• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 18 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Mandela son yolculuğuna geleneklere uygun uğurlanacak

Mandela son yolculuğuna geleneklere uygun uğurlanacak
Mandela için cumartesi ve pazar günü biri geleneksel diğeri resmi iki tören düzenlenecek.

Güney Afrika'nın eski devlet başkanı Nelson Mandela'nın defnedileceği pazar günü, ülkede bazı süpermarket zincirleri kapalı olacak, bazı kuruluşlar da o gün elde edecekleri karları hayır kurumlarına bağışlayacak.

Mandela'nın defnedileceği pazar günü, efsanevi liderin anısına saygı gösterisi olarak bazı büyük süpermarket zincirleri açılmayacak. Bunun, Güney Afrika iş dünyası için bir ilk olacağı belirtiliyor. Süpermarket zincirlerinin, çalışanlarının pazar gününü aileleriyle, Mandela'nın anısına yapılacak etkinliklere katılmalarına yardımcı olmak için bu kararı aldığı ifade ediliyor.

Kapalı kalacak market zincirleri ve markalar arasında Builders Warehouse, Cambridge Food, Game Stores, Jumbo Cash & Carry ve Makro da yer alıyor.

Market zinciri Woolworths'un üst düzey yöneticisi Ian Moir, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada bu kararın Mandela'nın Güney Afrika ulusuna bıraktığı mirasa saygının gereği olduğunu söyledi.

Bazı kuruluşlar da  pazar günü elde edecekleri karları Mandela'nın anısına hayır kurumlarına bağışlayacaklarını açıkladı.

Güney Afrika Premier Ligindeki futbol maçları da cenaze sonrasına ertelendi.

Defin töreni için hazırlıklar

Öte yandan, Mandela'nın defnedileceği doğum yeri Kunu'da büyük tören için hazırlıklar devam ediyor. 

Yerel basında yer alan haberlere göre Mandela'nın köyü askeri bölge ilan edildi, basın mensuplarının Mandela'nın evini fotoğraflaması da yasaklandı. Haftasonu bölge üzerinde uçuşlar da yasak olacak. Kunu semalarında sadece Güney Afrika Hava Kuvvetlerine ait jetler uçabilecek.

Güney Afrikalı liderin defnedileceği mezarlıktaki hazırlıklar da son aşamaya geldi. Mezarlık yakınında 4 bin kişi kapasiteli geçici bir oditoryumun inşası tamamlandı. Mandela'nın mezarı etrafında da inşaat işçilerinin yoğun çalışmasının sürdüğü, törende görev alacak askeri bando ve birliklerin de son provaları yaptıkları aktarıldı.

"Ruhu yolculuk hakkında bilgilendirilecek"

Mandela için biri geleneksel diğeri resmi iki tören düzenlenecek. Geleneksel törende Mandela'nın bağlı olduğu kabileninin büyüklerinden birinin seçeceği bir ineğin, naaşın eve vardığı gün kurban olarak kesileceği bildirildi. İneğin etinin haşlanacağı ve kabilenin büyükleri tarafında yenileceği verilen bilgiler arasında.

Mandela'nın naaşının Kunu'ya doğru son yolculuğunda da geleneklere uygun tebirler alınacağı ifade edildi.

Naaşa askeri hastaneden çıkışından itibaren Mandela ailesinin erkek büyüklerinin, "ruhuna yolculuğun her aşamasını aktarmak için" refakat edeceği bildirildi.

Mandela ailesine yakınlığıyla bilinen Güney Afrika Geleneksel Liderler Derneği Başkanı Phatekhile Holomisa da, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, naaşın yanında Mandela'nın "ruhuyla iletişim kurmada kullanılacak" bir Mpafa ağacı dalı bulunacağını söyledi.

İnanışa göre, evinden uzakta ölen bir kişinin ruhuyla, evine doğru yapılan yolculuk sırasında Mpafa ağacının dalı kullanılarak iletişim kurulabiliyor. Buna göre, Mandela'nın naaşının askeri hastaneden Kunu'ya getirilmesine kadar uğranacak her durakta, Güney Afrikalı liderin "ruhu, o anda bulunduğu yer hakkında bilgilendirilecek."

Holomisa, Mandela için cumartesi ve pazar günü düzenlenecek geleneksel tören kapsamında naaşın Mandela'nın hayatının belli dönemlerini geçirdiği Mvezo ve Mqekezeni'ye de götürülebileceğini kaydetti.

Mandela'nın naaşı bugün 17.00'da son kez askeri hastaneye götürülecek. Naaş, yarın sabah resmi bir törenin ardından hava yoluyla, defnedileceği Kunu'ya nakledilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141