• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

“Limana girip çıkan her kişi ücreti ödemek zorundadır”

“Limana girip çıkan her kişi ücreti ödemek zorundadır”
Marmaris'te yayın yapan Yerel TV hakkında ve Marmaris liman işletmeleri ile ilgili yapılan haberlere Ak Parti Marmaris Belediye başkan aday adayı Doğan Tugay yazılı bir açıklama ile yanıt verdi.





Yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere verildi;

Marmaris liman ücretleri ile ilgili yayınınızı ilk defa 18 Ocak 2009 tarihindeki 19:30 haberlerinde izledim. Konuyla ilgili olarak halkımıza yanlış bilgi vermemek için yetkili arkadaşlarımız ile görüştükten sonra, bu açıklamayı kuruluşunuza göndermeyi uygun buldum.

Buradaki amacımız, kimin tarafından kurumunuza iletildiğini bilmediğim bilgilerin, gerçeği yansıtmadığını, dolayısıyla sizin ve halkımızın yanıltıldığını ifade etmektir. İzin verirseniz konuyu madde madde ve kısaca açıklamak istiyorum:

1 - Marmaris limanı işletme hakkı, Marmarislilerin kurduğu bir konsorsiyum tarafından, özelleştirme idaresince açılan ihale sonucu 30 yıllık bir süre için devralınmıştır. Limana yapılacak her türlü yatırım şirket tarafından karşılanacak ve 30 yılın sonunda devlete bırakılacaktır. Ancak yatırımlar özelleştirme idaresi başkanlığı ile Türkiye denizcilik işletmelerinin iznine tabidir.

2 - Marmaris liman işletmeciliği A.Ş. özelleştirme yasası gereği, özelleştirme idaresinin ön gördüğü ana sözleşme ile kurulmuş ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş'nin üst düzey bir görevlisi yönetim kurulunda, Muğla Vali yardımcısı da denetleme kurulunda görevlendirilmiştir. Dolayısıyla şirket, devletin yönetimine katıldığı bir tüzel kişiliğine sahiptir.

3 - Marmaris liman işletmeciliği A.Ş. ihale sonucunda tüm Marmaris limanının denizindeki işletme hakkını da Türkiye denizcilik işletmelerinden devralmıştır. Bu nedenle limanımıza giren - çıkan yük ve yolcu gemileri ister rıhtıma yanaşsın ister demirde kalsın belli ücretleri ödemek zorundadırlar. Bunun içine ticari yatlarla yurt dışından limanımıza gelen ve giden müşterilerin ayakbastı ücretleri de dahildir. Sonuç olarak, bu limana girip çıkan her kişi ve ticari gemi, ücreti ödemektedir, bu hak devlet tarafından yıllardan beri tatbik edilmektedir.

4 - İlişik belgeden anlaşılacağı gibi kurvaziyer gemilerden alınan ayakbastı ücreti geminin yaptığı sefer sayısına göre 4,50 s ile 5,50 $ arasında değişmektedir. Genellikle büyük ve yolcu kapasitesi yüksek olan gemiler 4,50 $ ödemektedirler. Cruıse gemilerinden bugüne kadar yayınınızda bahsedilen 14 Euro ücret alınmamıştır. Hatta bu gemilere verilen pilotaj, römorka, palamar vb gibi hizmetlerde de %30 - %65 arası indirimler yapılmaktadır. Bütün bu indirimler, Akdeniz deki rakip ülke limanları da göz önüne alınarak uygulanmaya konmuştur.

5 - İzmir limanı, Türkiye denizcilik işletmeleri a.ş. tarafından işletilmektedir. Bu işletme bir kaç yıl öncesine kadar hiç taviz vermeden ayak bastı ücretini 10,00 $ olarak almaya devam etmiştir. Ancak şimdiki iktidarın ulaştırma bakanlığının talimatıyla ücreti kişi başı 2,00 abd dolarına indirmiştir. Ancak bu talimat özelleşen limanlarda uygulanmamış fakat fiyatlar geri çekilerek uyum sağlanmıştır.

