• BIST 9049.03
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Marmarisli Genç Doku Üretti, Çin’e Gitmek İçin Sponsor Arıyor

Marmarisli Genç Doku Üretti, Çin’e Gitmek İçin Sponsor Arıyor
Marmaris’i gururlandıran gençler kervanına katılan Alperen Telatar deniz süngerlerinden doku iskelesi üretti. Telatar bu buluşuyla ödüller aldı. Şimdi ise yaptığı bu buluş ile ülkemizi temsil etmek için Çin’de düzenlenecek CASTİC adlı uluslararası proje y
Marmaris’i gururlandıran gençler kervanına katılan Alperen Telatar deniz süngerlerinden doku iskelesi üretti. Telatar bu buluşuyla ödüller aldı. Şimdi ise yaptığı bu buluş ile ülkemizi temsil etmek için Çin’de düzenlenecek CASTİC adlı uluslararası proje yarışmasına katılacak.
Kemik ve kıkırdak kırılması, deri yanması, deri soyulması gibi yaralı bölgelere deri üreterek iyileştirme sağlayacak bu projesini uluslararası yarışmalara katılarak ülkemizi gururlandıran olan lise son sınıf öğrencisi Alperen Telatar yarışmaya katılmak için gereken yol masraflarını karşılayacak sponsor arıyor.
 
bayer-2.lik_-696x492.jpg
17 yaşındaki Alperen Telatar ilk ve ortaokulu Marmaris’te okudu. Kaş Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi’nde son sınıf öğrencisi olan Telatar’ın ilgi duyduğu biyoloji dersinde dikkatini çeken konu üzerine yaptığı araştırmalar onu insanlık yararına büyük mesafe kaydedecek bir buluşa götürdü. 17 yaşındaki bu bilim insanı yaptığı buluşa ödül aldı. Şimdi ise Çin yolunda. Ancak sponsor bulabilirse.
 
Yaklaşık iki yıldır doku mühendisliği alanında çalışmalar yaptığını belirten genç mucit Alperen Telatar halk arasında deli sünger adı verilen deniz süngerinden doku iskelesi ürettiğini belirtti. Telatar ‘ Biyolojiye merakım hep vardı. İnsanlık yararına buluşlar yapmak için öğretmenlerimiz  bizi daima teşvik etti. Doku mühendisliği büyük ilgi alanımdı. Doku mühendisliği  sayesinde eksik dokular tamamlanmaktadır. Tıp dünyası özelinde gelinen son nokta olarak da tanımlanabilir olan doku mühendisliği birçok faydayı beraberinde getirir. Doku mühendisliği, polimerlerden oluşturulan doku iskeleleri üzerine ekilen hücrelerden doku veya organ oluşturmayı hedefleyen bir bilim dalıdır. Doku iskeleleri doğal veya sentetik polimerlerden oluşturulabilir fakat doğal polimerler daha çok tercih edilir çünkü doğal polimerler canlı ile uyum sağlar. Ben de bu doku iskelesini aldığım bir davet üzerine Hacettepe Üniversitesi, Kimya Mühendisliği bölümünün laboratuvarında, deniz süngerinden ürettim. Bu iskelelere çeşitli analizler yaparak ve hücre ekimi çalışmalarıyla başarılı bir iskele olduğunu kanıtladım. Böylece, projem başarılı bir şekilde sonuçlanmış oldu. Bu projeyle çeşitli proje yarışmalarına katıldım. Bayer’in düzenlediği  yarışmada ikinci oldum. OKSEF’in yaptığı uluslararası proje yarışmasında teşvik ödülü ve Çin’de CASTİC adlı uluslararası proje yarışmasına temsilcilik kazandım. Ancak sadece yarışamaya katılabilmek için ödenmesi gereken 500 dolar ile ulaşım ve konaklama masraflarımın karşılanması gerekiyor. Buradan sizlerin aracılığı ile bu masraflarımı karşılayacak bilime, biz gençlerin geleceğine, kısacası ülkemizin gelişmesine duyarlı kişi ve kurumlar aramaktayım. ‘ dedi.
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141