale gelmesi sonucunu doğuracağını açıkladı.

Merkez Bankası, kasım ayı Finansal İstikrar Raporu'nu açıkladı. İlki mayısta yayınlanan yılın ikinci son Raporu'nda küresel krize işaret edilerek, “Bankamız, hem YTL, hem döviz likiditesi yönetiminde bankacılık sisteminin ihtiyacını etkin şekilde karşılayabilecek araçlara sahiptir. Nitekim, ulusla-rarası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlandırmak üzere Banka'mızca gerekli önlemler alınmıştır. Bundan sonraki süreçte ödemeler sisteminin sağlıklı şekilde çalışmaya devam etmesi sağlanacaktır” denildi.
Raporda küresel krizin bankacılık sektörü üzerindeki olumsuz etkilerinin, 2001 krizinden sonra kararlılıkla uygulanan reformlar sayesinde, sınırlı kaldığı ifade edildi. Küresel krizin yol açtığı kredi daralmasının ülkelerin büyümeleri üzerindeki etkilerinin daha belirgin hale geldiği anlatılan raporda, “Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere birçok ekonomide büyüme beklentileri azalmaktadır. Diğer taraftan, bu yavaşlama ve emtia fiyatlarındaki düşüş, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin enflasyonlarına olumlu yansımıştır. Önümüzdeki aylarda küresel enflasyondaki düşüşün hızlanması öngörülmekte” denildi.

Kredi ihtiyacı azalabilir
Raporda, küresel kriz nedeniyle dış finansman imkânlarının azalması ve sermaye çıkışlarının ivme kazanmasının, önümüzdeki dönemde Türkiye cari açığının finansmanında güçlük yaratabilecek unsurlar olarak değerlendirilse de, enerji fiyatlarındaki düşüşün, iç talepteki yavaşlama ile YTL'de gözlenen değer kaybının cari açığın hızlı bir şekilde daralmasına ve dolayısıyla dış finansman ihtiyacının azalmasına yol açacağı öne sürüldü. Önümüzdeki dönem, mali disiplinin korunması ve kalitesinin artırılmasının ekonomik istikrar açısından önem arzetmeye devam edeceği vurgulanan raporda, son yıllarda, hanehalkının finansal yükümlülüklerinin GSYH'ye oranının artmasına rağmen, söz konusu oranın halen AB'ye yeni katılan üyeler de dahil birçok ülkeden düşük bir seviyede olduğu anlatıldı.

Kredi kartına dikkat!
Hanehalkı yükümlülüklerinin değişken faizli ve dövize endeksli kısmının sınırlı olması hanehalkının ekonomik konjonktürdeki olumsuz gelişmelerden diğer ülkeler hanehalkına göre daha az etkilenmesine neden olduğu belirtiler raporda şöyle denildi:
“Bankaların tüketici kredisi verme koşullarını sıkılaştırmalarına bağlı olarak önümüzdeki dönemde, bireylerin, kredi kartlarını bir kredi aracı olarak kullanmaya daha fazla yönelmeleri muhtemeldir. Tüketicilerin faizi tüketici kredilerine göre daha yüksek olan kredi kartlarıyla karşılamaları ise borcunu ödeyemeyenlerin sayısını artırabilir. Bir ödeme aracı olan kredi kartlarının amacına uygun kullanılması, finansal piyasaların sağlığının korunması açısından önemlidir.”

Borçlu sayısı arttı
Bu arada Merkez Bankası kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısının ekim ayında, bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 1,8 arttığını açıkladı. Banka verilerine göre, eylül ayında toplam 99 bin 392 adet olan ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin toplamı, ekimde 101 bin 209'a çıktı.
Aynı dönemde kredi borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 26,6 azalarak 42 bin 920'den 31 bin 502'ye gerilerken, kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı ise yüzde 23,4 artarak 56 bin 472'den 69 bin 707'ye çıktı. Verilere göre, ilk on ayında ferdi kredi ve kredi kartı borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 1 milyon 109 bin olarak belirlenirken, bunun 852 bin 812'si kredi kartı borcunu ödememiş kişilerden, 256 bin 793'ü de ferdi kredi borcunu ödememiş kişilerden oluştu.

Merkez uyardı: Batık krediler artabilir
2007 yılının, reel sektör firmalarının kârlılıklarını önemli ölçüde koruduğu ve mali bünyelerinin sağlıklı seyrettiği bir yıl olduğu ifade edilen raporda buna karşın 2008 yılına ilişkin risklerin arttığına dikkat çekildi.
Merkez Bankası'nın kasım ayı Finansal İstikrar Raporu'nda değişen global koşulların reel sektörü olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunularak şu tespitlerde bulunuldu:

Bozulma yaşanabilir
“Bununla birlikte, 2008 yılının ikinci yarısında YTL'nin değer kaybetmesi, buna karşın uluslararası mali piyasalarda ABD Doları'nın Avrupa para birimi karşısında değer kazanması ve finansman maliyetlerindeki artışlara paralel olarak önümüzdeki dönem, başta açık pozisyon taşıyanlar olmak üzere, reel sektörün mali bünyelerinde bozulma ve buna bağlı olarak bankacılık sistemine olan borçlarının geri ödeme kapasitelerinde gerileme beklenmektedir.
Bu durum, Türk bankacılık sektörünün tahsili gecikmiş alacaklarında bir miktar artışa neden olabilecektir.'

Bankalara 'ihtiyatlı olun' çağrısı
Küresel krizin bankaların likidite yönetiminin önemini artırdığına dikkat çekilen raporda, “Bankamız bu dönemin en az sorunla atlatılabilmesini ve ödemeler sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli önlemleri almış ve almaya devam edecektir. Bununla birlikte, bu tedbirlerin amacına ulaşabilmesi için bankaların ihtiyatlı ve etkin likidite yönetimlerine devam etmeleri önem arzetmektedir' denildi.

Döviz açığı patladı
AB ile olan ihracat düzeyi nedeniyle önümüzdeki dönem başta otomotiv ve tekstil olmak üzere ihracatta yavaşlama olacağının bildirildiği raporda, reel sektörün net pozisyon açığının 2008 yılı Haziran ayında, 2007 sonuna göre yüzde 34 artışla 81.5 milyar dolara yükseldiği, bu artışta esas olarak son altı ayda yüzde 24 artan yurtdışından sağlanan kredilerin belirleyici olduğu anlatıldı. Açık pozisyon taşıyan ihracatçı olmayan firmaların sayısı ve açık pozisyon tutarlarının 2008 ilk yarısı arttığı dikkate alındığında, YTL değer kaybına bağlı tahsili gecikmiş alacakları olan firma sayısının ve tahsili gecikmiş alacak tutarının artabileceği ifade edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141