6 - İzmir limanına gemilerin rağbet etmelerinin nedenlerinin başında Kuşadası limanının bazı cruıse firmalarına uyguladığı ve eşitlik ilkesine aykırı fiyat politikasıdır. Kuşadası limanının ayakbastı ücreti 8,50 $ olup, bazı gemilere 5,50 $ uyguladığı da söylenmektedir. Bildiğiniz gibi Kuşadası limanını işleten kuruluşun ortaklarından birisi de ofer grubudur. Ofer grubu ise royal carabıen cruıse firmasının sahibidir. Bu firmanın Amerika daki rakibi carnival cruıse, avrupadaki rakipleri ise costa cruıse, norvegıan cruıse ve msc dir. Bu firmalar yukarıda bahsettiğim nedenle Kuşadası limanını iptal etmişler ve programları için hayati önem taşıyan Efes ve Meryem ana ören yerlerine ulaşabilmenin en uygun limanı olarak İzmir'i seçmişlerdir. Ayrıca, izmir ve ilçeleri ticaret odalarının bereberce finanse ettikleri kişi başı 2,00 $ destek de faydalı olmuştur. Ancak 2,00 $ lık destek cruıse firmaları için önemli değildir. Çünkü cruıse firmaları yolcularından liman vergileri adı altında 120,00 Euro ücret almaktadırlar. Esas mesele efes ve meryem ana ören yerlerine kolayca ulaşılabilecek liman alternatifinin sağlanmış olmasıdır.

7 - Yayınınızda iyi niyetle ifade ettiğinize inandığım, İzmir limanı ve ticaret odası politikalarının Marmaris'te de uygulanması halinde daha fazla gemi geleceği ve halkımıza daha fazla fayda sağlayacağı söylemlerinize katılmamız için, gemilerin yanaşacağı rıhtıma da ihtiyaç olduğu gerçeğini kabul etmeniz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Marmaris gemi yanaşma rıhtımı; İzmir ve Kuşadası ile mukayese edilemeyecek kadar küçüktür ve kapasitesi ancak 1 büyük gemiyi barındırabilmektedir. Bu nedenle ilçemiz ve yöremizin sorunlarını çözmek için, tüm kurum, kuruluş, basın yayın organları ve sivil toplum örgütleri ile beraber, bilgi, araştırma ve etüde dayalı çözüm önerilerini seviyeli bir tartışma ortamı içinde neticelendirmenin ilçemize ve toplumsal barışa büyük katkı sağlayacağına inancım tamdır.

Son günlerde, şahsımla ilgili olarak, yayın kuruluşunuzca yapılan haberlerdeki konuya da açıklık getirmek istiyorum.

Cumhuriyet halk partisi belediye başkan aday adaylarından Sayın Bilgin Özkaynak'a ilk defa ve tesadüfen adı geçen kafeteryada rastladım ve orada tanıştım. Kendisi ile kafeteryada bulunan diğer vatandaşlarımızın yanında oturduk ve herkesin dinlediği 15 dakikalık bir sohbet yaptık. Genellikle turizm, yatçılık ve marinalar ağırlıklı bu konuşmada, inşaa edeceğimiz marinamızın, yüzer iskelelerinin firmalarınca yapılabileceğini ve zamanı gelince teklif verebileceklerini ifade ettiler. Ayrıca çok kısa olarak da, geçtiğimiz yıl yıktırılan ve lodos dalgalarını önleyen bariyerler olmadığı için yolun bozulduğunu ve marina içinde de sıkıntılar doğduğunu izah ettiler bu konuşmalar yapılırken manşet gazetesi sahibi Sabri Kesen de aynı yerde bulunuyordu.

Bu nedenle, böyle bir tanışmanın ve herkesin içinde alenen yapılan sohbetle ilgili politik yorumların gerçeği yansıtmadığını bütün samimiyetimle ifade etmek isterim. Yaptığım bu açıklamaların halkımıza ve kurumunuza faydalı olacağını ümit eder, tarafsızlığından kuşku duymadığım tüm yayın kuruluşlarının eleştiri, doğru haber ve yorumlarına daima açık olduğumun demokrasi anlayışımın bir ifadesi olduğunu özellikle belirtmek isterim.

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
  • BAŞKAN OKTAY'DAN İTFAİYEYE ZİYARET28 Eylül 2022 Çarşamba 13:43
  • Başkan Gürün Tıbbi Bitkiler Koleksiyon Bahçesi’ni İnceledi27 Eylül 2022 Salı 15:13
  • ÇOCUK PARKINA ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ27 Eylül 2022 Salı 14:55
  • HALK MASASI VATANDAŞLA BELEDİYE ARASINDA KÖPRÜ OLDU27 Eylül 2022 Salı 14:48
  • Büyükşehir’le Bisiklet Yol Ağı Genişliyor18 Ağustos 2022 Perşembe 12:47
  • Büyükşehirden Fidan ve Tohum Desteği18 Ağustos 2022 Perşembe 12:40
  • Fethiye Belediyesi Deprem Tatbikatı Yaptı18 Ağustos 2022 Perşembe 12:33
  • BAŞKANLA PERSONEL ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞTU18 Ağustos 2022 Perşembe 12:30
  • ZABITALAR DİLENCİLERE GÖZ AÇTIRMIYOR18 Ağustos 2022 Perşembe 12:27
  • MARMARİS’TE YÜZLER GÜLÜYOR06 Ağustos 2022 Cumartesi 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141