• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Mehmetcik katili AB'de cirit atıyor

Mehmetcik katili ABde cirit atıyor
Böyle rezalet görülmedi! Interpol'ün aradığı ancak bir türlü bulamadağı PKK temsilcisi, kendisine sağlanan özel imtiyazla geziyor.

Yaklaşık 15 yıldır Interpol tarafından aranmasına rağmen, Avrupa Parlamentosu'na 'konuşmacı' olarak katılan, basın toplantısı düzenleyen PKK temsilcisi Ahmet Gülabi Dere'nin 'ikamet belgesi'ne ulaştı.

Avrupa'nın terörle mücadelede Türkiye'yi nasıl yalnız bıraktığının bir kanıtı daha ortaya çıktı. Interpol tarafından kırmızı bültenle arandığı halde, yıllardan beri Belçika ve Fransa'daki Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi (AK) toplantılarına katılan Ahmet Gülabi Dere'nin, Yunanistan'da 2010'a kadar 'oturum hakkı' elde ettiği anlaşıldı.

2010'a kadar 'izni var'
Hürriyet'in haberine göre Ankara'nın bir çok girişimine rağmen Fransa ve Belçika'nın Türkiye'ye iade etmediği Dere, Yunanistan dışında 'yasal' olmayan bu ikámet belgesiyle yıllardır bir diplomat gibi Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi gibi kurumlarda faaliyet yürütüyor.


2010'a kadar geçerli olduğu için
Dere'yi AB toprakları içinde koruyan
belge, Yunanistan tarafından
verilmiş.
Hürriyet'in elde ettiği bilgilere göre, Ahmet Gülabi Dere, Yunanistan'dan, Interpol tarafından aranmasına rağmen ikámet belgesi aldı. Belgede Dere'nin Yunanistan'a giriş tarihi 17 Mayıs 2000 olarak gözüküyor. Önce 2 Aralık 2004'ten 28 Temmuz 2005'e kadar verilen ikámet belgesinin, daha sonra 28 Temmuz 2010'a kadar uzatıldığı görülüyor. Dere'nin ayrıca, yine Yunanistan'ın verdiği bir "seyahat belgesi" ile de Schengen ülkelerinde rahatça dolaşabiliyor. 2003'ten beri Kürdistan Ulusal Kongresinin (KNK) Dışilişkiler Sorumlusu olan Dere, bugüne kadar Avrupa Parlamentosu'ndaki bir çok toplantıya 'konuşmacı' olarak katıldı ve basın toplantısı düzenledi. Geçen Mayıs ayında AP'de bir toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Dere salonda olduğu için toplantıya girmemiş ve çıkarılmasını beklemişti. Dere'nin, AK Genel Sekreteri Terry Davis tarafından makamında kabul edilmesi de, Ankara ile Strasbourg arasında diplomatik krize yol açmıştı. Dere, hakkında Interpol'ün Kırmızı Bülten'i bulunmasına karşın, yıllardır AB kurumlarında ve Türkiye'nin üye olduğu Avrupa Konseyi'nde (AK) herhangi bir sıkıntı yaşamaksızın üst düzey temaslarda bulunuyor.

2015'e kadar aranacak
PKK'nın propaganda faaliyetleri ve dış ilişkileri konusunda uzmanlaşan Dere'yle ilgili olarak 2005'te yenilenen ve 2015'e kadar geçerli olan Kırmızı Bülten'de yer alan en önemli suçlama, 1993 dönemin başbakanı Tansu Çiller'e, Monaco'da suikast hazırlığı içine girdiği yönündeki iddia oluşturuyor. Dere'yle ilgili ana suçlama ise terör örgütü üyesi olması ve halen Türkiye'de davalarının devam etmesi.

'Kollanan' ne ilk ne sonuncu PKK'lı
Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'ye 'terörle mücadele' konusunda destek vermediğinin önemli kanıtlarından biri olan Ahmet Gülabi Dere vakasının benzeri bir çok kez yaşandı. Fransa şubat ayında, Rıza Altun, Nedim Seven ve Canan Kurtyılmaz gibi PKK'nın lider kadrosuda dahil 16 örgüt üyesini tutukladı. Fakat Paris Mahkemesi, terörle mücadele savcılığının 'tutukluluk' talebine rağmen PKK'lıları tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. 2008'de tutuklanan 'Rozerin' kod adlı PKK'lı Ayfer Kaya da, Türkiye'nin iade talebine rağmen serbest kalmıştı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141