• BIST 9678.33
  • Altın 2504.672
  • Dolar 32.5831
  • Euro 34.8411
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Küresel ekonomi İzmir'de tartışılacak

Küresel ekonomi İzmir'de tartışılacak
İktisat kongresine ev sahipliği yapacak İzmir, dünyaca ünlü ekonomistleri ağırlamaya hazırlanıyor- Kalkınma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek 5. İzmir Uluslararası İktisat Kongresi'nde "küresel ekonomide yeni dönem" masaya yatırılacak- Kongrenin

ALİ RIZA KARASU - İktisat kongresine ev sahipliği yapacak İzmir, dünyaca ünlü ekonomistleri ağırlamaya hazırlanıyor.

Kalkınma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek 5. İzmir Uluslararası İktisat Kongresi'nde "küresel ekonomide yeni dönem" masaya yatırılacak. Yurt içi ve yurt dışından davet edilen 2 bin 500'e yakın konuk arasında, IMF Başkanı Christine Lagarde, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi gibi dünya ekonomisine yön veren isimler de bulunuyor.

AA muhabirinin Kalkınma Bakanlığı'ndan aldığı bilgilere göre, 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenecek kongrede küresel, bölgesel ve yerel ekonomi alanlarında sunumlar yapılacak. Taslak programı belli olan kongrenin teması, "Küresel Ekonomik Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi" olarak belirlendi.

25'i yurtdışından olmak üzere yaklaşık 200 panelist, 3 gün boyunca, 3 ana kongre salonunda yapılacak 34 oturumda, "Küresel ekonomik gelişmeler ışığında Türkiye ekonomisi, yüksek ve istikrarlı büyüme hızı, sanayileşme, girişimcilik, Ar-Ge ve yenilik, nitelikli beşeri sermaye, bölgesel gelişme, rekabetçi ve yaşanabilir kentler, kapsayıcı kalkınma politikaları, nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi, işgücü piyasası ve istihdam, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil büyüme, kamu ekonomisi, kamu yönetimi reformları, bilişim politikaları, hizmetler sektörünün geliştirilmesi, tarım ve tarıma dayalı sanayide dönüşüm, uluslararası rekabet gücü, uluslararası ticaret konu başlıkları kapsamında stratejilerin geliştirilmesi" konu başlıklarını tartışacak.

Kongreye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Bakanlar Kurulu'nun tamamına yakınının katılımı bekleniyor.

- Ünlü ekonomistler davet edildi

Kongreye davet edilen isimlerden Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, eski Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Rektörü Susan Hockfield, MIT Sloan School of Management'ta Küresel Ekonomi ve İdare Bölümü'nde öğretim üyeliği yapan Ant Bozkaya, OECD İstihdam, İşgücü ve Sosyal İşler Direktör Yardımcısı Stefano Scarpetta, OECD Başekonomisti Rauf Gönenç, Cornell Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gary Fields, Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Dr. David Abulafia, kongreye katılacağını bildirdi.

IMF Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azevedo'dan ise katılım teyitleri bekleniyor.

- EXPO özel oturumu

Küresel sunumların yapılacağı büyük buluşmaya EXPO 2020 için oy kullanacak Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) delegeleri ve çok uluslu şirketlerin üst düzey yöneticileri de davet edildi. İzmir'i dünyaya tanıtmak için "Akdeniz'de marka kent İzmir" konulu özel bir oturumun yanı sıra, "EXPO 2020" oturumuyla İzmir'in adaylığı desteklenecek.

Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın başkanlık edeceği EXPO 2020 oturumuna, eski Barselona Belediye Başkanı Sayın Joan Clos, Eski Milano Belediye Başkanı Letizia Moratti, EXPO 2010 Şangay Direktör Yardımcısı Zhou Hanmin, EXPO 1998 Lizbon Yürütme Komitesi Üyesi Ricardo Coutu, Mimar - Şehir Plancısı Gordon Linden, EXPO 2020 Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergüder Can panelist olarak katılacak.

- Kongre parası basılacak

Kongre kapsamında, Tarihte İzmir Sergisi, EXPO 2020 Tanıtım Standı, Kalkınma Ajansları tanıtım standları, Birleşmiş Milletler, AB, IMF, Dünya Bankası, OECD gibi uluslararası kuruluşların standları, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, TÜBİTAK gibi ekonomi alanındaki kamu kurumların tanıtım standları açılacak. Kongre için hatıra pulu, parası, ilk gün zarfı, telefon kartı basılacak. Kongrenin ardından 2 Kasım Cumartesi günü katılımcılar için İzmir Körfezi'nde gemi turu ve İzmir, Efes ve Şirince turları düzenlenecek.

- İzmir ve Türkiye için önemli bir kongre

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, AA muhabirine, İzmir'in, küresel ekonomiye yön verecek kararların alındığı uluslararası bir iktisadi buluşmaya ev sahipliği yapmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

EXPO 2020'ye talip kentin ilk kez uluslararası boyutta düzenlenecek İzmir İktisat Kongresi ile bir kez daha dünyanın gündemine oturacağını ifade eden Denizli, ABD Merkez Bankası'nın (FED) ekim ayında alması beklenen tarihi kararlar sonrasında dünya ve Türkiye'nin yeni döneminin İzmir'de tartışılacağını dile getirdi.

Beşinci kongrenin de öncekilere benzer şekilde dünyanın ekonomik ve sosyal açıdan önemli bir dönüşümden geçtiği bir dönemde gerçekleştirileceğini dile getiren İlknur Denizli, "Küresel krizin dünya ekonomisi üzerindeki olumsuz etkileri alınan önlemlere rağmen devam ediyor. Küresel üretim ve ekonomik güç merkezi, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya'ya kaydığı bir dönemde, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler, ekonomik dinamizmin yeni itici güçleri haline geldi" dedi.

Muhabir: Ali Riza Karasu
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141