• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Kurban eti küçük parçalar halinde saklanmalı

Kurban eti küçük parçalar halinde saklanmalı
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Tözün:- "Kurban eti, büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak derin dondurucuda saklanmalı"- "Donmuş haldeki büyük parça et, çözülmesi beklenirken mikroorganizmalar için üreme

ZEYNEP HOŞGÖRÜR - İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, kurban etinin, büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak derin dondurucuda saklanması gerektiğini belirterek, "Donmuş haldeki büyük parça et, çözülmesi beklenirken mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur" dedi.

Doç. Dr. Tözün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beslenmede protein, karbonhidrat ve yağların dengeli biçimde tüketiminin sağlık açısından büyük önemi bulunduğunu, Kurban Bayramında et tüketiminin artmasıyla dengenin bozulabilceğini söyledi.

Kurban bayramında yoğun tüketilen kırmızı ette doymuş yağ bulunduğunu hatırlatan Tözün, "Kronik hastalıkları olan kişilerle çocuk ve yaşlıların, kırmızı eti fazla tüketmesi sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir" dedi.

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin sindirim sıkıntılarına yol açabildiğini, bu nedenle etin uygun koşullarda saklanması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Tözün, şöyle devam etti:

"Kurban eti, büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak derin dondurucuda saklanmalı. Donmuş haldeki büyük parça et, çözülmesi beklenirken mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur. Etin oda sıcaklığında çözülmesi beklenmeden donmuş halde tencerede çözülmesini sağlamakta fayda var. Et, kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli bir besin olduğu için çözülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalı. Etlerin pişirilmesinde kanserojen maddelerin açığa çıkma riski nedeniyle kızartmalardan kaçınılmalı, haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli."

- "Etin yanına sebze şart"

Doç. Dr. Tözün, etlerin, C ve E vitamini içermediğini, bu nedenle sebze ile tüketilmesinin, besin çeşitliliği açısından sağlıklı bir tercih olacağını anlattı.

Et yemeklerinin yanına mutlaka sebze eklenmesi gerektiğine dikkati çeken Doç. Dr. Tözün, şunları kaydetti:

"Etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin salata veya taze sıkılmış meyve suyu tüketimi önemlidir. Bu yöntem, hem besin çeşitliliğini sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır. Etle yapılan yemekler, kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Izgara ile pişirme esnasında etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşmeye yol açmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Etin ateşe yakın olmasının, B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açtığını unutmamak gerekir."

Muhabir: Zeynep Hoşgörür
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141