• BIST 9036.33
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Marmaris'te ''21. Yüzyıl'da Türk Kadını'' konferansı

Marmariste 21. Yüzyılda Türk Kadını konferansı
Avrupa Konseyi Eşitlik Komisyonu Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Onur Üyesi ve İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan, ''Büyük annelerimiz, torunlarından ilerideydi'' dedi.

Avrupa Konseyi Eşitlik Komisyonu Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Onur Üyesi ve İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan, ''Büyük annelerimiz, torunlarından ilerideydi'' dedi.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) tarafından Marmaris'te düzenlenen ''21. Yüzyıl'da Tük Kadını'' adlı konferansta konuşan İsmet İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan, Türk kadınlarının, Avrupa'nın kadın hakları konusunda en duyarlı ülkelerinden çok daha önce haklarına kavuştuğunu söyledi.
Bir ülkenin kalkınma düzeyini kadınların belirlediğine işaret eden Bilgehan, şöyle konuştu:
''Biz Türk kadınları olarak çok şanslıyız. Çünkü efsane yaşadık. Bize bu efsaneyi Atatürk ve çok güvendiği silah arkadaşları yaşattı. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmasının öneminin farkına varıp bunu hayata da geçirdiler. Bir de AB ülkelerine bakalım. Kadın hakları ile övünen ülkelerden Fransa 10, Belçika 14, İspanya 18 ve İsviçre'den 40 yıl önce biz eşit vatandaş haklarına kavuştuk. 1934'te seçme ve seçilme hakkını elde ettik. Bizim büyük anne ve babalarımız torunlarından daha ilerideydi. Bunları bugünkü aile fotoğraflarına bakarak da söyleyebiliriz.''
Birleşmiş Milletler Raporu'na göre 128 ülke içinden Türkiye'nin kadın erkek eşitliğinde 121. sırada yer aldığını anlatan Gülsün Bilgehan, Türkiye'de halen 6 milyon kadının okur yazar olmadığını kaydetti.
1950'den sonra Türk kadının haklarında geriye gidişin başladığını öne süren Bilgehan, ''Gerileme 1950-1970 arasında başladı. 1980'den sonra da kırılma noktası oldu. Hem yasalarda hem de yaşam tarzında geriye gidiş başladı'' diye konuştu.
Kadınların 21. yüzyılda çalışma hayatındaki yerinin daraldığına dikkati çeken Bilgehan, şöyle dedi:
''15 yıl önce çalışan kadın oranı yüzde 34 iken, bugün yüzde 22'ye düştü. Üstelik yüzde 22'nin büyük bir kısmını da tarımda çalışan kadınlar oluşturuyor. Bu kadınların yüzde 74'ü de ücretsiz çalışan kadınlar. Kadınlarımızın yüzde 80'inin üstünde kayıtlı mal varlığı yok. Kamuda da gerileme var. Kamuda kadın idareci sayısı yüzde 17-18 iken bugün yüzde 11'e düşmüş.''
Avrupa'da 5 kadından birinin, Türkiye'de ise 3 kadından birinin şiddete uğradığını belirten Bilgehan,, üniversite mezunu kadınların yüzde 11'inin, kocasından fazla para kazanan kadınların da yüzde 63'ünün şiddet gördüğünü savundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141