• BIST 9693.46
  • Altın 2513.719
  • Dolar 32.577
  • Euro 34.7689
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Kuru fasulye fiyatlarındaki artış

Kuru fasulye fiyatlarındaki artış
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Korkmaz: "Fiyatların 15 liraya yükseldiği yönündeki haberler yanıltıcı

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, şeker ve ispir fasulyesi baz alınarak fasulye fiyatlarının 15 liraya yükseldiği yönündeki haberlerin yanıltıcı olduğunu belirterek tüketicilerin istedikleri kalitede yerli ürün kuru fasulyeyi 6-7,5 liraya satın alabileceklerini bildirdi.

Korkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, kuru fasulye fiyatlarında yaşanan sıkıntının son 7-8 yılın yanlış üretim ve destekleme politikalarından kaynaklandığını öne sürdü.

Ercan Korkmaz, "Son günlerde şeker ve İspir fasulyesi baz alınarak kuru fasulye fiyatlarının 15 liraya yükseldiği şeklinde yanıltıcı haberler ulusal kanallarda yer almaktadır. Konya Çumra fasulyesinin fiyatı 3 lira olduğu zaman bile İspir fasulyesinin fiyatı 10-12 liradan düşük olmamıştır" dedi.

Türkiye'de en çok tüketilen Konya, Karaman, Niğde fasulyelerinin Mersin ve Konya ticaret borsalarında naturel olarak 5-5,2 lira arasında işlem gördüğünü, 5,5-6 liraya toptancı piyasalarına satıldığını dile getiren Korkmaz, bu ürünlerin İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde toptancılarda ancak yüzde 2-3 karla satılabildiğine işaret etti.

İzmir Gıda Çarşısı'nda sıra fasulyesinin 5,8, dermeson fasulyesinin 6,2, horoz fasulyesinin 7, çalı fasulyesinin 7,5 liradan satıldığına dikkati çeken Korkmaz, "Tüketiciler istedikleri kalitede yerli ürün kuru fasulyeyi 6-7,5 liraya satın alabilirler. Ancak bu ürünleri yüzde 100 karla satarak fırsatçılık yapan satış yerlerinin denetlenmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

- Ekim alanları daraldı

Ekim alanlarının 2003 yılına göre yüzde 43, üretiminin ise yüzde 20 oranında gerilediğini, kuru fasulyeden para kazanamayan üreticinin mısır, ayçiçeği gibi alternatif ürünlere yöneldiğine dikkati çeken Korkmaz, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Kuru fasulye üretimine kilogram başına verilen 10 kuruş destek üreticiyi tatmin etmiyor. Üstelik 9-11 kuruş civarındaki stopaj kesintisi nedeniyle üreticinin eline bir destekleme de geçmemiş olmaktadır. Üreticimizin en az fiyatın yüzde 5'i oranında desteklenmesi gerekmektedir. Bugünlerde ithalata uygulanan yüzde 20 oranındaki gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığı şeklinde açıklamalar basında yer almaktadır. Gümrük vergisinin sıfırlanması toptan 7 lira olan ithal malların fiyatlarının 1,4 lira düşmesi anlamına gelecektir. 15 lira olarak baz alınan fasulye fiyatı ancak 13,5 liraya gerileyecektir ki bu da önemli bir fiyat düşüşü değildir. Dünyada şu anda kaliteli fasulye kalmamıştır. En yoğun ithalat yaptığımız ülkeler olan Arjantin, Kanada, Mısır ve Kırgızistan'da bu sezon üretim kısıtlıdır.

Şu an itibariyle bu ülkelerden gelecek fasulye yoktur. Ancak kalitesi çok düşük, hiçbir lezzeti olmayan tabiri caizse fasulye benzeri ürünler ithal edilecektir. Son yıllarda kuru fasulyede ihracatımız azalmış, ithalat giderek artış göstermiş, dolayısıyla yurt içi fiyatlar dünya bakliyat piyasalarındaki gelişmelerden ciddi şekilde etkilenir olmuştur. Yaşadığımız bu süreç tarımsal ürün piyasaları için orta ve uzun vadeli planlama konusunda eksikliğimizi de açıkça ortaya koymaktadır."

Muhabir: Ramazan Ercan
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141